Headshaking syndroom bij paarden: Oorzaak en behandeling

Schudt jouw paard vaak met het hoofd? Heeft jouw paard last van lopende neusgaten en ogen? Misschien heeft je paard dan wel het Headshaking syndroom. Waar komt dit syndroom vandaan en wat is het precies? Hoe kan een paard met het Headshaking syndroom geholpen worden?

Herkennen van het syndroom

Veel paarden schudden wel eens met het hoofd, maar dit betekent niet dat alle paarden last hebben van het Headshaking syndroom. Paarden die last hebben van het syndroom schudden het hoofd onvrijwillig. De neus schiet ineens naar beneden, soms doen het hoofd en de nek ook mee. Ook krabben paarden vaak met hun neus aan objecten. Dit is niet het onschuldig wegkrabben van wat jeuk, maar het bijna panisch klappen van de neus of het hele hoofd tegen een object. Het syndroom zorgt voor een tintelende en prikkende pijn langs de neusgaten en het hoofd. De basis van de pijn van paarden met headshaking is neurologisch. Dit onderscheidt het headshaking syndroom van andere aandoeningen.

Oorzaak

Na veel onderzoek weten we nog steeds niet waar het Headshaking syndroom vandaan komt. Het Headshaking syndroom lijkt gerelateerd te zijn aan de hoeveelheid licht waar het paard aan blootgesteld wordt. Paarden met het Headshaking syndroom lijken er veel minder last van te hebben wanneer ze in een donkere omgeving staan dan wanneer ze in het licht staan. Het syndroom uit zich vaak pas wanneer het paard de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt. Ook komt het vaker voor bij ruinen dan bij merries of hengsten. De bron van de pijn die een paard met het Headshaking syndroom heeft is de nervus trigeminus, een gevoelszenuw die uitlopers heeft naar de neus, kaak en andere delen van het hoofd. Wanneer er veel wind door de neusgaten komt is het hoofdschudden erger. Ook inspanning lijkt een factor te zijn die het hoofdschudden verergert. Sommige wetenschappers denken dat Headshaking verband houdt met een pollenallergie, omdat de meeste paarden met Headshaking alleen symptomen vertonen in een bepaalde tijd van het jaar, de rest van het jaar is er vaak niets aan de hand.

Behandeling

Op dit moment zijn er geen behandelingen die voor elk paard werken, maar er zijn wel behandelingen die voor een aantal paarden geholpen hebben.
  • Maskers: wanneer het paard vooral last krijgt van symptomen bij licht, kun je een masker gebruiken dat de ogen beschermt tegen het licht.
  • Spiernetten: wanneer het paard vooral last krijgt van symptomen bij inspanning kan een net dat de neus (gedeeltelijk) bedekt helpen.
  • Ook zijn er een aantal medicijnen die kunnen helpen bij het syndroom. Cyproheptadine is een medicijn dat het niveau van Serotine omlaag brengt. Serotine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij zenuwsignalering. Ook zijn er oogdruppels die kunnen helpen wanneer het paard vooral last krijgt van symptomen in het licht.

Waarschijnlijk kan jouw dierenarts je hierin verder helpen. Echter is het voor elk specifiek paard anders wat helpt tegen het Headshaking syndroom. Probeer daarom verschillende behandelingen uit, in overleg met de dierenarts.
© 2013 - 2024 Xliesjex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pollenallergie bij paardenPollenallergie bij paardenMisschien is het vreemd om te horen dat een paard hooikoorts kan hebben. Maar ook paarden kunnen last hebben van pollen…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Voedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomVoedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomEen voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op voedingsstoffen die voor ons lichaam eigenlijk gewoon no…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…

Symptomen & vererving van erfelijke aandoeningen bij hondenSymptomen & vererving van erfelijke aandoeningen bij hondenEen erfelijke aandoening bij honden is een aandoening die een pup bij de geboorte van (één van zijn) ouders heeft meegek…
Aandoeningen hond: urinewegontstekingAandoeningen hond: urinewegontstekingAls bacteriën erin slagen om via de urinebuis naar binnen te dringen, kan er een urinewegontsteking ontstaan. Dit is te…
Bronnen en referenties
  • www.headshakingsyndrome.com
Xliesjex (14 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.