Katten met suikerziekte

Wat is suikerziekte?
Suikerziekte ook wel diabetes mellitus is een aandoening aan de alvleesklier. Uit voeding halen wij, maar ook katten energie. Als de alvleesklier geen of te weinig insuline (insuline is een lichaamseigen hormoon) aanmaakt, worden suikers en voedingsstoffen niet meer in de cellen opgenomen. Met als gevolg heel veel suiker in het bloed en te weinig of geen suikers meer naar de spieren en de organen.Katten met suikerziekte
Symptomenkatten met suikerziekte gaan heel veel drinken en willen veel eten. Binnen een dag staat de kattenbak vol met urine, de urine ruikt heel zoet, bijna stroperig. Door het vele plassen verliezen ze in korte tijd heel veel gewicht en verzwakken de spieren. Het vele eten, drinken en plassen wordt veroorzaakt door het teveel aan suikers in het bloed van de kat en daardoor een overloop van de nieren. Omdat de kat dus alle energie die hij met zijn eten naar binnenkrijgt weer uitplast, houdt hij honger en een ongelofelijke dorst maar blijft hij toch veel afvallen Ook oogt de vacht van de kat warrig en vettig. In tegenstelling tot mensen kan de alvleesklier zich enigzins herstellen bij katten. Soms tijdelijk, soms definitief al zal het nooit meer helemaal goed komen.
Behandeling
Suikerziekte wordt ook bij katten behandeld met insuline (catsuline of insuline voor mensen (Lantus) in combinatie met speciaal dieetvoer dat verkrijgbaar is bij de dierenarts. Als de suikerziekte net ontdekt is en u heeft besloten om de kat te behandelen met insuline, moet u regelmatig terug naar de dierenarts om de bloedsuikerspiegel te laten meten en de gezondheid van de kat te controleren. De kosten voor het behandelen van uw kat kunnen vooral in de eerste periode bijzonder hoog oplopen omdat de kat ingesteld moet worden op de insuline. Daarna zijn de kosten beter beheersbaar omdat spuiten en insuline maar ook de bloedglucose meters met toebehoren via het internet tegen redelijke prijzen aan te schaffen zijn. Wel moet u bereid zijn om uw kat 2 maal daags in te spuiten met insuline en prikken (vaak in het oor) om zijn bloedsuiker waardes te bepalen. Voor de ene persoon is dat geen enkel probleem voor een ander een heel groot probleem.
Als u besluit niet te behandelen (uit eigen ervaring opgetekend)
Indien wordt begonnen met het dieetvoer en de kat iedere dag ongeveer op dezelfde tijden te eten krijgt, zal het afvallen langzamer gaan en de dorst iets minder worden. U zult wel merken dat de spieren zwak zijn en/of blijven. De kat krijgt moeite met springen en het lijkt alsof de kat steeds verder door zijn achterpoten zakt. Als de kat blijft afvallen zal de kat ook gaan dementeren door een gebrek aan voeding in de hersenen met als gevolg dat hij zijn kattenbak niet meer kan vinden en het lijkt alsof hij in huis de weg kwijt is. Als de kat nog maar 2 kilo weegt, valt de kat uiteindelijk om.
Een andere manier van behandelen (uit eigen ervaring opgetekend)
Mocht u niet in staat zijn om uw kat te laten behandelen met insuline, maar wel het speciale dieetvoer wilt geven aan uw kat, kunt u bij het voer ook een paar druppeltjes Stevia toevoegen. En het voer (als u brokjes geeft), een beetje aanmaken met water. Als de alvleesklier van de kat nog enigszins werkt, kunt u na ongeveer een week een verschil bemerken bij uw zieke kat.
Stevia bij diabetes
In Brazilië wordt aan diabetes patiënten het middel Stevia of Stevioside voorgeschreven. Dit middel is afkomstig van een plantje Stevia Rebaudiana dat in Paraguay groeit en gebruikt wordt door indianen om voedsel mee te zoeten. Het middel Stevia en de werkzame stof Rebaudioside A, zou volgens onderzoeken in Japan, de alvleesklier stimuleren en de bloedsuikerspiegel verlagen. Een bevestigend rapport voor de werking van Stevia staat beschreven in een rapport van de Wereld Gezondheids- Organisatie (zie bijgevoegde link waar u het rapport in kan zien). Stevia zou de weerstand verhogen en geen tandbederf veroorzaken zoals de traditionele suikers. De stof Stevia is getest op mensen en dieren zonder enige negatieve gevolgen of blijken van vergiftiging. Ondanks dat Stevia in Nederland nog niet als zoetstof of voedingsstof verkocht mag worden, is het via het internet en in reform zaken wel te verkrijgen. Op de verpakking zult u dan lezen dat het voor uitwendig gebruik is. Medio November 2011 wordt Stevia in Europa goedgekeurd als voedingsstof door de Europese Gezondheids Organisatie.http://zapruder.nl/portal/artikel/de_bitterzoete_bijsmaak_van_suiker/
Op hierboven genoemde pagina vind u een link met de beschrijving van het toedienen van Stevia aan diabetes2 patiënten. U kunt dit vinden op bladzijde 134 en een conclusie op bladzijde 140 van het rapport. Naar aanleiding van deze wetenschap is de eigenaar van de kat die Stevia krijgt om diabetes 2 te behandelen begonnen met het toedienen van Stevia aan de kat bij de voeding.