Hondenrassen: Zwarte Russische Terriër
De Zwarte Russische Terriër is oorspronkelijk gefokt om de grenzen van Rusland te bewaken. Deze vriendelijke en intelligente hond is een echte waakhond en hij is niet alleen geschikt als terreinhond, maar ook als gezinshond. Met kinderen en andere huisdieren gaat hij over het algemeen goed samen. Hij kan zich goed aanpassen aan verschillende situaties en is graag in gezelschap van anderen. Hij wordt niet graag als kennelhond gehouden en is gemakkelijk te verzorgen.
Geschiedenis
In Rusland is deze hond zeer populair en behoort hij tot de nationale rassen. De Zwarte Russische Terriër is gefokt om de grenzen in Rusland te bewaken en hij is uit meerdere rassen ontstaan. De belangrijkste rassen waarvan hij afkomstig is zijn: Riesenschnauzer, Rottweiler, Airedale Terriër en de Moskouwse waterhond. Qua uiterlijk heeft hij het meeste weg van de Riesenschnauzer. Daarnaast zijn er nog een aantal rassen gebruikt om specifieke dingen te veranderen zoals bijvoorbeeld deze hond te kruisen met de Newfoundlander. Later werd er gewerkt aan uniformiteit waarbij het unieke karakter is behouden. De hond moest zelfstandig kunnen werken en zich goed aan het klimaat kunnen aanpassen. Afgelopen tien jaar is het ras wereldwijd bekender geworden, ook in ons land.
Uiterlijk
De hond is intelligent, waaks en stevig van bouw. Deze meer dan gemiddeld grote hond is gefokt om tegen het ruige klimaat te kunnen, waardoor hij weersbestendig is en robuust is. De schouderhoogte bij een reu is gemiddeld tussen de 66 en 72 centimeter en bij de teef ligt dit tussen de 64 en 70 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 40 en 64 kilo. Het lichaam is krachtig en gespierd waardoor hij er stoer uitziet. Zijn kop is lang en matig breed. Door de lange wenkbrauwen, snor en volle baard lijkt zijn kop wat vierkant. De ogen zijn ovaal en donkerbruin. Zijn oren zijn, klein en hoog aangezet. Zijn rug is recht, breed en gespierd. Volgens de rasstandaard moet de staart gecoupeerd zijn, maar dit is in Nederland verboden. De voorkeur is dat de staart niet krullend wordt gedragen. De voeten zijn rond met aangesloten tenen.
Verzorging
Zijn vacht bestaat uit een dikke wollige ondervacht met goed aansluitende stevige rechte dekharen. De kleur is zwart of zwart met wat grijze haren. De vacht moet 1 tot 2 keer per week grondig geborsteld worden. De vacht moet af en toe gewassen worden en hij moet 3 tot 4 keer per jaar in model worden geknipt. Als de hond goed geborsteld wordt, zul je in huis weinig haar vinden. Net zoals elke andere hond, moet hij zijn jaarlijkse entingen en ontwormingskuren krijgen.
Karakter
Als waakhond is hij erg geschikt. Hij is moedig, oplettend en beschikt over een evenwichtig karakter. Hij past zich gemakkelijk aan in uiteenlopende situaties. In huis is hij rustig en hij voelt zich sterk verbonden met zijn gezin. Tegenover vreemden kan hij wat terughoudend zijn. Hij werkt graag samen met zijn baasje en is erg trouw. Hij kan wat koppig zijn, maar door consequente opvoeding is dit in goede banen te leiden. Hij heeft een consequente aanpak nodig, maar niet met de harde hand. Het karakter is vrij zachtaardig. Hij kan snel leren en is ongeschikt om uitsluitend als kennelhond te worden gehouden. Mits hij er van jongs af aan mee is opgegroeid, kan hij goed samen met kinderen of andere dieren. Door zijn sterke verdedigingsdrift is het verstandig om hem van jongs af aan, goed op te voeden. Je moet van begin af aan veel tijd en energie steken in het opbouwen van een goede band.
Beweging
Vroeger werd deze waakhond ingezet om grenzen te bewaken. Waken kan hij nog steeds heel goed en daarom wil hij graag werken. Dit kan van alles zijn, zoals behendigheidstraining of flinke wandelingen maken. Zolang mij maar lekker bezig is met de baas geeft hij zich volledig. Als je een keer wat minder tijd hebt om flink met hem te bewegen, zal hij zich hierop aanpassen. De Zwarte Russische Terriër is als terreinhond geschikt.
Overige informatie
De gemiddelde levensverwachting is rond de 10 à 11 jaar. Mocht je interesse hebben in dit bijzondere ras als huisgenoot, laat je dan van tevoren goed informeren. Een fokker kan je er meer over vertellen.