Vreemde knobbels en bobbels bij honden

Vreemde knobbels en bobbels bij hondenHet kan even schrikken zijn wanneer je een vreemd knobbeltje ontdekt bij je geliefde hond, maar gelukkig zijn bobbeltjes in de meeste gevallen geen kanker. Meestal blijken het vetknobbeltjes, cysten of wratten te zijn.

Vetknobbeltjes

Vooral bij honden op leeftijd komen met regelmaat vetbobbeltjes voor. Dit zijn lipomen die ontstaan als vetcellen in elkaar opgaan. Vetknobbeltjes kunnen best stevig worden, maar zijn doorgaans niet pijnlijk voor de hond. Je kunt de lipomen met de vinger bewegen onder de huid van de hond. Een vetknobbeltje voelt aan als een harde boon.

Folliculaircysten

Tijdelijke bobbeltjes blijken vaak hele kleine zakjes met vloeistof te zijn die ontstaan in een haarzakje (follikel). Folliculaircysten voel je meestal alleen bij het aaien van de hond. Deze knobbetljes verdwijnen meestal na een paar dagen en honden hebben er doorgaans geen last van.

Onstoken haarzakjes

Een knobbeltje kan ook gaan ontstaan wanneer een haarzakje ontstoken raakt. Dat komt wanneer bacteriën gaan woekeren. Dan kan een infectie ontstaan en ontstaat een puist die meestal binnen een paar dagen weer weg is.

Wratjes

Wratten komen bij honden niet veel voor. Wanneer ze toch ontstaan komt dat door huidpapillomen die door een virus worden gevormd. De wratten komen dan voor op de kop of de bek van een hond. Wratjes kunnen klein zijn, maar er zitten uitschieters tussen van anderhalve centimeter. Een wrat is te herkennen aan een grijsroze kleur. Het beste is om de wratten te laten zitten wanneer het dier er geen last van heeft. Als een hond wel hinder ondervindt kan de wrat worden bevroren met stikstof of met een mesje worden weggesneden.

Talgklierhyperplasie

Deze knobbetljes komen voor onder de houd wanneer talgklieren te hard groeien. Deze aandoening is niet pijnlijk of schadelijk en komen vooral voor onder oudere honden.

Tumoren

Bultjes op het hondenlijf kunnen ook op tumoren duiden. Honden kunnen getroffen worden door verschillende soorten kanker. Een dierenarts kan een knobbel onderzoeken door er met een naald weefsel uit te zuigen. Die kan op kweek worden gezet of onder de microscoop worden bekeken. Vettumoren komen veel voor, maar die zijn meestal goedaardig.

Aurale hematomen

Aurale hematomen zijn knobbeltjes die voor verminking en gehoorschade kunnen voorkomen. De bobbeltjes komen voor in oorflappen en ontstaan meestal bij honden met grote hangende oren. Door veelvuldig krabben of schudden kunnen bloedvaatjes in de oor kapot gaan waardoor een auraal hematoom ontstaat. Die is te herkennen als een dikke blauwe bobbel en is erg pijnlijk. De dierenarts kan het hematoom verwijderen door bloed en pus uit de knobbel te laten lopen.

Naar de dierenarts

Hoewel de meeste knobbels niet ernstig zijn is een bezoekje aan de dierenarts wel aan te raden, omdat een tumor niet makkelijk te onderscheiden is van bijvoorbeeld een vetknobbeltje of een ontstoken haarzakje. Vooral bulten die snel groter worden vragen om nadere inspectie. De dierenarts zal er meestal voor kiezen een onschuldige knobbel te laten zitten wanneer hij zeker weet dat het geen kanker is.
© 2011 - 2025 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Louise, 07-06-2015
Hoi,

Onze hond van zeven maanden heeft sinds kort een bult bovenop zijn hoofd ( zeg maar tussen de oren in)
Het lijkt net een ei zeg maar
Heeft dit met groei te maken?Reactie infoteur, 18-06-2015
Hallo Louise, vanaf de computer is dat lastig oordelen. Zou voor de zekerheid een bezoekje brengen aan de dierenarts. Groetjes Tina
Axel, 02-09-2014
Hallo, Axel heeft zowel roze als zwarte wratten wat kan ik het beste daarvoor gebruiken. Af en toe heeft hij er last van met name die op zijn poten, erg zielig.
vast bedankt namens Axel een 15 jarige teckel.Reactie infoteur, 03-09-2014
Je kunt het beste de dierenarts raadplegen voor die wratten. Groetjes Tina
Brigitte Meijer, 12-01-2014
Mijn Franse bull dog heeft sinds een week knobbels onder de huid ter hoogte van zijn adamsappel (onder de kin). het lijkt of de omvang verschilt en soms voel ik er 2 en soms 3,4. heb nu antibiotica gebruik, dit nu 4 dagen maar zie niet echt resultaat. hoe kom je erachter of het goedaardig is zonder teveel kosten en pijn voor ons beiden.Reactie infoteur, 13-01-2014
Beste Brigitte,

Alleen onderzoek van een dierenarts kan uitwijzen wat de knobbels zijn. Dat is niet vanachter een computer te oordelen.

Groetjes Tina
Bastiaan, 06-09-2013
Mijn hond (golden retriever) heeft sinds gisteren een hele grote bult (+/- 4x3 cm2) op het flapje van zijn oor en ik ben zeer bezorgt wat dit kan zijn en wat ik het beste kan doen…
de bult is vrij hard als de bult wordt aangeraakt lijkt mijn hond geen pijn te hebben.
als iemand mij meer kan informeren zou ik dat heel erg waarderen :)

alvast bedankt,
BastiaanReactie infoteur, 06-09-2013
Beste Bastiaan,

Als je bezorgd bent zou ik gewoon even met je hond langs de dierenarts doen. Het kan onschuldig zijn, maar dat kan het ook even goed niet zijn. De dierenarts weet dat vast wel.

Groetjes Tina
Yvon, 12-01-2013
Hallo, ik heb sinds kort een puppy, zij is nu 3 maandjes oud. (3okt2012). ik was haar aan het aaien en vulde onder haar huid een klein bultje zitten. want ik heb goed gezocht op haar vacht maar niks gezien. het bultje zit ook echt helemaal los en is niet groter dan een erwt. hij zit echt helemaal onder de huid. vandaag pas achter gekomen. nog even aankijken of…? xReactie infoteur, 12-01-2013
Bel anders even met de dierenartsenpraktijk en leg je vraag voor. De dierenarts kan dan oordelen of je het nog even af kan wachten of beter een langs kan komen.