Dieetvoeding voor de kat: nierdieet

Voor onze huisdieren zijn er inmiddels vele soorten dieetvoer te verkrijgen. In de speciaalzaak, maar ook bij de dierenarts staan tig verschillende zakken met brokken, cupjes paté, zakjes brokken in gelei en meer. Bij de dierenarts zijn ook nog eens de dieetvoeders op recept te krijgen. Wat maakt het nierdieet voer nu zo bijzonder, waarom is juist dit voer zo goed voor uw zieke kat?

Nieraandoeningen

In de nieren wordt urine geproduceerd door vocht uit de bloedvaten te filteren. Tijdens dit filteren worden schadelijke stoffen afgevoerd en nuttige stoffen geresorbeerd in het bloed. Door de productie van urine hebben de nieren een belangrijke taak in het handhaven van de zout-water balans en de zuur-base balans in het lichaam. Ook produceren ze verschillende hormonen en bij veel dieren ook vitamine D.

Nierinsufficiëntie

Bij veel oudere dieren wordt chronische nierfalen gezien. Dit is vaak al langer aanwezig zonder dat de eigenaar iets aan de kat merkt. Een dier begint pas symptomen te vertonen op het moment dat nog maar zo'n 30% van het nierweefsel functioneert.
De meest voorkomende symptomen zijn een slechte eetlust, gewichtsverlies, braken, diarree, veel drinken en plassen, uitdroging en een slechte vacht. Nierfalen is een progressieve ziekte, de nieren zullen nooit meer herstellen en het is belangrijk het verloop van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen.

Nierdieet

Als na onderzoek van een dierenarts blijkt dat uw kat nierinsufficiëntie heeft zullen er waarschijnlijk medicijnen worden voorgeschreven. Naast de medicatie wordt er ook speciale dieetvoeding aangeraden. Het is afhankelijk van uw dierenarts welke merken er verkrijgbaar zijn op uw praktijk. Een aantal bekendere nierdiëten zijn Royal Canin Renal, Hill's k/d (kidney diet), Saneypet Renal Feline, Specific FKD en Trovet Renal.

Wat zit erin en wat doet het?

De precieze ingrediënten zullen per fabrikant verschillen. Ook zit er verschil tussen droog en natvoer, maar hieronder is een lijst met de belangrijkste kenmerken van een nierdieet.

Minder fosfor

Fosfor wordt door de nieren uitgescheiden, door de verminderde functie gaat dit niet meer optimaal. Bij een verhoogde concentratie van fosfor in het bloed zal dit neerslaan in de filters van de nieren waardoor deze nog verder achteruitgaan. Door een verlaagd gehalte in het voer wordt dus de verdere afname van de nierfunctie geremd.

Minder eiwit

De nieren filteren een afvalproduct van eiwit uit het bloed, ureum. Als dit niet voldoende gebeurd zal de kat zich zeer ziek voelen, ureum veroorzaakt de meeste symptomen van nieraandoeningen. Minder eiwit in de voeding beteken minder ureum en de kat zal zich duidelijk beter voelen en weer meer eetlust krijgen. Katten kunnen niet zonder eiwit in de voeding dus de eiwitten die nog wel in het voer zitten zijn van een hele goede kwaliteit (hoge biologische waarde) waardoor er zoveel mogelijk van gebruikt kan worden in het lichaam en er weinig afvalstoffen overblijven.

Minder zout

Net als bij mensen met nierproblemen is het belangrijk dat de kat weinig natrium binnenkrijgt. Te veel natrium verhoogd de kans op een hogere bloeddruk, zeker met slecht werkende nieren. Een hoge bloeddruk is vervolgens weer schadelijk voor de filters in de nieren, waardoor de functie nog meer achteruit gaat.

Meer energie

Zieke dieren hebben weinig eetlust, het voer wat ze binnenkrijgen moet dus voldoende energie bevatten. Dat wordt bereikt door meer vetten toe te voegen. Vet geeft ruim twee keer zoveel energie per gram als koolhydraten of eiwitten. Ook wordt het voer smakelijker door het vet.

Omega 3 vetzuren

Onder andere EPA (eicopenteenzuur) en DHA (docosahexeenzuur) worden toegevoegd aan het nierdieet. Deze vetzuren zitten met name in visolie en algen. Ze verminderen ontstekingsreacties en verlagen de bloeddruk waardoor ze het nierfalen vertragen.

FOS

Fructo-Oligo-Sacchariden zijn onverteerbare koolhydraten die de darm ondersteunen en een positief effect hebben op de darmflora. Ze zitten bijvoorbeeld in bietenpulp, soja, granen, psyllium en cichorei. Door de verhoogde ureum concentraties in het bloed raakt de darmwand beschadigd, FOS helpen de darmcellen herstellen en vernieuwen.

Zeoliet

Zeolieten zijn mineralen die veel water kunnen opnemen. Ze ondersteunen de darmen en beschermen deze door een laagje op de darmwand te vormen. Ook wordt water gebonden door de mineralen waardoor diarree verminderd wordt.

Antioxidanten

Taurine, vitamine C, polyfenolen en flavenolen worden onder andere aan het voer toegevoegd als antioxidant. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Daarnaast verbeteren flavenolen ook de doorbloeding in de nieren.

Droog of nat?

Dieetvoer is er in veel verschillende soorten te verkrijgen. Simpele droge brokjes, verschillende smaken vleesbrokjes in gelei en cupjes met paté, maar wat is nu het beste voor de kat? Eigenlijk maakt dit niet zo veel uit, het is net wat de voorkeur van de eigenaar en de kat heeft. Het belangrijkste is dat de kat eet. Is de kat nog erg ziek en eet hij slecht, begin dan met natvoer, dit vinden ze vaak lekkerder. De hoeveelheid voer hangt af van het gewicht van uw kat en het merk voer dat u heeft. Alle fabrikanten hebben een richtlijn op de verpakking staan en de meeste praktijken kunnen u een voerbeker met de hoeveelheden voor het droogvoer meegeven.
© 2011 - 2024 Sasje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten met suikerziekteKatten met suikerziekteEen kat met suikerziekte is serieus ziek. Of u deze kat nu behandeld met insuline of niet. Hieronder een beschrijving ho…
Diabetes katten behandelen met SteviaDiabetes katten behandelen met SteviaEen onbehandelde kat met suikerziekte verandert ten positieve als u Stevia toevoegt aan zijn dieet. Afhankelijk van hoe…
Vermageren / gewicht verliezen voor honden en kattenOvergewicht bij honden en katten is verantwoordelijk voor nare ziekten zoals diabetes, hartproblemen, nierinsufficiëntie…
Aandoeningen hond: overgewichtAandoeningen hond: overgewichtNiet alleen mensen hebben last van overgewicht, tegenwoordig zijn er ook steeds meer honden die last hebben obesitas. On…

Hoefbevangenheid bij paardenHoefbevangenheid is een aandoening die men regelmatig vaststelt bij paarden. We bespreken de oorzaken, symptomen en beha…
Rouwen om een huisdierRouwen om een huisdierWe weten pas wat we missen als ze er niet meer zijn.....onze geliefde huisdieren. We zijn zo blij als ze bij ons in huis…
Bronnen en referenties
  • www.royalcanin.nl
Sasje (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.