Neeltje, 08-11-2011
Zelfs al zou er een wetenschappelijk onderbouwd artikel over het positieve effect van Stevia bij mensen met diabetes bestaan, dan nog wil dat helemaal niet zeggen dat het ook bij katten zo zou werken. Dat is nooit onderzocht bij katten. Het enige dat onderzocht is, dat het bij dieren in 't algemeen, geen bijwerkingen heeft, maar nooit is het effect onderzocht bij katten met diabetes en daar gaat het hier tenslotte om.
Alle dierenartsen geven hetzelfde middel tegen jeuk bij katten, tenzij je zelf uitdrukkelijk aangeeft dat je niet wilt dat je kat medicatie krijgt waar corticosteroïden inzitten. De voorbeeldkat is daar naar alle waarschijnlijkheid dus ook slachtoffer van geworden en dan is de diabetes zowiezo reversibel, zeker als daar ook nog eens goede voeding bij komt en dát is dus wél onderzocht.
Reactie infoteur, 09-11-2011
Geachte mevrouw.
Ik begrijp totaal niet wat u hier mee wil zeggen.
De kat krijgt al ruim een jaar dieetvoer via de dierenarts.
Verder moet u maar even het rapport lezen bladzijde 134 en 140
http://zapruder.nl/portal/artikel/de_bitterzoete_bijsmaak_van_suiker/
Met vriendelijke groeten,
G.F. van Bragt
M. V. Ouwerkerk, 08-11-2011
Ik lees heel veel "waarschijnlijk, mogelijk" en meer van dat soort kreten. Waar kan ik een link vinden naar het vermeende Japanse onderzoek waarbij aangetoond is (?) dat het een positieve invloed heeft op de pancreas? Ik lees elders dat de kat voor vlooien behandeld is, met een cortico? In dat geval zou het kunnen dat de suiker een reactie daarop is geweest, is er bewijs dat de kat nog steeds suiker heeft en dat de stevia echt helpt?
Ik heb geen moeite met mensen die buiten de box denken, ik heb wel moeite met het zomaar neerzetten van een omstreden methode die tot op heden onbewezen is en die mogelijk andere mensen aanzet tot het niet behandelen van hun kat waardoor deze katten een lijdensweg tegemoed gaan.
Reactie infoteur, 08-11-2011
Even over de kat zelf. Op het moment dat de kat behandeld werd tegen jeuk, dus zijn allergische reactie op vlooien beten, was de kat te zwaar. In overleg met de dierenarts is de kat op dieet gezet. In de eerste instantie werd het meer plassen en drinken toegeschreven aan het dieet maar dat bleek dus al suikerziekte te zijn. Het is bij mij niet bekend waarmee de kat is behandeld tegen de jeuk.
Ik heb een uitdraai gelezen van het rapport van de Japanse onderzoekers in het Engels. Ik weet dat er op een aantal websites links/verwijzingen worden gegeven naar de rapporten in het Japans. Dan zou je naar de website moeten van Prof. Dr. Jan Geuns.
Er is momenteel geen bewijs dat de kat nog suiker heeft. Zijn BSS waarden worden momenteel niet gemeten. Wel wordt de kat regelmatig gewogen en weegt hij momenteel 4,1 kilo wat 5 maanden geleden (voor het gebruik van Stevia) nog 3,6 kilo was.
Een goede graadmeter vind ik met name het toedienen van Stevia of Stevioside als medicijn bij diabetes 2 patiënten in Zuid Amerika. Dit is in ieder geval daar niet omstreden. Ik heb ook geen reden om aan te nemen dat ze in Zuid Amerika met name Brazilie op medisch gebied achter liggen op de medische wetenschap in Nederland/Europa. Dat Stevia in Zuid Amerika wordt gebruikt komt mede omdat de plant daar groeit.
Omdat ik alleen maar kan noteren wat ik zie, en ik geen professioneel onderzoeker ben, blijf ik bezig met de misschien en de waarschijnlijk. Mocht de kat opeens heel hard achteruit gaan, zal ik dat ook beslist melden. Vooralsnog is dit niet het geval.
