Het leven van de neushoorn
De neushoorn is een enorm groot en zwaar landdier, alleen de olifant is groter dan hem. Er bestaan 5 soorten neushoorns, de witte neushoorn is de allergrootste.
Hoe ziet de witte neushoorn er uit?
Het opvallendste aan de witte neushoorn, de naam zegt het al, zijn de 2 hoorns op zijn neus. Hij is gemaakt van hetzelfde materiaal als ons aar en onze nagels. Bij ruzie gebeurt het wel eens dat de hoorn afbreekt, maar hij groeit wel weer aan. Gemiddeld groeit deze hoorn 7 centimeter per jaar.
Een witte neushoorn weegt 1000 tot 3600 kilo en wordt ongeveer 1,80 meter hoog. In zijn nek zit een grote bult, hierin zitten de spieren die de zware kop van de neushoorn dragen. Alle soorten neushoorns hebben een dikke grijze huid, van wel 2,5 centimeter dik! Andere, even grote dieren hebben vaak een huid van maar vier millimeter dik. De dikke huid dient als harnas bij gevechten. Verder beschermt het tegen de klauwen en tanden van leeuwen en tijgers.
Een dag in het leven van de witte neushoorn
Neushoorns zoeken graag plassen en rivieren op om in de modder te rollen of lekker in te liggen, dit doen ze ook om af te koelen. Na zo'n bad hebben ze op hun huid een laagje modder. Dat beschermt hen tegen muggen en de brandende zon.
Neushoorns kunnen slecht zien. Van tien meter afstand kan hij niet het verschil zien tussen een mens en een boom. Ruiken en horen kunnen ze wel goed. Hun oren kunnen alle kanten op draaien, zo kunnen ze zelfs geluiden van achteren horen. De neushoorn heeft ook een goede neus. De neushoorn kan dingen op een afstand van 800 meter ruiken. Neushoorns kunnen elkaar vinden door hun geur, want iedere neushoorn heeft zijn eigen geur.
Alle neushoorns eten planten. Ze moeten elke dag veel eten, omdat ze zo groot zijn. Per dag eten ze tientallen kilo’s gras, blaadjes en vruchtjes. Met zijn lippen kan de witte neushoorn goed kort gras plukken. Ze grazen zowel overdag als ’s avonds. De witte neushoorn eet niet alleen veel, hij drinkt ook heel veel, wel 100 liter water per dag. En hij kan niet langer dan een paar dagen zonder water.
Woonplaats van de witte neushoorn
De witte neushoorn leeft in Zuid-Afrika, op de droge savanne. Ze zoeken daar plaatsen op met veel bomen en struiken, die hen beschermen tegen wind, zon en de mens. Verder vinden ze het fijn om wat water in de buurt te hebben.
Jonge witte neushoorntjes
De vrouwtjes neushoorn kan jongen krijgen wanneer ze zes jaar oud is. De neushoornbaas van een territorium zal dan met haar paren. Hierna blijft hij nog twee dagen bij het vrouwtje. Als het vrouwtje drachtig wordt, duurt het 18 maanden voor er een jong geboren wordt.
Vlak voor de geboorte zoekt de moeder een plekje op met veel schaduw en hoog gras. Daar kan ze rustig bevallen. Bij de geboorte weegt een neushoornjong ongeveer 65 kilo, hij heeft nog geen hoorns en heeft zachte pootjes.
Binnen 1 uur staat hij op zijn pootjes. Hij zoekt meteen zijn moeder om bij haar te kunnen drinken. De eerste twee maanden drinkt hij alleen moedermelk. Daarna eet hij soms een hapje gras mee. Na 1 jaar drinkt hij geen melk meer. Moeder en jong blijven nog wel twee jaar bij elkaar. Bij gevaar zoekt het neushoorntje bescherming bij zijn moeder. Hij gaat dan tussen haar voorpoten staan. Daar is het lekker veilig. Met moeder valt niet te spotten. Ze houdt iedereen op een afstand.
Vijanden van de witte neushoorn
Af en toe wordt een witte neushoorn aangevallen door een leeuw of door een krokodil. Maar zijn grootste vijand is de mens, die de neushoorns graag doden voor hun hoorns. Hier maken ze medicijnen of voorwerpen van. Het ging een tijd heel erg slecht met de witte neushoorn, maar tegenwoordig gaat het gelukkig weer goed.
Andere neushoornsoorten
Vroeger bestonden er 165 verschillende soorten neushoorns, maar tegenwoordig nog maar 5:
- Witte neushoorn,
- Zwarte neushoorn,
- Indische neushoorn,
- Javaanse neushoorn,
- Sumatraanse neushoorn.