Kennelhoest bij de hond
Kennelhoest is een zeer besmettelijke ontsteking van de keel en de neus bij de hond. Kennelhoest is goed te vergelijken met verkoudheid en griep bij de mens.
Kennelhoest
manifesteert zich vaak wanneer honden in grote groepen bij elkaar zijn geweest zoals in een kennel (en pension, tentoonstelling, hondenschool etc.). De honden zijn bij zulk soort gelegenheden vaak onrustig, blaffen meer en zijn daardoor vatbaarder voor infecties die zich in de vorm van fijne waterdruppeltjes (bij niezen, blaffen en hoesten) gemakkelijk door de lucht kunnen verspreiden.
De verwekkers van kennelhoest zijn:
Virussen (Para-influenza, Adenovirustype 2[CAV2] en het Hondenziektevirus) meestal in combinatie met een
bacterie (Bordetella Bronchoseptica).
Vaak verloopt de infectie mild met als enige symptomen: het schrapen van de keel, wat hoesten en soms kokhalzen waarbij wat slijm wordt opgegeven. Je zou soms eerder denken dat er iets in de keel is blijven steken, dan aan een infectieziekte.
Heeft de hond hierbij geen koorts en is hij ook niet lusteloos, dan is rust en af en toe een lepeltje
honing of hoestdrank voldoende om te genezen. Verder is licht verteerbaar voedsel aan te bevelen en zorg dat er niet getrokken wordt aan de riem (tijdelijk uitlaten met een borsttuigje).
Voorkom stress, opwinding en blaffen zo veel mogelijk.
Heeft uw hond kennelhoest dan is het wel zo sociaal om de eigenaren van de honden waar uw hond contact mee heeft gehad in te lichten. Zoek ook niet al te snel weer contact, want een hond die geen klinische symptomen heeft kan nog steeds de infectie verspreiden.
Afhankelijk van de natuurlijke weerstand en de conditie van de hond, kan hij meer of minder ziek zijn van Kennelhoest. Net als bij griep en verkoudheid bij de mens (denk aan bejaarden en baby’s) is de ene hond er beroerder aan toe als de andere. Is er sprake van een pusachtige neusuitvloeiing, koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, dan zal uw dierenarts de hond een
antibioticakuur voorschrijven om ernstige
complicaties zoals longontsteking of bronchitis te voorkomen. De infectie kan ook chronisch worden en is dan zeer moeilijk te genezen.
Vergeet bij een zieke hond ook niet zijn omgeving zo stofvrij mogelijk te houden en veel te ventileren.
Dit betekend niet dat de hond op de tocht mag liggen!
Hoe kun je kennelhoest zo goed mogelijk voorkomen? Bij de
standaard entingen zitten ook de belangrijkste virale componenten van kennelhoest. Helaas muteren deze virussen nogal snel en dan bied deze enting geen 100% bescherming (net als bij de griepprik voor de mens).
Een
aparte enting tegen het Bordetella virus wordt meestal vereist wanneer u uw hond naar een pension wil brengen. Wanneer er een
neusenting wordt gegeven is deze een half jaar geldig. Een onderhuidse enting moet twee keer worden gegeven met een tussen liggende periode van een maand en daarna is 1 maal per jaar voldoende.
Komt uw hond in de zomerperiode om een andere reden veelvuldig in contact met andere honden dan kan een extra enting ook geen kwaad. Een klein nadeeltje van prachtig zomerweer is dat de verwekkers van Kennelhoest daar ook zeer wel bij varen.