Ataxie bij paarden

Ataxie is een verminderde coördinatie van de skeletspieren en kan verschillende oorzaken hebben zoals de ziekte Rhinopneunomie of een trauma van buitenaf zoals een val.

Wat is ataxie?

Ataxie is een verminderde coördinatie van de skeletspieren en kan verschillende oorzaken hebben. Het zenuwstelsel is beschadigd en het samenwerken van de spieren en de zenuwen wordt verstoord, hierdoor wordt de tact in de bewegingen ook verstoord en lijkt het paard ongecoördineerd.

Oorzaken

  • De virusziekte Rhinopneunomie waardoor de zenuwen aangetast kunnen worden
  • Door acuut trauma zoals bijvoorbeeld een val of schop van een ander paard. Hierdoor kunnen het wervelkanaal of de zenuwen die er doorheen lopen beschadigd raken en het paard atactisch worden.

Symptomen

  • Het paard beweegt zich slingerend en ongecoördineerd, dit zie je vooral in de achterhand.
  • Het paard maakt tijdens het lopen een wat vertraagde beweging en voert de beweging vaak ietwat overdreven uit.
  • Bij ernstige gevallen van ataxie is de kracht in de staart vaak ook verminderd.
  • Wanneer het paard atactisch is als gevolg van Rhinopneunomie, kan de ataxie zo ernstig zijn dat het paard niet meer kan staan.

Stellen van de diagnose

De diagnose kan op verschillende manier gesteld worden. Één van die manieren is het testen van de correctiereflex. De hoef van het paard wordt dan opgetild en gebogen. Vervolgens wordt de voorzijde van de hoef weer op de grond gezet. Een gezond paard zal deze stand dan gelijk corrigeren, een paard met ataxie doet dit niet (meteen).

Een andere test is het kruisen van de benen. Het ene achterbeen wordt gekruist over het andere achterbeen. Vervolgens vraagt men het paard om het gekruiste been te belasten. Een gezond paard zal deze stand gelijk willen corrigeren, bij een atactisch paard duurt het vaak even of blijft correctie van de stand helemaal uit.

Verder kan nog de reactie van het paard gecontroleerd worden door zijdelings tegen het bekken of de schoft te duwen. Laat, onregelmatig of helemaal niet opzij stappen is dan een afwijkende reactie.

Wanneer vermoedt wordt dat de ataxie voorkomt uit een beschadiging van bijvoorbeeld ruggewervels kunnen er röntgenfoto's gemaakt worden om dit vermoeden te bevestigen.

Let op: voer deze testen niet zelf uit maar haal er altijd een veearts bij als je vermoedt dat je paard ataxie heeft!!

Behandeling

Als het paard atactisch is als gevolg van Rhinopneunomie dient deze ziekte bestreden te worden. De ataxie kan ietwat verminderd worden door het geven van pijnstillers en fysiotherapie. De rest moet door de natuur zelf gedaan worden en vaak is er een periode van 3 á 6 maanden nodig om vast te stellen wat het resultaat is. Als een paard lichte ataxie heeft kan aangepaste training al genoeg zijn om hem gezond te houden. Bij zware ataxie dient de afweging gemaakt te worden of het paard nog een paardwaardig bestaan heeft, zo niet dan is inslapen de beste oplossing.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ataxie bij paardenAls paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Einschuss bij paardenEinschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een…

Vergiftiging door Jakobskruiskruid bij paardenJakobskruiskruid is een plantensoort die in Nederland voor vergiftigingen bij paarden kan zorgen. Paarden herkennen het…
Natte mok bij paardenEen paard met mok kan de eigenaar echt tot wanhoop drijven. Reden daarvoor is dat mok erg hardnekkig kan zijn. Een paard…
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.