Speciale Plantenweetjes

Speciale Plantenweetjes Speciale Planten. Waar wordt hop voor gebruikt? Zijn alle planten van de nachtschade familie giftig? Wat veroorzaakt de groene, slijmerige aanslag in vijvers? Welke plant wordt gebruikt om lijnzaadolie en linnen te maken? Waarom wordt helmgras in de duinen geplant? Waarom zijn de meeste planten zo groen? In welk opzicht komen appelbloesems en rozen met elkaar overeen? Speciale, interessante weetjes over planten plus hun eventuele toepassing, overzichtelijk in vraag en antwoordvorm uiteengezet.

Plantenweetjes


Waar wordt hop voor gebruikt?

Hop (Humulus lupulus) wordt onder meer gebruikt voor de bereiding van bier en als medicinale toepassing. Hop is een kruidachtige klimplant met de voor de hop kenmerkende 'bellen' die aan de vrouwelijke plant groeien. Deze hopbellen bevatten de klieren die een olieachtige stof (lupuline) produceren, de bekende bitterstoffen van hop, die in de bitterheid van bier terug te proeven is. De bloemen zien eruit als kegeltjes en worden geoogst als ze rijp zijn. Dit is in de herfst. De schubachtige bloemblaadjes worden aan het bier toegevoegd. Ze maken het bier helder, helpen om het langer houdbaar te maken en geven er de wat bitter pittige smaak aan.

Hop medicinaal

Verder wordt hop ook medicinaal, als natuurgeneeskundig middel voor velerlei aandoeningen gebruikt. Hop is een plant uit de Hennepfamilie (Cannabaceae). Verder is er ook nog een hopsoort als sierplant, de zogenaamde cultivar 'Aureus' (groene plant met goudgele bladeren).

Waarom zijn zo veel planten groen?

Vele planten zijn groen omdat ze een groen pigment c.q. kleurstof bevatten, die chlorofyl wordt genoemd. Dit chlorofyl stelt de plant in staat om haar eigen voedsel aan te maken. De groene cellen in de planten nemen energie uit het zonlicht op. Deze energie zet vocht uit bodem en lucht, en kooldioxide uit de lucht om in voedingsstoffen zoals suiker en zetmeel, die de plant voor haar groei nodig heeft. Bij dit proces komt zuurstof vrij, waar mens en dier van moeten leven.

Waarom wordt helmgras in de duinen geplant?

Helmgras wordt in de duinen geplant, daar deze plant het vocht vasthoudt en hiermee voorkomt dat de duinen verstuiven. Helm (Ammophila arenaria) of helmgras heeft lange wortelschietende stengels die het zand bijeenhouden. De bladeren c.q. grasstengels rollen zich bij droog weer op (xerofyt) om het vocht dat ze bevatten vast te houden c.q. verdamping tegen te gaan. Als het weer nat wordt, ontrollen ze zich.

De plant maakt lange wortelstokken en waar deze met het licht in aanraking komen, ontstaat een nieuwe plant. Als de wortels een laag zand vastgelegd hebben, groeit het gras uit door de volgende laag en brengt een nieuw stel wortels voort.

Enigszins verbazend, daar helm in de duinen (bij de zee) groeit, is dat deze plant niet goed tegen zout water kan. Helm vindt pas zijn plek nadat er regenwater over het zand gestort is. De helmplant bereikt een lengte van rond de 50 tot 120 cm en bloeit in juni en juli met zo’n 7 tot 22 cm aarpluimen (aartjes). De vrucht die gevormd wordt, is een graanvrucht.

Zijn alle planten van de nachtschade familie giftig?

De zwarte nachtschade (Solanum nigrum) is berucht vanwege de giftigheid van de plant. Deze wordt ook deels als medicijn gebruikt. De werkzame stoffen zijn veelal alkaloïden waaronder tropanalkaloide, een stof die invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel. De plant bevat solanine, saponine, solaceine en solaneine. Medicinaal kunnen deze stoffen toegepast worden bij niet al te ernstige abcessen of wonden (wondverband).

De zwarte nachtschade heeft witte bloempjes met puntige kroonbladen. Na de bloei komen eerst groene besjes die zich later ontwikkelen tot zwarte bessen; deze zijn giftig. De bessen hebben ongeveer de grootte van erwten. Men vermoedt dat de naam Solanum afkomstig is van het Latijnse Solari, hetgeen verdovend of verzachtend betekent. De term schade komt van het Engelse shade en lijkt te verwijzen naar mogelijk giftige eigenschappen van bepaalde Solanum soorten, die schade kunnen toebrengen. Nacht kan verwijzen naar het avond of nachtdonker, daar bij diverse soorten uit deze familie de bloemen pas tegen de nacht een geur afscheiden. Er zijn plantensoorten uit de nachtschade familie die niet giftig zijn, feitelijk eten we sommige ervan, de zogenaamde nutsplanten. Wel is het bij sommige mensen zo dat ze extra gevoelig zijn voor nachtschade planten, hetgeen zich o.a. kan uiten in huidklachten, uitslag en andere allergische reacties.
Solanaceae. De nachtschaden behoren tot de plantenfamilie Solanaceae. Tot deze familie behoren o.a. ook aardappelen, tomaten, paprika en aubergine. Tevens behoren de petunia en de tabaksplant ook tot de nachtschade familie. De nachtschade familie beslaat een enorme variëteit en heeft bijna 100 geslachten en meer dan 2300 soorten (sommigen komen met een andere indeling zelfs tot 3000) en is wijd verspreid over de wereld, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. De familie komt alleen niet voor in gebieden waar het koud is.

