Dierenambulance: wie betaalt de kosten?

Dierenambulance: wie betaalt de kosten? Wanneer je een dier in nood aantreft dan kun je hiervoor de dierenambulance bellen. Dit kan voor je eigen huisdier maar ook voor een zwerfdier of dier uit de vrije natuur zoals een gans, zwaan of egel. De dierenambulance verleent eerste hulp en vervoert het dier dan naar een dierenarts voor verder onderzoek en behandeling. Sommige mensen laten zich er wellicht van weerhouden de dierenambulance te bellen uit angst dat ze opdraaien voor de kosten. Bel je voor een dier dat niet van jou is dan hoef je hier echter niet bang voor te zijn. Deze ritten worden bekostigd uit donaties en bijdrages van donateurs, bedrijven en de gemeente.

Inhoud


Het inschakelen van de dierenambulance

Stel je treft in je eigen tuin of ergens in het park een gewonde kat, hond, egel of ander dier aan. Of je krijgt te maken met een medisch noodgeval betreffende je eigen huisdier zoals een aanrijding, aanval door een ander dier of acute allergische reactie. Wanneer je in de buurt woont van een dierenarts dan kun je het dier hier zelf naartoe brengen, maar is dit niet het geval of beschik je niet over eigen vervoer dan kun je de dierenambulance inschakelen.

Veel mensen zien de dierenambulance als een gewone ambulance maar dan voor dieren. Dit is echter maar voor een deel waar. Medewerkers van een dierenambulance zijn getraind om medische noodgevallen te herkennen en eerste hulp te bieden in noodgevallen zoals het laten afkoelen of opwarmen van een dier en het verbinden van verwondingen. Zij mogen echter geen medische handelingen uitvoeren of medicatie toedienen. De primaire taak van de dierenambulance is om een gewond dier naar een dierenarts te vervoeren. Hier zal de medische behandeling pas beginnen.

De dierenambulance kan ook ingeschakeld worden wanneer een dier zorgt voor gevaar voor zichzelf of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een loslopende koe, een in een net verstrikte zwaan, een vogel in de schoorsteen of een vleermuis die een gebouw niet meer uit kan. Zorgt een dier voor een gevaar voor de verkeersveiligheid dan kun je ook de politie bellen.

Geen hulp aan stadsvogels

De meeste dierenambulances rukken niet uit voor hulp aan stadsvogels zoals duiven, merels en kraaien. Dit zorgt voor een te grote belasting van de dienst. De dierenambulance doet daarom een beroep op burgers om deze dieren zelf naar een dierenarts of vogelopvang te brengen. Twijfel je over of het gaat om een geval voor de dierenambulance dan kun je natuurlijk altijd even bellen om te informeren.

Landelijk telefoonnummer
Als je bekend bent met de dichtstbijzijnde dierenambulancecentrale dan kun je rechtstreeks bellen. Zo niet, dan kun je het beste contact opnemen met het landelijke nummer 0900-0245. Je wordt dan doorverwezen naar de juiste afdeling. Je kunt dit nummer ook bellen wanneer je een vermist huisdier gevonden hebt. Je wordt in dat geval doorverbonden met Amivedi.

Dierenambulance bij niet-noodgevallen

Naast noodgevallen is het mogelijk om als eigenaar van een dier de dierenambulance in te schakelen voor niet-noodgevallen. Wanneer je vervoer nodig hebt voor je huisdier - bijvoorbeeld naar een geplande afspraak bij de dierenarts of naar een pension of trimsalon - dan kun je vervoer bij de dierenambulance bestellen. Je bent er dan van verzekerd dat je huisdier door deskundig personeel wordt gebracht en gehaald. Je betaalt hiervoor dan een basistarief en eventuele toeslagen. Je dient er dan echter wel rekening mee te houden dan spoedgevallen voorgaan, zeker wanneer het gaat om een dierenambulance van een centrale die maar één voertuig heeft. Ook is het mogelijk een overleden dier door de dierenambulance op te laten halen voor een crematie of begrafenis of om er afstand van te doen. Veel dierenambulancecentrales hebben afspraken met dierenuitvaartcentra en ze kunnen je dan ook van advies voorzien op dit gebied.

Huur van vangkooi, kattenkist of kennel

Daarnaast is het bij veel centrales ook mogelijk om diverse hulpmiddelen te huren zoals een vangkooi, kattenkist of kennel. Raadpleeg voor meer informatie de website van de dichtstbijzijnde centrale in je eigen regio.

Wie betaalt de kosten wanneer je de dierenambulance belt?

Sommige mensen zijn wellicht terughoudend met het bellen van een dierenambulance wanneer ze een dier in nood aantreffen uit angst dat de kosten op de beller verhaald zullen worden. Hier hoef je echter niet voor te vrezen. Bel je voor een dier uit de vrije natuur, een zwerfdier of een dier waarvan de eigenaar onbekend is dan rijdt de dierenambulance uit zonder dat hier voor de aangever kosten aan verbonden zijn. De hulp aan deze dieren wordt bekostigd uit donaties van donateurs, bedrijven en de gemeente.

Bel je de dierenambulance voor hulp aan je eigen huisdier dan worden wel kosten in rekening gebracht. Dierenambulancecentrales hanteren hiervoor doorgaans vaste ritprijzen, die terug te vinden zijn op de tarievenpagina van de website van de betreffende centrale. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag van enkele tientjes. Vaak krijgen donateurs van de dierenambulance bovendien een gereduceerd tarief. Daarnaast dient men uiteraard de kosten te betalen die verbonden zijn aan het consult en eventuele vervolgbehandelingen bij de dierenkliniek of dierenartsenpraktijk waar het dier naartoe gebracht wordt.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp voor (huis)dierenEerste hulp voor (huis)dierenJe huisdieren of andere dieren uit je buurt kunnen gewond of ziek geraken en hebben dringend medische hulp nodig. Zelfs…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
144 Red een Dier144, Red een Dier. Op 15 november 2011 werd dit nummer officieel geopend voor mensen die een dier in nood willen helpen.…
Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenAmivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenStichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaar…

Als je huisdier overlijdt: de laatste rustplaatsAls je huisdier overlijdt: de laatste rustplaatsAls je huisdier komt te overlijden, zijn er veel manieren om de hond, de kat, cavia, konijn of andere trouwe metgezel ee…
De oorzaken en behandeling van blaasontsteking bij hondenDe oorzaken en behandeling van blaasontsteking bij hondenBlaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij honden. In de meeste gevallen is een bacteriële infectie de veroo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3194556, Pixabay
  • https://www.dierenambulance.nl/informatie/werkwijze/
  • https://www.dierenambulance-amsterdam.nl/tarieven-hulpverlening/
  • http://www.dierenambulanceutrecht.nl/?page_id=34
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.