Huidproblemen bij de hond: Pyoderma

Huidproblemen bij de hond: Pyoderma Huidziektes komen zeer regelmatig voor bij alle hondenrassen. Huidziektes zijn er in veel verschillende soorten. Er zijn een aantal bacteriële huidziektes en een aantal parasitaire huidziektes. De behandeling verschilt aan de hand van het type huidziekte. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar de gevoeligste plekken zijn de poten en de oren.

Pyoderma

Bacteriële infecties van de huid komen zeer vaak voor bij honden. Pyoderma is een speciaal type huidziekte. Bij pyoderma is er in de meeste gevallen sprake van een onderliggende oorzaak. De hond heeft last van een ander deel van zijn lichaam en hierdoor gaat de conditie van zijn huid ook achteruit, hij is gevoeliger voor infecties. De onderliggende oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: een allergie, een hormonale afwijking of schuring door verschillende huidplooien tegen elkaar aan.

Schimmels en bacteriën zijn altijd aanwezig op de huid van de hond, maar zullen normaal niet voor problemen zorgen. Wanneer er infecties ontstaan in de huidlagen door onderliggende oorzaken kunnen er puistjes, huiduitslag of nat, rood eczeem ontstaan.

Diepe pyoderma

Bij diepe pyoderma is er sprake van aantasting van de diepere huidlagen. De infectie kan heel erg pijnlijk zijn, vaak zijn er onderhuidse abcessen en zijn er kanaaltjes ontstoken.

Symptomen

  • Honden met diepe pyoderma hebben vaak last van zeer veel jeuk. Doordat ze aan de wond gaan krabben brengen ze de infectie over naar andere delen van de huid. De infectie komt langzamerhand over heel het lichaam te zitten.
  • Soms zul je ook merken dat je hond last heeft van de andere, onderliggende problemen. Vaak is de huid van de hond echter zo erg aangetast dat deze problemen nauwelijks meer opvallen

Diagnose

Vaak kan door middel van een huid afkrabsel worden vast gesteld om wat voor een type bacterie het gaat. Bij een huid afkrabsel wordt een stukje huid van het aangetaste deel met een mesje eraf gekrabd. Vervolgens wordt dit deel onder de microscoop bekeken. Ook haren, pus en ander vocht kunnen op deze manier worden onderzocht.

Het is ook zeer belangrijk om de onderliggende oorzaak van pyoderma te achterhalen, dit kan heel erg moeilijk zijn. Er kan bijvoorbeeld een bloedtest en een allergietest worden afgenomen om dingen uit te sluiten. Wanneer de onderliggende oorzaak niet wordt ontdekt zal de infectie blijven terugkomen.

Behandeling

Diepe pyoderma moet vaak langdurig behandeld worden. De honden krijgen meestal een antibiotica kuur mee die voor zes tot twaalf weken moet worden gegeven. Soms is er sprake van een schimmelinfectie, in dit geval kun je je hond wassen met een medicinale shampoo die vaak meerdere maanden na elkaar moet worden gebruikt.

Pododermatitis

Pododermatitis is een diepe infectie van het pootweefsel. Het is een zeer pijnlijke infectie die mankheid en overgevoeligheid van de poten kan veroorzaken. Het leidt soms ook tot een nagelbedinfectie, hierdoor kan het voorkomen dat er nagels uitvallen.

Symptomen

  • Zwellingen of roodheid van de huid onder de voetzool
  • Kreupelheid
  • Haaruitval aan de poot
  • Oedeem: er zit een vochtbult onder de huid

Diagnose

Er zal in het begin gevraagd worden naar de levensstijl van je hond. Loopt hij binnen of buiten? Wat eet hij? Glijdt hij snel uit?
Aan de hand van je antwoorden kan de dierenarts bedenken wat de oorzaak kan zijn van de pododermatitis. Vaak vermindert de pododermatis wanneer er dingen in de levensstijl van je hond worden aangepast. Ook kan het zijn dat er een huid afkrabsel wordt gedaan. Deze kan worden bekeken onder de microscoop of kan op kweek worden gezet.

Behandeling

Vaak wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Soms is er een medisch voetbad nodig.

Furunculose

Furundulose is een diepe infectie van de huid. Vaak op een vochtig en warm lichaamsdeel, dit zijn de onderkanten van de poten en de anus. Het meest voorkomend is anale furunculose, dit komt voor bij honden die een hangende staart hebben.

Symptomen

Abcesvorming op de besmette plekken

Behandeling

Er zijn medicijnen nodig om de ontsteking te remmen. Soms zal een operatie noodzakelijk zijn.

Pyoderma van de huidplooien

Deze aandoening komt meestal voor bij honden met een hangende huid en een platte kop. Een van de rassen die er gevoelig voor is is de Sharpei. Het komt voor in gezichtsplooien, de lipplooien en in de genitaliën.

Symptomen

De huidplooien zijn rood en jeuken flink. Soms is er sprake van ontstekingsvocht.

Behandeling

Er is meestal een antibioticakuur nodig. De aangetaste huis zal zorgvuldig gedroogd en gewassen moeten worden. In extreme gevallen zullen huidplooien verwijderd moeten worden. Petrolatum wordt gebruikt om een nieuwe infectie te voorkomen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Huidaandoeningen hondHuidaandoeningen hondDe huid van een hond heeft veel te verduren en kan vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Er kunnen bijvoorbeeld bacte…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…

Gezondheidsproblemen bij de hond: AdrenalineklierproblemenGezondheidsproblemen bij de hond: AdrenalineklierproblemenDe adrenalineklieren zijn betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam. Een van deze processen is het elekt…
Jacobskruiskruid, een sluipmoordenaar voor paardenJacobskruiskruid, een sluipmoordenaar voor paardenJakobskruiskruid is voor paarden een sluipmoordenaar. Jakobskruiskruid is giftig voor alle zoogdieren en ook voor de men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wernerdetjen, Pixabay
  • https://www.zoetis.nl/aandoeningen/honden/huidinfecties-bij-honden-pyodermie.aspx#accept
  • http://www.diernet.nl/jmsitedata/index.php/hondkatmenu/11-huidhondkat/47-ontsteking-voetzolen-pododermatitis-hond-kat
  • Medisch handboek voor honden
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.