Met vriendelijke groeten,
G.F. van Bragt
M. V. Ouwerkerk, 08-11-2011
Baat het niet dan schaad het niet? Toch wel, als je niet van plan bent de kat te behandelen of minimaal goed te controleren schaad het zeker, een kat met hoge bloedsuiker voelt zich echt niet lekker hoor… Als je niet wil spuiten is euthenasie de enige oplossing. Heeft deze mw wel de bloedsuikerspiegel in de gaten gehouden, regelmatige controles, urinesticks? Is er wetenschappelijk bewijs voor stevia tegen diabetes? Voor zover ik heb kunnen vinden is het een suikervervanger, meer niet.
Reactie infoteur, 08-11-2011
Aangezien de kat aankomt in gewicht en weer erg actief is, lijkt me onder de huidige omstandigheden euthanasie geen optie.
Zie mijn verdere antwoorden op de reacties.
Met vriendelijke groeten,
G.F. van Bragt
I. van Paassen, 06-11-2011
Wat een kort door de bocht artikel en angstaanjangend voor katteneigenaren. Het behandelen van suikerziekte bij een kat hoeft helemaal niet duur te zijn. De bloedsuikerspiegel kun je prima zelf thuis meten met een bloedmeter die ook voor mensen wordt gebruikt. Er is in de reguliere winkels beter "dieetvoer" te koop dan bij de dierenarts. Veel goedkoper en bevat ook nog veel minder koolhydraten (brokjes zonder granen).
Verder bestaat er op Internet een forum voor en door suikerkatten eigenaren. Met hulp en begeleiding daar kun je met weinig kosten nog jaren van je suikerkat genieten. Ik heb uiteraard geen ervaring met Stevia en kan daar dus geen mening over hebben. Net als met Stevia kan een kat waarvan de alvleesklier nog werkt met behulp van insuline weer diabetes-af komen.
Met vriendelijke groeten,
Inez van Paassen
Veterinair Diabetes Consulent
Reactie infoteur, 07-11-2011
Hoi Inez,
Eerst een uitleg waarom deze kat niet met insuline is behandeld. De eigenaren van deze kat betreffen een alleenstaande moeder met 2 kinderen met een laag inkomen. Waardoor de kosten van het starten van een kat met het toedienen van insuline financieel niet mogelijk was. Ook was er binnen dit gezin een ethisch bezwaar de kat iedere dag te prikken/spuiten.
Na het beginnen met het dieetvoer knapte de kat wel wat op maar zijn suiker bleef hoog. De eigenaar van deze kat is van mening dat alles in de natuur te vinden is en las ook vele negatieve berichten over het gebruik van insuline voor de kat.
Ze is gaan zoeken op het internet naar alternatieven. Daar kwam uit dat in Brazilie aan diabetes patienten stevia wordt gegeven en mensen met een hoog bloedsuiker gehalte word daar geadviseerd eten en drinken te zoeten met Stevia.
In Japan is Stevia uitgebreid getest op mensen en dieren waar onder andere uit de testen kwam dat bij diabetes 2 patienten dit een bloedsuikergehalte verlagende werking heeft.
Over de kat in kwestie is het zo dat toen werd gestart met het gebruik van Stevia, de kat 3,6 kilo woog nu weegt de kat inmiddels weer 4,1 kilo. Hij is waarschijnlijk niet genezen van suikerziekte maar plast minder, springt weer en gaat weer naar buiten.
Het voordeel van Stevia is dat er geen enkele bijwerking is en de regel baat het niet, dan schaad het ook niet is hier naar mijn idee van toepassing. Ik ga niet zeggen dat Insuline spuiten fout is, integendeel zelfs. Maar voor de mensen waar ik dit stuk voor geschreven heb, geen optie.
Met vriendelijke groeten,
G.F. van Bragt