Paarden: luchtzuigen / windzuigen

Luchtzuigen of te wel windzuigen is een gedragsprobleem die men bij de stalondeugden klasseert. Het paard neemt tussen zijn tanden een stuk hout zoals een staldeur vast en op hetzelfde moment zuigen ze lucht naar binnen. Dit gedragsprobleem heeft als gevolg dat de snijtanden van het paard worden aangetast. Er zijn verschillende mogelijkheden om luchtzuigen tegen te gaan of zelfs een oplossing te bieden.

Wat is luchtzuigen?

Het paard neemt met zijn tanden de bovenrand van de staldeur of hek vast en zuigt dan lucht naar binnen. Het kan ook dat ze lucht opzuigen zonder echt op iets te bijten. Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat een luchtzuiger meer kans heeft op koliek en mager wordt omdat de lucht in het spijsverteringskanaal komt. Nochtans is er al enkele jaren bewezen dat luchtzuigers de lucht niet inslikken. Zodra de lucht in de slokdarm komt wordt hij weer uitgeademd waardoor de lucht niet in de darmen en het spijsverteringskanaal geraakt.

Wat is de oorzaak?

Vaak komt dit voor bij paarden die in een stal staan en zich vervelen. Maar ook stress kan te maken hebben met luchtzuigen.
Het kan ook zijn dat je paard een te laag endorfineniveau heeft. Je paard probeert bijvoorbeeld bij het poetsen het effect te versterken waardoor ze beginnen te luchtzuigen. Dit kan leiden tot luchtzuigen in de stal.

Anno 2017 zijn diverse onderzoeken gedaan naar luchtzuigen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat er misschien nog een andere mogelijke oorzaak is, namelijk brandend maagzuur. Doordat een paard de hele dag maagzuur aanmaakt, maar alleen speeksel aanmaakt wanneer hij eet, ontstaat er bij twee keer per dag eten een verhoogd risico op brandend maagzuur.

Wat zijn de gevolgen?

  • Ze kunnen hun snijtanden beschadigen met als gevolg dat ze moeilijker gras kunnen eten.

Verveling als oorzaak van luchtzuigen: wat kan ik er aan doen?

  • Anti-bijtmiddel op de staldeur smeren.
  • Er bestaan speciale keelriemen (luchtzuigbanden). Deze lossen de oorzaak niet op, maar wel het gedrag. Paarden die toch nog luchtzuigen met een luchtzuigband hebben meer kans op interne beschadigingen aan de keel. Als het mogelijk is, controleer de band elke dag.
  • Bekleed de staldeur met rubber.
  • Acupunctuur kan helpen bij het corrigeren van stalondeugden.
  • De beste oplossing is nog steeds je paard zo veel mogelijk buiten zetten op een wei.

Weetjes

  • Het is nog niet bewezen of luchtzuigen al dan niet erfelijk is.
  • Het merendeel van de paarden die luchtzuigen zijn niet te mager, maar zien er juist heel gezond uit.
  • Een luchtzuiger kan zelfs goed meedraaien in de sport.
  • Tijdens het eten hebben luchtzuigers de neiging om meer lucht op te zuigen.
© 2009 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luchtzuigen bij paardenLang dacht men dat luchtzuigen een besmettelijke ziekte was bij paarden. Wanneer de één zou luchtzuigen, zou de ander he…
De huisvesting van paardenDe huisvesting van paardenTien jaar geleden was het nog heel normaal om paarden 23/7 op stal te houden, met als enige onderbreking een uurtje werk…
Mijn paard is een kribbebijter. Wat nu?Mijn paard is een kribbebijter. Wat nu?Sommige paarden krijgen op een gegeven moment last van een stalondeugd. Er zijn veel verschillende stalondeugden. Eén hi…
PaardenstallingPaardenstallingSteeds meer mensen beseffen het belang van een goede paardenstalling. Het is inmiddels algemeen bekend en zelfs bewezen…

Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
Dr. Fager - ongeleid projectiel op de baan?Dr. Fager was het enige paard dat het presteerde om vier titels in één jaar (1968) te behalen. Hij was in dat jaar uitzo…
Artemis (22 artikelen)
Laatste update: 11-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.