Luuck, 25-05-2011
Sinds een paard dagen heeft mijn pony ( draver van 18 jaar ) een bultje die ongeveer 10 cm van de schoft ligt, als ik op ze rug druk geeft die wel reactie maar het lijkt hem toch een beetje pijn te doen, het bultje zit niet vast en is redelijk zacht! weet jij meschien wat het is ik hoor graag van je!
Reactie infoteur, 28-05-2011
Ik raad je aan om er een dierenarts bij te halen, die kan het beste beoordelen wat het is.
Julius, 04-05-2011
Hallo Kim. Ik heb eigenlijk een probleem waarvan ik niet goed weet wat ik ermee aan moet; moet ik naar een dierenarts of naar een ander iemand, of rij ik zelf mijn paard in de 'soep'. Ik weet het niet meer. Mijn paard is een PROK merrie van 10 jaar, mooie papieren, mooi pedigree, mooi paard om te zien, heeft een aantal mooie veulens geproduceerd, ze is zelf ooit M dressuur geweest. Maar je kan er nu geen B proefje meer mee rijden; er is iets gebeurd?! Ik ben helemaal gek van deze merrie en ben vast van plan om er nog een mooi veulen bij te fokken, maar graag wil ik ook haar vertrouwen winnen en dat we ooit een nette Z proef kunnen lopen.
Afgelopen keer attendeerde mijn hoefsmid mij erop dat mijn paard de hoeven 'scheef'' afslijt; bij de achterhoeven ; linksbuiten en rechtsbuiten meer dan de binnenkant van de linkerhoef en de de rechterbinnenkant meer (snapt u het nog?) We spraken namelijk over het feit dat deze merrie heel moeilijk (misschien helemaal niet) drachtig te krijgen, en ook dat ze een hele 'zure' merrie is. (oordeel van de jury) Toen ik bij de dierenarts in Wapenveld was om haar te scannen op drachtigheid, heeft deze man ook geconstateerd dat de merrie 'helemaal scheef'' is. "Hier móet je problemen mee hebben tijdens het rijden', zei hij. Hij adviseerde mij om met haar naar een dierenarts te gaan die helemaal uit kon zoeken of het probleem in de achterbenen of in de rug zit. Ikzelf ben 100% van mening dat haar rug niet in orde is. Problemen met het rijden. die heb ik. Alleen. het gaat eigelijk steeds beter met deze merrie. Ik heb zelf het idee dat ik na anderhalf jaar dat ik haar op stal heb, steeds meer met haar kan, omdat ze steeds meer vertrouwen krijgt. Maar omdat ze niet meer zoveel staakt en om de haverklap steigert, komen nu de échte problemen naar boven. Of kan ikzelf in anderhalf jaar tijd een paard zo scheef laten lopen, dat zelfs haar achterhoeven ongelijk afslijten? Kunt u mij een advies geven naar wie ik mij kan wenden?
Reactie infoteur, 10-05-2011
Een paard heeft net als de mens, een moeilijke en een makkelijke kant. Ze zijn als het ware net als wij rechts- of linkshandig. Veel instructeurs besteden slechts weinig aandacht aan het feit dat het paard meer moeite met buigen heeft op de moeilijke kant, laat staan dat ze er actief gerichte oefeningen voor adviseren en begeleiden. Op deze manier zal je ongemerkt vaker voor de makkelijke kant voor het paard kiezen, bijvoorbeeld sneller voor linksom dan voor rechtsom kiezen. Op deze manier wordt echter de soepele kant van het paard steeds soepeler, en de stijvere, moeilijkere kant steeds moeilijker. Ik heb goede ervaringen met Stal Mireille van Mireille den Hoed: http://www.stalmireille.nl/
Zij heeft erg veel ervaring met rechtrichten en kan je mogelijk verder helpen.
Joan, 15-05-2010
Hallo Kim, Ik heb een Haflinger van bijna 7 jaar. Er is vorige week door Kliniek de Raaphorst in Wassenaar geconstateerd dat hij 3 beschadigde borstwervels heeft, ter hoogte van de schoft en hij zou problemen hebben aan 1 knie. Nu stelde de Raaphorst voor een heel programma met name inspuiten van het knie gewricht en ook de borstwervels en ook om een fysio zijn rug te laten behandelen. Nu ben ik niet zo iemand die zich kan vinden in 2 x 20 minuten stappen zeker niet met mijn haflinger, dus ik heb voorgesteld samen met de arts om hem eerst een periode op het land te zetten. Nu mijn vraag aan jou: wat denk jij heb jij ervaring in beschadigde borstwervels? Kan dat inderdaad weer goed komen? Weet je ik heb ooit een paard gehad met peesproblemen en daar moest ik 9 maanden naast lopen en na 9 maanden heb ik toch maar besloten om dat het toch niet goed kwam, haar in te laten slapen. Ik sta nu ook zo'n beetje voor hetzelfde dilemma, heeft dit gebrek kans op slagen?Oja, het probleem was inderdaad, hij kwam niet meer over de rug heen onder de man, bewoog niet kreupel maar zetten het binnenachterbeen duidelijk stijfer neer, zeker in draf. Wil ook niet graag in galop, ook niet aan de longeer. Heeft inderdaad iets van een ongelijkheid in de heupgewrichten, dus 1 staat iets hoger dan de andere, maar dat zie ik ook wel eens terug bij meerdere van de paarden bij ons op stal. Nog een laatste vraag: als ik glucosamine zou geven heeft dat zin?
