Gezondheidsproblemen bij de hond: lever

Gezondheidsproblemen bij de hond: lever De symptomen van een ziekte aan de lever verschillen enorm per hond. De lever zal altijd functioneren tot het uiterste. Ziekte symptomen zijn vaak pas merkbaar als 70 procent van de lever al aangetast is. Het ziekteproces is dan al zo ver gevorderd dat een behandeling moeilijk wordt. Hou je hond dus altijd goed in de gaten!

Portosystemische shunt

De meeste leveraandoeningen komen nog niet zo vaak voor bij jonge honden. Toch is er een aandoening die regelmatig voorkomt bij jonge honden en dan vooral van de kleinere soorten, dit is portosysthemische shunt. Deze aandoening is een afwijking van de aanleg van de bloedvaten van de lever. Het gaat om een bloedvat dat tijdens de zwangerschap om de lever heen loopt en na de geboorte afgesloten zou moeten worden. In sommige gevallen gebeurt dit niet, er blijft dat bloed om de lever heen stromen en de lever functioneert hierdoor niet zoals het zou moeten.

Symptomen

 • Langzame groei qua grootte en gewicht. Vaak vindt er ook weinig spieropbouw plaats.
 • De hond drinkt meer dan normaal en heeft een geelachtig uiterlijk. De hond zal er geel uitzien omdat de lever een verhoogd gehalte van bilirubine uitscheidt.

Diagnose

Een diagnose is mogelijk op basis van bloedtesten die een zwakkere leverfunctie aan kunnen tonen. Door middel van echoscopie van de lever kan het abnormaal liggende bloedvat aangetoond worden.

Behandeling

In sommige gevallen is het mogelijk om een bloedvat af te sluiten door middel van een operatie. Na de operatie zal het bloed weer door de normale bloedvaten stromen en zal de lever ineens stuk beter gaan werken. In andere gevallen is een operatie niet mogelijk, de hond zal dan zijn leven lang medicatie moeten krijgen om ervoor te zorgen dat de lever zijn werk blijft doen.

Leptospirose

Honden kunnen last krijgen van van leptospirose nadat ze in aanraking zijn geweest met urine van geïnfecteerde ratten, vee of andere honden. Pas vooral op in de zomermaanden bij stilstaand water, hierin kunnen de beestjes wel drie maanden overleven. De micro-organismen dringen de hond binnen via slijmvliezen of via eventuele wondjes. Honden die niet ingeënt zijn overlijden vaak al twee dagen nadat ze besmet zijn wanneer ze geen juiste antibiotica krijgen. Honden die wel ingeënt zijn zullen enkel lichte symptomen van de ziekte vertonen. De meeste honden worden voor de eerste keer ingeënt wanneer ze zes weken oud zijn.
Pas altijd op wanneer je hond last heeft van leptospirose, de micro-organismen die deze ziekte veroorzaken kunnen ook worden overgedragen op de mens.

Symptomen

 • Koorts, braken en een geel uiterlijk.
 • De hond zal vaak een verminderde eetlust hebben.
 • In ernstige gevallen krijgt de hond last van spierzwakte, bloedverlies uit aderen en ernstige pijn.

Behandeling

Je hond zal zeer snel de juiste antibiotica moeten krijgen en aan het infuus moeten. In de ergste gevallen is er ook een bloedtransfusie nodig.

Adenovirale hepatitus

Dit adenovirus kan leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen, lever en de nieren. Ook kunnen honden een oogontsteking krijgen. Helaas kan het eerste symptoom van deze ziekte soms de dood zijn. Tegen deze ziekte worden de meeste honden ook ingeënt.

Symptomen

 • Braken en diarree.
 • Overdreven veel hoesten en wegvallen.
 • Het lijkt soms alsof de hond opeens blauwe ogen heeft.

Diagnose

Een dierenarts zal altijd vragen wanneer de eerste symptomen zich voordeden. Om een diagnose te stellen zal er een bloedonderzoek en een urineonderzoek nodig zijn. Soms zal de dierenarts ook een echografie uitvoeren om de lever beter te kunnen waarnemen.

Behandeling

Er zal altijd vocht worden toegediend. Je hond zal ontstekingsremmers krijgen en een antiserum.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Weil bij de hondZiekte van Weil bij de hondDe ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte…
Leptospirose: brakende hond, bekzweren, bloeding en diarreeLeptospirose: brakende hond, bekzweren, bloeding en diarreeGraag wandelt u met uw spelende hond door het bos of langs het strand. Uw trouwe viervoeter heeft het naar de zin en kwi…
Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Net als de mens moet een hond regelmatig ingeënt worden. Zo krijgt de hond geen vervelende ziekten als parvo, hondsdolhe…
Het herkennen van ziektes bij mijn hondHet herkennen van ziektes bij mijn hondJe hond is je beste vriend en dat wil je zolang mogelijk zo houden. Om de gezondheid van je hond te garanderen is het be…

Gezondheidsproblemen bij de hond: DarmwormenWormen en gerelateerde ziektes zijn veel voorkomende problemen bij honden. Gelukkig worden maar weinig honden ernstig zi…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AlvleeskierGezondheidsproblemen bij de hond: AlvleeskierDe alvleesklier produceert insuline en enzymen die betrokken zijn bij de vertering van vet, koolhydraten en proteïnen. W…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LenaSevcikova, Pixabay
 • http://www.dierenkliniekwaterland.nl/?page_id=380
 • http://www.dierenartsenpraktijkellamis.be/hond.php
 • https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/leverproblemen-bij-de-hond/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.