Vermageren / gewicht verliezen voor honden en katten

Overgewicht bij honden en katten is verantwoordelijk voor nare ziekten zoals diabetes, hartproblemen, nierinsufficiëntie en arthritis. Toch is meer dan 40% van onze huisdieren zwaarlijvig. Een hond of kat doen vermageren is een lang en moeilijk proces, maar onmogelijk is het niet. Met onze tips en raadgevingen is je hond of kat binnenkort enkele kilo’s lichter.

Wanneer zijn honden en katten te dik?

Het merendeel van de honden en katten zijn zwaarlijvig. Om te weten of je huisdier te dik is, moet je hen onderaan met lichte druk over de buik strelen. Als je geen ribben kan voelen, is er sprake van overgewicht.

Je kan honden en katten ook wegen. Ga gewoon samen met je huisdier op de weegschaal staan en weeg vervolgens jezelf nog eens apart. Daarna maak je gewoon het verschil tussen de twee resultaten.

Bloedonderzoek

Alvorens je kat op dieet te zetten, doe je er goed aan hem te onderwerpen aan een bloedproef. Het overgewicht kan immers te wijten zijn aan een medisch probleem zoals een slecht werkende schildklier of een hormonaal evenwicht.

Geleidelijk vermageren

Honden en katten mogen niet te snel vermageren want dit maakt hen ziek en zwak. Bovendien zorgt te snel vermageren ervoor dat de dieren spieren in plaats van vetmassa verliezen. Hoe meer spieren honden en katten hebben, hoe meer calorieën ze verbranden. Het is dus van belang dat de spiermassa behouden blijft. Indien je honden en katten wilt doen vermageren, doe je er goed aan de hoeveelheid voeding wekelijks met 10% te verminderen. Dit geld ook voor snoep en hondenkoekjes.

Dieetvoeding

De meeste merken honden- en kattenvoeding hebben tegenwoordig light versies van hun gewone voeding binnen hun gamma. Voor dieetvoeding met nog minder calorieën kan je terecht bij de apotheker.

Katten

 • Almo Nature Diet: Keuze uit vis en kip. Deze droogvoeding bevat ook polenta, kaas, volle haver, zalmolie, fructo-oligosacharrides, biergist, lijnzaad, rozemarijnolie, etc.
 • Almo Nature light 50 gr: Blikvoeding met biologische, verse ingrediënten. Verschillende variëteiten zoals kippenvlees, zwaardvis, barracuda, bonito tonijn, skipjack tonijn en tonggol tonijn.
 • Hill’s Science Plan Adult Light: Keuze uit kip of vis. Hill’s Science Plan heeft ook een light versie van zijn senior voeding voor katten (alleen kippensmaak).
 • Royal Canin Light: Met een laag caloriegehalte. Bevat veel diëtische vezels en L-carnithine (een aminozuur die de mobilisering van de lichaamseigen vetreserves mobiliseert).
 • Iams light: Met veel kip.
 • Purina Pro Plan Adult Light: Kalkoen met 38% proteïne voor het instandhouden van de vetvrije lichaamsmassa.
 • Sanabelle Light: Gereduceerde energiestoffen en extra vezels.
 • Smilla Light: Droog kattenvoer voor naar overgewicht neigende katten.
 • Josera Emotion Léger: Voor oudere katten of katten met overgewicht. Beschermt eveneens tegen haarballen.
 • Schesir Sterilized & Overweight Kattenvoer: Speciaal voor gesteriliseerde katten en katten met overgewicht.

Honden

 • Almo Nature Diet -20% Energy: Beschik voor zowel kleine, middelgrote als grote honden. Bevat o.a. polenta, biologisch kippenvlees, volle haver, hele eieren, fructo-oligosaccharides, yucca extract, biergist, etc.
 • Hill’s Science Plan Adult Light Kip: Bestaat ook in een variatie voor grote hondenrassen.
 • Royal Canin Light: Beschikbaar voor verschillende groottes van hondenrassen.
 • Eukanuba Light: Voor honden met overgewicht of een laag activiteitsniveau. Ook beschikbaar voor grote hondenrassen.
 • Nutro Choice Adult Light: Voor honden met overgewicht of honden die weinig bewegen.
 • James Wellbeloved Senior Light: Bestaat in de smaken kalkoen of lam. Ook geschikt voor honden met voedselallergieën. Hypoallergeen recept.
 • Luposan Light Sensitive: Hypoallergeen droogvoer op basis van aardappelen. Zonder tarwe.

Katten- en hondenvoeding uit de supermarket

In tegenstelling tot wat de reclame beweert, zijn de merken honden- en kattenvoeding uit de supermarkt niet volledig op nutritioneel gebied. Ze bevatten te weinig hoogwaardige proteïnen en te veel vet, suiker en smaakmakers.

Vezels

Vezels zijn een goede hulp bij het vermageren omdat ze de spijsvertering bevorderen en de honger stillen. Dagelijks een klein beetje vezels (bijvoorbeeld tarwezemelen of gepureerde pompoen) onder de gewone voeding mengen, doet wonderen. Almo Nature heeft een blikvoeding voor katten op de markt gebracht waarin pompoen en verse kip samen zitten. Katten zijn er dol op. Ook een half koffielepeltje Metamucil is goed om katten en honden te helpen om te vermageren.

Activiteit

Overgewicht is zo goed als altijd te wijten aan een onevenwicht tussen het aantal opgenomen calorieën uit de voeding en de verbruikte calorieën (uit onder andere beweging). Katten die uitsluitend binnen leven hebben daarom bijna altijd te kampen met overgewicht. Vaker een lange wandeling maken is daarom meestal al voldoende om je huisdier te helpen gewicht te verliezen. Zelfs katten kan je leren aan de leiband te lopen.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesDe vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesPermanent gewichtsverlies wil zeggen: gewicht verliezen totdat je jouw streefgewicht hebt bereikt om daarna op dit stree…
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Hardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersHardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersBeweging is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en voor het verliezen van gewicht. Hardlopen of joggen is een van…
Afvaltips en bewegingstips voor kattenNet als bij ons mensen komt overgewicht regelmatig voor bij katten. Overgewicht is niet alleen vervelend voor een kat om…

Wandelen met je hondWandelen met je hondWandelen is de geliefkoosde sport of een leuk uitje voor veel mensen. Neemt u uw hond dan ook mee? Met een beetje voorbe…
Vachtverzorging van katten - Voeding, shampoo, supplementenVachtverzorging van katten - Voeding, shampoo, supplementenKatten hebben vaak last van overmatig haarverlies, schilfertjes, kaalheid, rode plekken, doffe vacht, korstjes of eczeem…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.