Kennelhoest bij de hond

Kennelhoest bij de hond Kennelhoest is een zeer besmettelijke ontsteking van de keel en de neus bij de hond. Kennelhoest is goed te vergelijken met verkoudheid en griep bij de mens.

Kennelhoest

manifesteert zich vaak wanneer honden in grote groepen bij elkaar zijn geweest zoals in een kennel (en pension, tentoonstelling, hondenschool etc.). De honden zijn bij zulk soort gelegenheden vaak onrustig, blaffen meer en zijn daardoor vatbaarder voor infecties die zich in de vorm van fijne waterdruppeltjes (bij niezen, blaffen en hoesten) gemakkelijk door de lucht kunnen verspreiden.

De verwekkers van kennelhoest zijn: Virussen (Para-influenza, Adenovirustype 2[CAV2] en het Hondenziektevirus) meestal in combinatie met een bacterie (Bordetella Bronchoseptica).

Vaak verloopt de infectie mild met als enige symptomen: het schrapen van de keel, wat hoesten en soms kokhalzen waarbij wat slijm wordt opgegeven. Je zou soms eerder denken dat er iets in de keel is blijven steken, dan aan een infectieziekte.
Heeft de hond hierbij geen koorts en is hij ook niet lusteloos, dan is rust en af en toe een lepeltje honing of hoestdrank voldoende om te genezen. Verder is licht verteerbaar voedsel aan te bevelen en zorg dat er niet getrokken wordt aan de riem (tijdelijk uitlaten met een borsttuigje). Voorkom stress, opwinding en blaffen zo veel mogelijk.

Heeft uw hond kennelhoest dan is het wel zo sociaal om de eigenaren van de honden waar uw hond contact mee heeft gehad in te lichten. Zoek ook niet al te snel weer contact, want een hond die geen klinische symptomen heeft kan nog steeds de infectie verspreiden.

Afhankelijk van de natuurlijke weerstand en de conditie van de hond, kan hij meer of minder ziek zijn van Kennelhoest. Net als bij griep en verkoudheid bij de mens (denk aan bejaarden en baby’s) is de ene hond er beroerder aan toe als de andere. Is er sprake van een pusachtige neusuitvloeiing, koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, dan zal uw dierenarts de hond een antibioticakuur voorschrijven om ernstige complicaties zoals longontsteking of bronchitis te voorkomen. De infectie kan ook chronisch worden en is dan zeer moeilijk te genezen.

Vergeet bij een zieke hond ook niet zijn omgeving zo stofvrij mogelijk te houden en veel te ventileren. Dit betekend niet dat de hond op de tocht mag liggen!

Hoe kun je kennelhoest zo goed mogelijk voorkomen? Bij de standaard entingen zitten ook de belangrijkste virale componenten van kennelhoest. Helaas muteren deze virussen nogal snel en dan bied deze enting geen 100% bescherming (net als bij de griepprik voor de mens).

Een aparte enting tegen het Bordetella virus wordt meestal vereist wanneer u uw hond naar een pension wil brengen. Wanneer er een neusenting wordt gegeven is deze een half jaar geldig. Een onderhuidse enting moet twee keer worden gegeven met een tussen liggende periode van een maand en daarna is 1 maal per jaar voldoende.

Komt uw hond in de zomerperiode om een andere reden veelvuldig in contact met andere honden dan kan een extra enting ook geen kwaad. Een klein nadeeltje van prachtig zomerweer is dat de verwekkers van Kennelhoest daar ook zeer wel bij varen.
© 2008 - 2020 Jo-62, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een vir…
Virale en bacteriële ziekten bij hond en katVirussen en bacteriën zijn microben die ziekten kunnen veroorzaken. Maar wat is nu het verschil? En welke ziekten veroor…
Waarom niezen, hoesten en snotteren honden?Waarom niezen, hoesten en snotteren honden?Een hond kan niezen, hoesten en snotteren, net als een mens. De hond lijkt verkouden, maar dit is lang niet altijd het g…

O oh, mijn hond heeft een hotspot!Het is altijd weer schrikken… je ontdekt een hotspot bij je hond. Van het ene op het andere moment heeft je lieveling ee…
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…

Reageer op het artikel "Kennelhoest bij de hond"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Miranda, 11-10-2010 20:49 #2
Hai ik heb een vraag
de buren van ons hebben een hondje dat kennelhoest heeft, nu hebben de honden van ons daar de hele dag mee gespeeld(we wisten toen nog niet dat hij kennelhoest had)hoe lang duurt het voordat je weet of jo u hond het ook heeft? of niet
groetejs Miranda

Knuf, 17-12-2009 15:16 #1
Als de hond een droog hoestje heeft, en heel veel plast!? waar wijst dat op?

graag ontvang ik een reactie per mail

Infoteur: Jo-62
Laatste update: 17-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Reacties: 2
Schrijf mee!