Reactie infoteur, 15-05-2010
Hoi Joan,
ik heb zelf geen ervaring met beschadigingen aan wervels. Ik ben zelf echter geen voorstander van inspuiten van gewrichten omdat je op die manier de oorzaak van het probleem niet aanpakt en de kans aanwezig is dat je echte behandeling alleen maar aan het uitstellen bent (met alle mogelijke gevolgen van dien). Je zou eens contact op kunnen nemen met iemand die gespecialiseerd is in het rechtrichten van paarden. Destemeer omdat je ook aangeeft dat je paard zijn benen ongelijk belast en de heupgewrichten in hoogte verschillen. Ik vind zelf Mireille den Hoed een heel fijn persoon, zij komt oorspronkelijk uit Wassenaar, is verhuisd naar de andere kant van het land, maar geeft nog wel lessen in de buurt van Den Haag. Adres van haar website is: http://www.stalmireille.nl/
Groeten Kim
Inez, 16-04-2010
Ik heb sinds kort een draver van 7 jaar oud.
Hij is helemaal geweldig maar hij heeft last van z'n rug.
Nu is de fysio geweest en even ging het beter.Tot begin deze week.
Hij tilt zijn benen niet goed op dus sloft houdt constant z'n lendenen aangespannen, druk zijn rug dus weg neemt zijn rechter achterbeen niet goed mee en zo kan ik nog even doorgaan.
Wat kan ik hier aan doen? Is er een speciale training voor? Kan ik bij een specialist terecht?
Ik weet het niet meer. alvast bedankt voor het antwoord
Reactie infoteur, 16-04-2010
Hoi Inez,
mogelijk is er rijtechnisch een en ander te verbeteren, ik raad je aan een kijkje te nemen op http://www.rechtrichten.nl/?page=rechtrichten
Succes!
Groetjes Kim
Sonja, 21-03-2010
Ik heb een kwpn van 11 jaar, tijdens het rijden glipte hij een beetje uit in de bocht en ik weet niet of het ermee te maken heeft, maar sindsdien komt hij rechtsom terug in tempo en aanspringen in de rechtergalop lukt niet meer. Ik heb hem al drie jaar en juist galopperen deden we samen graag en makkelijk. De fysiotherapeut heeft gevoeld of hij ergens gevoelig op was, maar hij vond niks wat daar op wees. Wel heeft hij niet veel bespiering op de rug. Ik heb een nieuw goed zadel gekocht, maar dit heeft het probleem niet opgelost. Wat heeft hij toch last van? Aan zijn benen ligt het niet.
Reactie infoteur, 21-03-2010
Hoi Sonja,
het kan zijn dat je paard 'scheef' is. Net als mensen hebben paarden een gemakkelijke en een moeilijkere kant. Wanneer een paard echter tijdens de training niet gelijk belast wordt (en dat is lastig omdat je als ruiter onbewust geneigd bent meer op de goede kant van het paard te trainen) kan deze scheefheid echter verergeren waardoor je tegen problemen aan kan gaan lopen. Dit kunnen bijvoorbeeld dingen zijn als moeite met stelling en buiging op bijvoorbeeld de linkerhand, moeite om rechte lijnen te rijden, het hoofd kantelen en dergelijke. Sommige paarden laten de staart ook scheef (opzij) hangen.
Meer informatie kan je vinden op http://www.paardenrecht.org/
Groetjes Kim
Berdien, 24-10-2009
Ik heb een pony, alleen ze vertrouwd niet veel mensen, de meeste kunnen niet eens bij haar in de buurt komen. Dus ook geen dierenarts of hoefsmit, dan raakt ze helemaal in paniek. Het probleem is, ze wil geen zadel meer op en als je haar hals aanraakt spantdie helemaal aan, en als je verder dan haar hals gaat krimpt ze helemaal in elkaar. Je kunt alleen nog bij haar achterhand komen als je een deken op of af wilt doenj mits je haar rug niet aanraakt. Wat kan ik hieraan doen?
Reactie infoteur, 24-10-2009
Hoi Berdien,
ik zou eens een osteopaat naar je pony laten kijken. Dit is een persoon die heel veel kennis heeft over het bewegingsapparaat van het paard en kan eventuele problemen vaak behandelen. Deze persoon heeft ook veel ervaring met andere paarden en pony's met vergelijkbaar gedrag als jouw pony omdat rugproblemen en dergelijke voor veel pijn kunnen zorgen, ook bij een kleine aanraking.
Groetjes Kim
Ajspek, 26-01-2009
Ik heb een ouder paard over genomen van iemand achterhand is moelijk hij heeft moeite met everwicht
wat ik weet van hem hij is ex manege paard en hij is bereden bij de eigenaar tot dubbel zz
mijn vraag is hoe kan ik het verbeteren? ik durf niks met hem vanwege zijn rug
Reactie infoteur, 29-01-2009
Goedemorgen,
het is lastig om op basis van puur zo'n berichtje een advies te geven over je paard. Wat je sowieso kan doen is je paard trainen op ontspanning en souplesse om een goed ruggebruik te stimuleren. Dit kan je doen door je paard ten eerste rechtgericht te rijden en veel buigingsoefeningen te doen. Belangrijk is dan wel dat hij netjes op je hulpen reageert, en je goed in de gaten houdt hoe hij het oppakt vanwege zijn leeftijd.
Groetjes Kim/MeloD