Ook huisdieren lijden steeds vaker aan diabetes
Suikerziekte is een ziekte die niet alleen bij mensen wordt gezien, ook steeds meer huisdieren krijgen deze ziekte. Ieder jaar op 14 november wordt de humane Wereld Diabetes Dag gehouden en daarom wordt er in deze maand ook gevraagd voor deze ziekte bij honden en katten. Schattingen lopen uiteen van 1 op de 500 tot zelfs 1 op de 100 katten, maar ook honden, die in hun leven met deze ziekte te maken krijgen. Diabetes Mellitus, zoals suikerziekte officieel heet, wordt veroorzaakt door een tekort aan beschikbaar insuline waardoor het bloedsuikergehalte bij het dier te hoog wordt. Suikerziekte is niet te genezen en vaak alleen te behandelen door het toedienen van extra insuline. Toch hoeft de diagnose suikerziekte bij een huisdier niet het doodvonnis in te luiden: integendeel bij een tijdige en juiste behandeling hoeft de levensverwachting van een dier met suikerziekte niet veel anders te zijn dan dat van zijn gezonde soortgenoten.
Dieren kunnen, net als mensen, suikerziekte krijgen. Het is een ziekte die dan ook regelmatig wordt gediagnosticeerd bij zowel katten als honden. Sterker nog: net als bij de mens komt suikerziekte ook bij honden en katten steeds vaker voor.
Suikerziekte ontstaat bij een tekort aan beschikbaar insuline in het lichaam. Hierdoor werkt de regeling van de bloedsuikerspiegel in het lichaam niet meer naar behoren en zal de hoeveelheid glucose in het bloed van de patiënt hoger worden. Dit komt omdat de opnamecapaciteit van glucose door de lichaamscellen niet meer naar behoren werkt. Als gevolg hiervan kan een dier afvallen, ondanks zijn vaak nog goede eetlust.
Bij te hoge bloedsuikerwaardes zal de zogenaamde nierdrempel voor glucose worden overschreden, waardoor glucose via de nieren in de urine zal worden uitgescheiden. Glucose kan alleen worden uitgescheiden onder begeleiding van (veel) water, waardoor er meer urine wordt gevormd. Het dier zal als gevolg daarvan dus meer gaan plassen. Dat vele plassen heeft weer als gevolg dat de hond of kat meer moet gaan drinken om niet uit te drogen.
Zelfde symptomen
De symptomen die dieren vertonen die lijden aan diabetes of suikerziekte lijken dus heel sterk op de symptomen die mensen met suikerziekte laten zien. Veel plassen en (daardoor) veel drinken en afvallen -ondanks een (nog) goede eetlust- zijn symptomen die wijzen op suikerziekte, zowel bij mens als dier. Daarnaast kunnen dieren slomer dan normaal ogen, ze zijn vermoeid en slapen duidelijk meer dan voorheen. Ook de vacht van dieren kan veranderen door suikerziekte: deze kan doffer, dunner maar ook droger worden.
De kans op suikerziekte
In principe loopt ieder dier, van elke leeftijd, gewicht of geslacht kans op het krijgen van suikerziekte. Er zijn echter wel een aantal risicofactoren bij honden en katten aan te wijzen. Suikerziekte komt bij
honden van middelbare leeftijd en bij niet-gecastreerde (abusievelijk vaak aangeduid met gesteriliseerd) teefjes vaker voor. Ook het hebben van overgewicht vergroot het risico op het ontwikkelen van suikerziekte. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol: bij cockerspaniëls, labrador retrievers, teckels, keeshonden, dobermanns, terriërs, Duitse herders, toypoedels, samoyeden en golden retrievers komt suikerziekte relatief vaker voor. Bij de keeshonden en samoyeden is de erfelijke aanleg voor diabetes onomstotelijk bewezen.
Bij
katten wordt suikerziekte ook vaker gezien bij oudere dieren, maar ook bij gecastreerde katers, dieren met overgewicht en/of dieren die (te) weinig bewegen. Sommige andere ziektes zoals een pancreas- of alvleesklierontsteking of een te hard werkende schildklier kunnen als ‘bijwerking’ suikerziekte bij de kat veroorzaken. Ten slotte speelt ook bij katten erfelijkheid een waarschijnlijke rol in het ontstaan van de ziekte.
Suikerziekte is te behandelen
Hoewel suikerziekte niet is te genezen is het wel te behandelen. Bij huisdieren bestaat de behandeling meestal uit het dagelijks injecteren van een bepaalde hoeveelheid insuline. Bij de meeste dieren kan worden volstaan met één injectie per dag, afhankelijk van de voorgeschreven soort insuline of de reactie van het dier kunnen echter meerdere injecties per dag nodig zijn. Ook is het belangrijk om het dieet van het dier nauwkeurig in de gaten te houden. Zonder een behandeling is de levensverwachting van een dier met diabetes zeer beperkt. Onbehandelde suikerziekte kan op den duur leiden tot allerlei complicaties zoals oogafwijkingen of zenuwaandoeningen. Een tijdige en juiste behandeling van diabetes bij een hond of kat hoeft echter niet te leiden tot een vroegtijdige dood. Integendeel: bij een juiste behandeling van diabetes zal de levensverwachting van de hond of kat niet veel anders zijn dan dat van zijn of haar gezonde soortgenoten!
Wereld Diabetes Dag
Elk jaar wordt op 14 november Wereld Diabetes Dag gehouden en wordt aandacht gevraagd voor deze ziekte waaraan wereldwijd steeds meer mensen lijden. Aandacht voor deze ziekte bij huisdieren is er ook, onder andere in de zogenaamde Diabetesmaand (pet diabetes month) die in vele landen, waaronder Nederland in de maand november wordt gehouden.