De cavia: aanschaf, kosten en vermaak

De cavia: aanschaf, kosten en vermaak Een cavia aanschaffen is niet alsof u speelgoed aan het kopen bent. Er komt een hoop kijken bij de aanschaf en bedenk van te voren dat er vaste terugkerende kosten aan verbonden zitten. Als u kiest voor een cavia kiest u wel voor een vriendelijk, zacht en knuffelig dier waar u veel plezier mee kan beleven. In dit artikel leest u tips rondom de cavia.

Het aanschaffen van een cavia

U kunt een cavia het beste kopen via een hobbyfokker, een opvangcentra of via de dierenspeciaalzaak. Zij kunnen ook de beste informatie verschaffen over de cavia's, de gezondheid en benodigheden. De prijs van een cavia variert tussen de 8 á 20 euro. De prijs is afhankelijk van waar u de cavia koopt en wat voor soort het is. Tijdens de aanschaf kunt u op de volgende dingen letten bij de cavia:
 • Zijn de oogjes helder.
 • Werken de reflexen juist - door uw hand richting zijn oog te bewegen.
 • Zijn de oortjes schoon - let wel op een cavia kan na vervoer oorschurft door stress krijgen.
 • Is de neus schoon.
 • Zien de pootjes er goed uit.
 • Hoe zien de tanden er uit - ze mogen niet scheef groeien en niet te lang door groeien.
 • Is het kontje schoon.
 • Glanst de vacht.

Het is een hele lijst, maar als deze punten voldoende zijn is de kans al groter dat de cavia gezond zal zijn.
Cavia's zijn van nature groepsdieren. Het is dus van belang dat u er een maatje voor de cavia bij neemt. Twee vrouwtjes gaan vaak het makkelijkst samen. Mannetjes gaan eerder vechten en als u een man en vrouw samen neemt kan het zijn dat het vrouwtje drachtig word.

Verschillende vachtsoorten

Sommige vachten van cavia's vragen veel onderhoud. Vaak zien de behaarde cavia's er grappiger uit, maar cavia's werken niet altijd even makkelijk mee tijdens een borstelbeurt. In dit artikel kunt u informatie vinden over de verschillende soorten vachten: Vachtsoorten van de cavia.

Één malige benodigheden

 • Een caviakooi - Het beste is één met plastic als bovenkant in plaats van tralies. Op tralies kunnen cavia's gaan knagen en als ze rennen vliegt alles de kooi uit. Zorg dat u een plek heeft voor de kooi waar het niet te veel tocht, maar waar er ook niet te veel zon op staat.
 • Een drinkfles - Zorg dat men deze wel eens in de zoveel tijd goed schoonmaakt. Dit kan door er bijvoorbeeld een ketting in te doen van een badstop en te vullen met water, vervolgens schud u de fles en zal het meeste alg verwijdert zijn.
 • Een voerbak - Van steen zodat ze deze niet kapot kunnen bijten, niet te hoog zodat ze alles wel op kunnen eten.
 • Nagelknipper - De nagels van cavia's groeien net als bij mensen door. Als de nagels wit/doorzichtig zijn kunt u het leven goed zien waardoor u ze makkelijk zelf kunt knippen.

Terugkerende kosten

 • Voer - Geen gemengt voer. Cavia's zullen dan hun eten selecteren en misschien het eten met vitamine C laten liggen terwijl vitamine C heel belangrijk voor cavia's is.
 • Hooi
 • Bodembedekking - Dit kan zaagsel zijn maar voor mensen met bijvoorbeeld astma kunnen kattenbak houtkorrels een prima oplossing zijn.

Vermaak

Ookal houd u de cavia's in een paartje toch is het leven in een kooi nog steeds geen uitdaging. Uiteraard kunt u de cavia's er uit laten en lekker even los laten lopen, maar hou ze wel in de gaten ze kunnen sneller zijn dan u denkt. Verder zijn er nog wat dingen waarmee u ze in het hok kunt vermaken:
 • Een wc rol - kunt u vol stoppen met hooi, kan geen kwaad als ze er ietwat van op eten
 • Wilgentak
 • Een speciaal hangbed voor cavia's, u verwacht het misschien niet maar ze zullen er echt op springen
 • Een hooibal
Er zijn ook stokjes te koop waar zaden aan zitten, deze kunt u ophangen op een plek zodat de cavia's er net bij kunnen. Zo moeten de Cavia's toch wat moeite doen om het lekkers te pakken te krijgen.
© 2010 - 2021 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Checklist: aanschaf caviaEen nieuw huisdiertje is meestal iets heel leuks! Maar hoe het beestje verzorgen. Hier wat tips bij de aanschap van een…
Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Cavia's zijn redelijk makkelijke dieren qua onderhoud. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, worden gemakkelijk erg tam e…
Een cavia als huisdierEen cavia als huisdierEen hond, een kat of liever een cavia? Het houden van een cavia is prima te doen, maar het is wel handig om van tevoren…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…

Geschiedenis van het paardHet paard is heel erg veranderd. Het uiterlijk is anders. Vroeger was het paard maar 30 cm. Langzaam aan werd het wel gr…
De giraf en zijn lange nekDe giraf en zijn lange nekDe giraf is sierlijk, mooi, snel en sterk. Het grootste zoogdier op aarde leeft in Afrike, op de savannen. In Nederland…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.