Ziekte van Weil bij de hond
De ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte van Weil komt in heel Europa voor, dus ook in Nederland. Naast honden, kunnen ook mensen de ziekte van Weil krijgen. De bacteriën zijn in staat om via wondjes van het slijmvlies van de neus of mondholte en zelfs via de huid het lichaam binnen te dringen. Hierna vindt via het bloed een snelle verspreiding plaats door het hele lichaam.
Dit proces duurt ongeveer 7 tot 10 dagen. De bacterie tast vervolgens diverse orgaansystemen aan. Vooral lever, nieren en bloedvaten raken beschadigd door de infectie. De bacteriën verlaten via de urine weer het lichaam van de hond.
De bacteriën kunnen soms gedurende maanden of zelfs jaren worden uitgescheiden door de hond, waarbij de infectie sluimerend in de nieren aanwezig is. De bacteriën kunnen ook geruime tijd buiten het lichaam van de hond overleven, vooral in een warme en vochtige omgeving.
Hoe vindt verspreiding plaats?
Verspreiding van de ziekte vindt plaats via de urine van besmette honden. Bijvoorbeeld door likken of snuffelen van hond tot hond, via besmet stilstaand (drink)water of voer, of vochtige bodems (modder). Ook ratten zijn overigens een belangrijke verspreider van de ziekte van Weil. Ze hebben zelf nauwelijks last van de besmetting, maar blijven jarenlang drager.
De ziekte van Weil kan door honden (en ratten) worden overgedragen op honden en mensen.
Wat is de incubatietijd?
De incubatieperiode is ongeveer 1 à 3 weken.
Wat zijn de symptomen?
Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie tot een zeer ernstige aandoening; het syndroom van Weil. Dit laatste wordt vooral gezien bij jonge en niet gevaccineerde honden.
Mogelijke verschijnselen zijn dan:
- Hoge koorts
- Diarree (soms met bloed)
- Braken
- Sufheid
- Niet eten
- Nierontsteking (nefritis)
- Leverontsteking (hepatitis) met geelzucht en donkergele urine
- Bloedingen
- Spierpijn (vooral in kuiten)
- Lever- en miltvergroting
- Soms hersenvliesontsteking (meningitis) in de 2e week
Bij oudere en goed gevaccineerde honden zal eerder een chronische verloop van de ziekte van Weil optreden. Hierbij kunnen chronisch nierfalen, voortplantingsproblemen en oogproblemen ontstaan.
Wat als uw hond besmet (b)lijkt te zijn?
De dierenarts kan op grond van het klinisch beeld, algemeen bloedonderzoek en specifiek onderzoek van bloed en/of urine vaststellen of uw hond aan de ziekte van Weil leidt.
De behandeling vergt een intensieve verpleging. Het is daarom meestal noodzakelijk om de hond een aantal dagen op te nemen in de dierenartspraktijk of -kliniek. Er wordt een specifieke behandeling met antibiotica ingesteld, naast ondersteunende maatregelen (infusen, medicijnen tegen braken en/of diarree, etc.). Omdat de ziekte zeer besmettelijk is, zijn quarantainemaatregelen noodzakelijk.
Wat is de prognose?
De prognose is afhankelijk van de snelheid waarmee de ziekte wordt ontdekt en behandelt. Hoe langer gewacht wordt met de behandeling, hoe kleiner de kans op genezing is. Door aantasting van lever en nieren kan deze infectie bij een niet gevaccineerde hond heel snel fataal zijn. De honden die de ziekte overleven, kunnen soms de rest van hun leven lever- en nierklachten houden.
Wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?
Vaccineren! De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden. De vaccinatie beschermt niet tegen infectie. Dit betekent dat uw hond toch ziek kan worden. Een gevaccineerde hond zal echter niet de acute (en levensbedreigende) vorm van de ziekte krijgen.
Het is daarnaast aan te raden uw hond niet in contact te laten komen met een besmet dier of een besmette omgeving.
Reacties
Melanie, 11-08-2014
Onze pup is 8 weken oud. We zijn vanmiddag met haar gaan lopen en ze is in het water gesprongen, we hebben haar er gelijk uitgehaald maar ze is wel koppie onder gegaan. Ze is ongeveer 5 seconden lang in het water geweest. Is dit heel erg? We hebben de dierenarts al opgebeld maar het enige wat die zegt is dat ze de ziekte van Weil zou kunnen krijgen, en dat ze er aan dood kan gaan, meer niet.
Reactie infoteur, 18-08-2014
Beste Melanie,
Daar is helaas weinig van te zeggen zo. Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van het feit of de bacterie (die de ziekte veroorzaakt) in dat water aanwezig is of niet. Was het stilstaand water? Is de pup al ingeënt? Je moet hem in elk geval een paar weken goed in de gaten houden. Krijgt hij koorts of vertoont hij andere symptomen, dan kun je het beste meteen naar de dierenarts gaan. De kans dat je pup na één sprong in het water de ziekte van Weil heeft opgelopen is vrij klein gelukkig.
Met vriendelijke groeten,
Tamira
Yvet, 12-08-2012
Op dit moment komt de ziekte van Weil voor in de Oude IJssel bij Doetinchem. Is het zo dat ondanks inenting je hond toch ziek kan worden? Onze hond wordt hier jaarlijks voor ingeënt.
Reactie infoteur, 14-09-2012
In principe biedt de enting tegen de ziekte van Weil voldoende bescherming (99%). Geen enkele enting kan helaas garanderen dat je huisdier de ziekte ook nooit zal oplopen. De kans hierop is echter heel klein. Informeer hier anders gewoon eens naar bij je dierenarts. Hij kan je meer informatie en advies geven!
Wilma Kesselring, 10-07-2012
Hoe vaak komt de ziekte van Weil eigenlijk voor bij honden in Nederland, zijn er ook regio's waar besmetting groter is?
Reactie infoteur, 15-07-2012
Beste Wilma,
Daar heb ik helaas geen duidelijke informatie over kunnen vinden/krijgen. De ziekte komt gelukkig minder voor dan voorheen, omdat honden steeds beter en meer gevaccineerd worden. De ziekte van Weil komt voornamelijk voor bij honden die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn (na de basisvaccinatie, moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden).
Met vriendelijke groeten,
Tamira