144 Red een Dier
144, Red een Dier. Op 15 november 2011 werd dit nummer officieel geopend voor mensen die een dier in nood willen helpen. Begin januari 2012 ging de campagne van start. Door middel van reclamespotjes wil 144 Red een Dier iedereen laten weten dat het nummer bestaat en dat ieder dier het verdient gered te worden.
Wat is 144 Red een Dier?
144 Red een Dier is een nieuw meldnummer in Nederland. Men kan dit nummer bellen wanneer er een dier in nood is. Of het nu gaat om een hond die in een bos is achtergelaten, om een vogel die aan de kerktoren vast zit of een koe die in de sloot is beland, voor ieder dier in nood kan 144 Red een Dier worden gebeld. 144 Red een Dier is ondergebracht bij het KLPD, Korps Landelijk Politiediensten. De binnenkomende telefoontjes worden beoordeeld door een team speciaal opgeleide politiemensen. Op deze manier kunnen dieren vaak worden gered, door het snel in actie komen van plaatselijke politiekorpsen bij dierenleed. Het doel van 144 Red een Dier is dan ook dat dierenleed effectief kan worden opgevolgd, niet alleen door politiemensen, maar ook door handhavers en andere hulpverleners.
Een hardere aanpak van dierenleed
144 Red een Dier zorgt ervoor dat dierenmishandeling, waaronder ook verwaarlozing, steviger kan worden aangepakt. Veel Nederlanders zijn van mening dat er te weinig gedaan wordt aan dierenleed en dat de straffen die worden opgelegd aan daders te soft zijn. Hier wordt in samenwerking met 144 Red een Dier iets aan gedaan. Niet alleen is het mogelijk sneller te reageren op dierenleed, en zo erger te voorkomen, maar ook zullen de strafeisen door het openbaar ministerie worden verhoogd.
Wat gebeurt er bij acuut dierenleed?
Sinds de opening van 144 Red een Dier zijn er al veel meldingen binnengekomen. Van alle meldingen die op een dag binnenkomen zijn er op dit moment gemiddeld twintig spoedeisend. In geval van acuut dierenleed kan direct actie worden ondernomen door de juiste mensen. De binnengekomen melding wordt beoordeeld door 144 Red een Dier en er wordt direct bekeken welke actie ondernomen moet worden. Zo kan het zijn dat er een regionaal politiekorps wordt ingeschakeld na een melding, maar 144 Red een Dier kan onder meer ook gespecialiseerde diensten en de dierenambulance inschakelen. Door dit uitgebreide netwerk kunnen altijd de juiste mensen op iedere melding worden gezet om het dierenleed direct aan te pakken.
Wanneer kan gebruik worden gemaakt van 144 Red een Dier?
Op de eerste plaats kunt u uiteraard bellen naar 144 Red een Dier wanneer u een dier in acute nood ziet. Hierbij is het onbelangrijk om wat voor dier het gaat. Als een dier zich in een bepaalde noodsituatie bevindt, dan kunt u 144 Red een Dier bellen om direct de juiste hulpdiensten in te laten schakelen. In dit geval komt de Dierenpolitie direct in actie. Komt u een gewond dier tegen of heeft u bijvoorbeeld zelf per ongeluk een dier verwond, bijvoorbeeld op de weg? Ook dan kunt u een beroep doen op 144 Red een Dier. Wanneer het gewonde dier gevaar oplevert voor mensen in de omgeving, dan wordt direct de Dierenpolitie ingeschakeld. Tevens kan u gevraagd worden of u in staat bent het dier zelf naar een dierenarts of opvang te brengen. 144 Red een Dier staat tevens in contact met de dierenambulance. Ziet u dat een dier mishandeld wordt en wilt u dat hier direct iets aan wordt gedaan? 144 Red een Dier staat ook klaar voor dieren die worden mishandeld. U kunt bellen wanneer u getuige bent van een mishandeling, maar ook wanneer u weet dat een dier in uw omgeving regelmatig wordt mishandeld kunt u bellen naar het meldnummer. Tot slot kunt u ook bij verwaarlozing bellen naar 144 Red een Dier.
Informatie
144 Red een Dier is 24/7 bereikbaar tegen het lokale tarief. Uiteraard is het mogelijk dat er ook bij 144 Red een Dier eens storing ontstaat. Wanneer het meldnummer niet bereikbaar is, dan is het toegestaan gebruik te maken van het algemene politienummer (0900 – 8844) of bij spoed van het landelijke alarmnummer (112).
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties