Ziekte bij ratten: tumoren, luchtwegproblemen en parasieten

Ziekte bij ratten: tumoren, luchtwegproblemen en parasieten Tamme ratten zijn erg leuke huisdieren, helaas worden ze niet heel oud en zijn ze erg gevoelig op hun gezondheid. Bij aanschaf kan je rekenen op het risico van een de ziektes die in dit artikel vermeld worden. Het is belangrijk hier bij de aanschaf al over na te denken en tijdig naar de dierenarts te gaan als er klachten ontstaan. Tamme ratten zijn erg leuke huisdieren, het grote nadeel is dat ze niet oud worden. De meeste ratten worden zo tussen de 2 en 3 jaar oud, een enkeling wordt ouder, maar dat is zeldzaam. In boeken en artikelen staat vaak dat ratten sterke dieren zijn, maar dat is in de praktijk niet altijd waar. Ratten zijn namelijk erg gevoelig voor allerlei ziektes en klachten.

Voordat je aan ratten begint is het verstandig om een goede dierenarts te zoeken. Er zijn niet heel veel dierenartsen die goed zijn met ratten, dus het is wel aan te raden informatie op te zoeken via internet en te zoeken naar ervaringen van anderen. Ratten komen namelijk niet echt aan bod in de opleiding van een dierenarts, wat natuurlijk erg jammer is.

De meest voorkomende problemen zijn tumoren/abcessen, luchtwegproblemen en vachproblemen.

Tumoren

Tumoren of abcessen zijn een veel voorkomend probleem bij ratten, vooral bij vrouwtjes is dit het geval. Vrouwtjes hebben namelijk een veel grotere kans op tumoren dan mannetjes. Tumoren kunnen erg groot worden en je ratje pijn bezorgen en belemmeren in zijn dagelijkse dingen. Een ratje zal ook niet snel laten merken dat hij pijn heeft, en als hij dat wel laat merken is het vaak al in een vergevorderd stadium. Het is belangrijk er wel iets aan te doen. Als je een bultje voelt kun je het beste op korte termijn een afspraak maken met je dierenarts. Als je ratje gezond is is de kans groot dat de tumor operatief verwijderd kan worden. Je moet hierbij denken dat dit ongeveer € 100- kost, maar het kan wel het leven van je ratje verlengen. En al is het maar voor twee maanden (voorbeeld). Twee maanden is voor een ratje erg lang als je bedenkt dat ze niet ouder dan 3 jaar worden. Als je ratje niet in goede gezondheid is kan het zijn dat een operatie niet toegepast kan worden, omdat je ratje dat niet overleeft. Het kan ook zijn dat je ratje al op leeftijd is, waarschijnlijk zal je dierenarts dan Galastop gaan geven. Dit medicijn moet je ratje de rest van zijn leven krijgen. Galastop remt de groei van tumoren en soms verkleint de tumor zelfs.

Luchtwegproblemen

De luchtwegen van een ratje zijn erg zwak en gevoelig. Dat een ratje af en toe niest is heel normaal, maar als je ratje heel veel niest of een reutelende, onregelmatige ademhaling heeft is er vaak een groter probleem. Het kan zijn dat daar ook nog een rode afscheiding bijkomt bij de ogen en de neus, dit is overigens geen bloed. Het is verstandig om op korte termijn een afspraak te maken met je dierenarts. Deze zal luisteren naar de ademhaling en het hart controleren. Luchtwegproblemen kunnen ontstaan door tocht of verkeerde, stoffige bodembedekking. Bodembedekking met veel stof is heel slecht en mag nooit gebruikt worden. Zaagsel is bijvoorbeeld erg slecht. Je kan het beste Ecobed of Aubiose gebruiken als bodembedekking.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid dat je ratje een bacteriële infectie heeft, in de meeste gevallen krijg je een antibioticakuur mee. Zorg er wel voor dat je er niet een krijgt die je met water moet mengen, hiervan is de werking helaas niet optimaal. Antibiotica kun je het beste via een spuitje geven of in een lekker hapje Brinta of babyvoeding. Maak een kuur altijd af, ook als de klachten zijn verdwenen, hiermee voorkom je resistentie voor het medicijn.

Om de luchtwegen vrij te maken van slijm kun je ook Bisolvon (voor kinderen) mengen met het drinkwater. Voor de exacte doseringen kun je het beste kijken op een van de vele rattenforums bij het medische gedeelte.

Een luchtwegprobleem door een bacterie kan ook besmettelijk zijn voor je andere ratjes en andere huisdieren. Let hier dus mee op en geef bij je dierenarts aan dat je nog meer dieren hebt, de kans bestaat namelijk dat je je andere dieren ook moet behandelen.

Vachtproblemen

Ratjes hebben ook een grote kans op vachtproblemen, onder vachtproblemen kun je mijt, luis, vlooien of een schimmel verstaan. Symptomen van deze problemen zijn bloemkooloren (lelijke stukjes uit de oren of staart), kale plekjes, ontstekingen, jeuk en veel krabben, wondjes. Als je rare plekjes of veranderingen ziet aan de vacht is het altijd aan te raden om naar je dierenarts te gaan of om meer informatie er over op te zoeken op internet. Bij de dierenwinkel kun je voor mijt een aantal goede middeltjes kopen voor de behandeling van knaagdieren. Laat je ratje er nooit te lang mee rondlopen, want het kan dodelijk zijn, vooral mijt. Daarnaast is een vachtprobleem vaak erg besmettelijk dus is het aan te raden om al je ratjes te behandelen en ook eventueel andere dieren in huis.

Als laatste is het een handige tip om je ratje elke week te wegen en dit op te schrijven. Een sterke afname van gewicht kan wijzen op ziekte.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abcessen bij tamme rattenAbcessen bij tamme rattenTamme ratten zijn erg gevoelig voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Een abces is ook een veel voorkomend verschijnsel en…
Ziekten bij de tamme rat: hoe te herkennen?Ziekten bij de tamme rat: hoe te herkennen?Voordat je de keuze hebt gemaakt om ratjes als huisdieren te willen hebben, is het verstandig om alles over de verzorgen…
Parasieten bij reptielen en amfibieënDe meest voorkomende ziektes bij amfibieën en reptielen zijn parasitaire infecties. Nakweekdieren hebben minder last van…
De okkernootviltmijt (Aceria erinea) en de walnotenboomDe okkernootviltmijt (Aceria erinea) en de walnotenboomDe walnotenboom staat als grote trots in veel tuinen. Vroeger hadden veel mensen een walnotenboom op het erf of zelfs me…

Stress bij de katStress bij de katStress bij katten komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Deze stress is vaak de oorzaak van zichtbare medische…
Netelroos bij de hondNetelroos bij de hondNetelroos is een veelvoorkomend probleem bij zowel mens als dier. Het kan een enorme last zijn op je huisdier en soms is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarleeknes, Pixabay
  • www.ratten.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.