Roodbloeiend vlas: een bloeiende eenjarige sierplant
Roodbloeiend vlas is een eenjarige plant. De plant bloeit van juni tot augustus en door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, tot in het najaar. De rode bloemen kleuren tuinen, terrassen en balkons in de zomer en in de herfst tot de eerste nachtvorst. De laatste vlinders en bijen van het jaar komen af op het stuifmeel van de paars kleurende meeldraden van het roodbloeiend vlas. Roodbloeiend vlas is familie van gewoon vlas.
Het geslacht vlas (Linum)
Vlas is een geslacht van ongeveer 200 soorten. Tot het geslacht behoort onder meer
gewoon vlas (Linum usitatissimum), lijnzaad of vezelvlas waarvan de vezels van de plant worden gebruikt als veevoer en om linnen van te maken en de zaden worden geperst tot o.a. lijnzaadolie.
Het geslacht Linum voor de tuin
Verschillende vlassoorten worden gekweekt als sierbloemen voor in de tuin. Van de vroege lente tot in het late najaar sieren deze planten de tuin. Bijvoorbeeld de gekweekte soorten als:
- Linum narbonense, het meerjarige vlas of blauwe vlas met blauwe bloemen;
- Linum lewisii, een vaste plant met blauwe bloemen;
- Linum perenne, een vaste plant met blauwe bloemen;
- Linum flavum of gouden vlas, een vaste laagblijvende plant met gele bloemen;
- Linum grandiflorum, een eenjarige plant met rode bloemen.
Roodbloeiend vlas (Linum grandiflorum)
Roodbloeiend vlas, of rood vlas, is een soort die in Nederland en België als zaad wordt aangeboden. De soort staat ook bekend als bloeiend vlas, grootbloeiend vlas, scharlaken vlas of karmozijnrood vlas. De soort Linum gradiflorum of rood vlas, valt onder het geslacht Linum en bij de familie Linaceae. Heel vaak zitten de zaadjes van het roodbloeiend vlas in een zakje zaadmengsel voor vlinderbloemigen, dat in het voorjaar wordt uitgezaaid om vlinders en andere stuifmeel- en nectarzoekers te lokken in de late lente en zomer.
Voorwaarden om roodbloeiend vlas te zaaien
Roodbloeiend vlas staat ook bekend als grootbloemig vlas. Het betreft planten waarvan de teelt uit zaden niet moeilijk is, maar waar een aantal voorwaarden gelden om een optimale bloei te garanderen. De voorwaarden zijn dat:
- het zaad van het roodbloeiend vlas in april óp de tuingrond, waar de bloemen komen te staan, wordt uitgestrooid. Strooi er dan ongeveer één centimeter grond overheen en bevochtig de plek;
- een zonnige plek met lichte schaduw het beste resultaat geeft. Het ontkiemen duurt 14 tot 20 dagen en rond juni zullen de eerste bloemen verschijnen;
- bij een droge periode extra water nodig is.
Een tip om in het najaar nog bloeiende bloemen in de tuin te hebben is om tot juni af en toe een beetje zaad van het roodbloeiend vlas bij te zaaien.
Beschrijving Linum grandiflorum of roodbloeiend vlas
Roodbloeiend of grootbloemig vlas is een eenjarig kruid en komt in het wild voor in Algerije (Noord-Afrika), Noord-Amerika en Zuid-Europa. In Nederland en België wordt de plant als sierplant aangeboden maar in 2019 zijn er ook enkele verwilderde vondsten gedaan. Roodbloeiend vlas heeft donkerode bloemen met een donkergekleurd hart en paarsgekleurde meeldraden. De plant wordt zo'n 40 centimeter hoog. De eenjarige plant is geschikt om als sierplant op het terras of balkon in bakken te zaaien. De bloeiperiode is officieel van mei tot september maar door de uitgebloeide bloemen elke keer te verwijderen en tot juni zaad bij te zaaien, bloeit de plant lang door en kan deze in de herfst de tuin, het terras en het balkon opfleuren met de prachtige rode kleur tot de eerste nachtvorst. Bovendien is het een leuk gegeven dat de plant in trek is bij de laatste bijen, zweefvliegen en vlinders, in een periode dat de meeste zomerbloemen al zijn uitgebloeid.
Roodbloeiend vlas als droogbloemen
De prachtige rode vlasbloemen zijn eveneens geschikt om te drogen. Pluk de bloemen het liefst ‘s morgens, nadat eventuele dauwdruppels verdwenen zijn om rotting te voorkomen tijdens het drogen, of in de avondschemering. Verwijder het overtollig blad en bind de bloemstengels bij elkaar. Hang de bloemen op kop in een warme, droge, donkere en goed geventileerde kamer, bijv. op zolder. Gebruik de bloemen om te verwerken in bloemstukjes of boeketten en haal in de winter de zomer in huis.
Blad en stengel
De grijsgroene, fragiele stengels hebben grijsgroen blad. Het lancetvormige blad is één tot twee centimeter ‘lang’ en is bekleed met een wasachtige laag. Het blad bestaat uit een bladschijf (enkelvoudig) en heeft een gave bladrand.
Bloem
De bloemen van het roodbloeiend vlas zijn grootbloemig met in het midden een zwart hart. De rode bloem staat op een dun steeltje van enkele centimeters lang. De bloem bezit vijf rode bloemblaadjes van elk maximaal drie centimeter en een krans van meeldraden in het midden, die aan de voet van de bloem vergroeid zijn. De helmknoppen van de meeldraden hebben lichtblauw stuifmeel en geven een de meeldraden een blauwachtig uiterlijk. De bloemknop wordt omgeven door vijf groene, spitse en behaarde kelkblaadjes. De bloembladeren gaan tegen de avond dicht en bij het komen van de zon de volgende morgen weer open.
De vrucht en het bloemzaad
Na de bloei verschijnt er een zaadbolletje van ca. vijf millimeter tussen de kelkbladen. Van groengelig verkleurt het zaadbolletje langzaam naar bruin. In het zaadbolletje zitten de bloemzaden en de plant zorgt zelf voor het nageslacht. De zaden kunnen na vijf jaar nog ontkiemen.