Fokken met cavia's
Het lijkt allemaal heel erg leuk en schattig. U koopt twee cavia's en na twee maanden heeft u er vijf. Uw kinderen knuffelen er de hele dag mee en vinden het helemaal geweldig. Helaas worden de baby's groot en zullen deze zich ook gaan voortplanten. De vraag is dan: Wil u dit wel? Waar moet u met de kleine cavia's naar toe?
Cavia's kunnen zich snel vermeerderen en zijn ook vroegrijp. De vrouwtjes zijn al vruchtbaar met 28-35 dagen, er zijn zelfs gevallen bekend van 20 dagen die al zwanger zijn geraakt. Mannetjes zijn gemiddeld iets later vruchtbaar tussen de 35-50 dagen, als uw babymannetje gaat brommen en achter de vrouwen gaat aanlopen moet hij echter er meteen bij weg. Wanneer een cavia tussen de 250-300 gram is kan dit al.
Snelle vermeerdering
Wanneer u zelf geen kleine cavia's wilt zult u de cavia's op tijd moeten scheiden. De snelle vermeerdering bij cavia's komt niet alleen doordat cavia's zo vroeg rijp zijn, maar ook door het feit dat de moeder ongeveer 2 uur na de geboorte alweer gedekt kan worden. Zet dus nooit een ongecastreerde beer bij een hoogzwangere zeug!! Het is een zeer eenvoudig rekensommetje dat een stelletje van twee cavia's uit de dierenwinkel binnen een jaar een groep van meer dan honderd cavia's kan worden.
Om te voorkomen dat cavia's zich kunnen voortplanten kunt u het mannetje bij de dierenarts laten castreren. Hier zult u tussen de 30-100 euro voor kwijt zijn. Ook het vrouwtje kan gesteriliseerd worden. Dit is echter een veel heftigere ingreep voor het beestje.
Gebruik als u toch wil fokken zeugjes van een maand of zes, zeven. Bij de eerste worp mogen cavia's nooit jonger zijn dan een halfjaar en nooit ouder dan een jaar. De kans op complicaties is dan erg groot. Wanneer u meerdere nestjes wil fokken met eenzelfde zeugje moet u proberen om nooit meer dan acht maanden te hebben tussen twee verschillende nestjes. Het bekken verstijfd na langere tijd, hierdoor kunnen er bij de geboorte problemen optreden.
Draagtijd en de geboorte
Na een draagtijd van gemiddeld 69 dagen komt een nestje cavia's ter wereld. Er zijn een tot zes cavia jongen per worp, heel soms zijn er eens uitschieters van zeven of acht maar vaak overleven die het niet allemaal. Bij een eerste worp van een zeug worden er vaak maar twee of drie jongen geboren. Na vijf tot zes weken na de dekking kunt u al lichtjes cavialichaampjes voelen in de buik van de moeder. Twee weken voor de geboorte zult u ze heel erg goed kunnen voelen bewegen.
De geboorte
U zult bij een cavia nooit heel goed kunnen zien aankomen wanneer de cavia gaat bevallen. Ze kan het ene moment nog rondlopen en piepen om eten en het volgende moment wanneer u even een kopje koffie gaat zetten bevallen zijn.
Er is wel een ding waaraan u kunt voelen of de cavia op het einde van haar dracht zit. Dit is het symfyse van het bekken. Deze bevindt zich onderaan in het midden van het bekken, iets boven de genitaliën, en is tot enkele dagen voor de geboorte gesloten. Daarna begint deze zich langzaam te openen (het voelt als twee botjes die uit elkaar schuiven. Wanneer er een wijsvinger tussen past zullen de jongen binnen een week geboren worden.
Bij de geboorte gaat de moeder op haar hurken zitten. Nadat de vrucht naar buiten is gekomen trekt de moeder met haar bek de nog in een vruchtvlies zittende baby naar buiten, ze opent het vlies, eet het vlies op en eet dan meestal ook meteen de placenta op. U zult normaal gezien dus niks bloederigs terug vinden na een bevalling. Nadat ze deze dingen gedaan heeft zal ze het jong gaan likken. Bij de geboorte van meerlingen volgt het tweede jong zeer snel na de eerste.
Cavia's zijn nestvlieders. U moet niet raar opkijken als ze een uur na de geboorte al door de kooi rennen en mee eten van de komkommer.
Riskante erfelijke eigenschappen
De erfelijke eigenschappen dalmatiner en schimmel aftekening zijn gekoppeld aan letale eigenschappen. Dit wil zeggen dat jongen die dit gen van beide ouders meekrijgen vaak niet levensvatbaar of zwak zullen zijn. Kruis dalmatiner of schimmels dus altijd met andere eenkleurige dieren die het gen niet bevatten!
Inteelt
Inteelt is dat twee dieren gekruist worden die een zeer nauwe familieband hebben. Het kan hier dus gaan om moeder+zoon, broer+zus enz. Wanneer er sprake is van een eerste graads inteelt zal dit normaal gezien maar weinig problemen opleveren. Soms komt het voor dat er generaties lang sprake is van inteelt. Hierbij kan het mis gaan. Er worden dan vaak kleine, zwakke jongen geboren en de nesten worden kleiner. Ook kunnen er aangeboren afwijkingen ontstaan.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fokken van cavia'sHoe kun je verantwoord fokken met cavia's Je ziet op de foto het geslacht van een beer. Een zeug kun je herkennen aan de…
Omgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
10 misverstanden over cavia'sCavia's zijn erg gewilde huisdieren. Ze nemen niet te veel ruimte in, kunnen makkelijk alleen blijven en kosten niet te…
Het juiste hok voor je caviaHoe kan je je cavia het best huisvestingen? Lees hier waar je allemaal op moet letten en waar een binnen- of buitenhok v…
Bronnen en referenties
- http://www.caviacottage.nl/pages/fokken.php
Reactie
Karldelauw (infoteur), 11-03-2015 #1
Ik vind eigenlijk dat fokken best voorbehouden blijft aan bekwame fokkers die weten waar ze mee bezig zijn, iets kennen van erfelijkheidsleer en genetica, weten hoe te reageren op alle mogelijke complicaties tijdens zwangerschap en geboorte, enz :) Je inleiding lijkt te suggereren dat jij dat ook vindt maar misschien moet je er in je artikel nog iets meer voor waarschuwen? Teveel mensen fokken met hun dieren zonder te weten waar ze aan beginnen met alle gevolgen vandien… dat geldt voor konijnen en wellicht ook voor cavia's… in de VS noemen ze zo'n mensen 'backyard breeders' :)
Reactie infoteur, 11-03-2015
Ja dat is zeker waar! Ik wilde mijn artikel echter vrij objectief houden en mensen zelf laten bepalen of ze er wel nog aan willen beginnen na het lezen van het artikel. De complicaties tijdena de zwangerschap zal ik nog verder uitwerken!