Dr. Fager - ongeleid projectiel op de baan?

Dr. Fager was het enige paard dat het presteerde om vier titels in één jaar (1968) te behalen. Hij was in dat jaar uitzonderlijk goed en bijna niet te kloppen.

Afstamming en signalement

Dr. Fager werd in 1964 geboren en vernoemd naar de hersenchirurg die het leven van de dienstdoende trainer gered had na een val van een paard. Hij was een bruine hengst met als vader Free for all en als moeder Rough'n Tumble. Volgens Nerud, zijn trainer was Dr. Fager arrogant, onwillig en slecht in bedwang te houden onder het zadel, maar het was wél een goed paard. Dr. Fager overleed op 5 augustus 1976.

Carriére

Dr. Fager koerste in totaal drie jaren, maar was in één jaar echt supergoed, dat was in het jaar 1968, na dat jaar werd hij ook uit de koersen gehaald om met pensioen te gaan. In zijn gehele carrière (die dus niet heel lang duurde) verdiende hij in totaal $1,002,642 uit 22 starts, dat is uitzonderlijk veel. 18 keren werd hij eerste en 3 keer finishte hij in het geld. De enige keer dat hij niet in het geld finishte was op de Jersey Derby, waar hij als eerste over de finish kwam maar gediskwalificeerd werd. Op 24 augustus 1964 rende Dr. Fager een wereldrecord dat 20 jaar lang stand heeft gehouden en nog steeds staat als wereldrecord 'dirtracing' (dat heeft met de ondergrond van de baan te maken).

De drie paarden die het presteerden om een eer voor Dr. Fager te eindigen in een race zijn Successor (jeugdkampioen), Buckpasser (paard van het jaar 1966) en Damascus (paard van het jaar 1967).

De strijd met Damascus

Dr. Fager is bekend om zijn strijd met de hengst Damascus op Aqueduckt Racetrack. De connecties van Damascus zorgden ervoor dat er een 'haas' in het veld was, waar Dr. Fager op reageerde. Hij rende daar achteraan, rende zich moe en dan pakte Damascus de overwinning. Ze maakten gebruik van het feit dat Dr. Fager niet meer te houden was als er een ander paard zich uit het veld losmaakte. Ze raceten in totaal vier keer tegen elkaar, twee keer won Damascus, met behulp van een zogenoemde 'haas', twee keer won Dr. Fager. Nerud heeft Dr. Fager een keer geschrapt toen hij en Damascus weer tegen elkaar zouden lopen, veel mensen geloofden dat hij niet wilde dat Dr. Fager van Damascus verloor. Damascus liep tegen middelmatige concurrenten en won de race gemakkelijk.

Ereprijzen

Zoals ik al in de inleiding noemde is Dr. Fager het enige paard dat het voor elkaar heeft gekregen om vier titels te winnen in slechts één jaar. Het gaat hier om 'paard van het jaar 1968', Amerikaans sprintkampioen (1967 en 1968), Amerikaans kampioen oudere renpaarden (1968) en Amerikaans co-kampioen op de grasbaan. In 1977 werd hij nog verkozen als meest populaire dekhengst in Noord-Amerika. Dr. Fager staat zesde in de top 100.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Man o'War - het grootste renpaard ooit?Met de titel bedoel ik natuurlijk niet de stokmaat van Man o'War (al moet ik zeggen dat die stokmaat er ook mocht wezen)…
Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat?Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat?100 meter in 9,6 seconden? Een marathon in minder dan 2 uur? 3,15 meter met hoogspringen en de lat blijft liggen? Lees…
Kelso - twee carrieres in de sportKelso was een supergoed renpaard dat in de top 100 van Amerikaanse Renpaarden (20e eeuw) op de vierde plaats staat, acht…

Paarden: luchtzuigen / windzuigenLuchtzuigen of te wel windzuigen is een gedragsprobleem die men bij de stalondeugden klasseert. Het paard neemt tussen z…
De kenmerken van zoogdierenDe groep in het dierenrijk waar de mens de meeste affiniteit mee heeft, is die van de zoogdieren. We behoren zelf tot de…
Bronnen en referenties
  • www.youtube.com wikipedia
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.