Welke plant wordt gebruikt om linnen en lijnzaadolie te maken?

Linnen is het oudst bekende weefsel en wordt gemaakt uit de stengels van de vlasplant, die op de hele wereld voorkomt. Linnen dankt zijn naam aan de Latijnse naam voor vlas: Linum. Vlas (Linum usitatissimum) is een gewas dat al eeuwen (naar schatting rond de 6000 jaar) wordt verbouwd. Er bestaan verschillende rassen, witbloeiend, blauwbloeiend en ook zijn er rassen met bruine zaden of met gele zaden. Er is onderscheid te maken tussen vezelvlas, hetgeen voor linnen wordt gebruikt en olievlas voor lijnolie.
Vezelvlas Linnen
Linnen bereidt men door de vlasstengels eerst in water te weken tot de zachte delen verteren. De harde, houtige delen worden na diverse bewerkingen (o.a. roten, repelen, zwingelen, hekelen) gebruikt (gesponnen) om er garen van te maken, waarmee dan linnen geweven kan worden. Tot omstreeks de achttiende eeuw was in Europa de vlasvezel c.q. linnen naast wol het belangrijkste onderdeel van textiel, hetgeen rond de negentiende eeuw door katoen is overruled.
Olievlas Lijnzaadolie
Olievlasplanten zijn wat korter en hebben meer vertakkingen dan vezelvlas. Olievlas wordt verbouwd voor de zaden waar olie uit gewonnen wordt, de tegenwoordig alom bekende lijnolie of lijnzaadolie. Lijnzaadolie is goed voor de gezondheid, met name vanwege de onverzadigde vetzuren c.q. omega vetzuren.

Wat veroorzaakt de groene, slijmachtige aanslag in vijvers?

Groene aanslag

De groene aanslag in vijvers wordt veroorzaakt door enorme aantallen minieme plantjes, namelijk zogenaamde zoetwateralgen. Algen zijn de eenvoudigste soort planten die er bestaan. Ze hebben wortels noch bloemen.

In welk opzicht komen rozen en appelbloesem met elkaar overeen?

Appelbloesem valt onder de grote familie der Rosacea of roosachtigen. Rosales is de botanische naam van een orde van bloeiende planten, waaronder de Rozenfamilie valt.

De bekendste plant hiervan is voor velen de Roos, maar de familie bevat ook tal van vruchten, zoals de appel.
Rosaceae
Plantensoorten van deze familie hebben bepaalde kenmerken gemeen. Alle plantensoorten uit de rozenfamilie hebben overeenkomstige bloemen, al kunnen ze in andere opzichten sterk van elkaar verschillen. Ook andere eetbare vruchten voortbrengende gewassen behoren tot de familie der roosachtigen, zoals peren, aardbeien, pruimen en bramen. Een heel bekende is ook de rozenbottel, waar de familienaam roos al in de naamgeving zit. Een bekende rozenbottelsoort wordt ook wel hondsroos genoemd.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlas, kleine geschiedenis van een groot gewasVlas behoort samen met hennep en sommige granen tot onze oudste cultuurgewassen. Zowel als voeding, als medicijn en ter…
Van vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kledingVan vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kledingDe lange vezels van de vlasplant zijn geschikt voor de kledingindustrie. De zaden van de vlasplant zijn geschikt om lijn…
Roodbloeiend vlas: een bloeiende eenjarige sierplantRoodbloeiend vlas: een bloeiende eenjarige sierplantRoodbloeiend vlas is een eenjarige plant. De plant bloeit van juni tot augustus en door het verwijderen van de uitgebloe…
Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Is lijnzaad gezond? Absoluut! Lijnzaad wordt in de kruidengeneeskunde vaak als laxeermiddel gebruikt. Lijnzaad kan echte…

Bijzondere plantennamenBijzondere plantennamenWaarom heet Kardinaalsmuts Spindel? Wat is Belladonna voor een plant en waarom heet deze zo? Waaraan danken Bedstro en W…
De blauwe bes als geneesmiddelDe blauwe bes als geneesmiddelSamen met de aardbei behoort de blauwe bosbes tot de gezondste fruitsoort. Zoals de meeste andere vruchten, beschikt ook…
Bronnen en referenties
  • Darkwater, P. Animals Plants and Nature. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.