De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorven

De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorven Veel mensen kennen de Tasmaanse Duivel alleen uit de Warner Brothers tekenfilms. Dit dier bestaat wel degelijk echt al klinkt de naam wat onwerkelijk. De Tasmaanse Duivel is het nationale symbool van Australië en is hiermee ook een populaire toeristen attractie.

Algemene informatie

  • Latijnse naam: Sarcophilus Harrisii
  • Klasse: Zoogdier
  • Type: Carnivoor
  • Waar komen ze voor: In Tasmanië / Australië
  • Hoe oud worden ze: Helaas worden Tasmaanse duivels niet ouder dan 5-6 jaar

Voeding

Het lievelingsmaal van Tasmaanse Duivels is een Wombat. Wombats zijn een makkelijke prooi voor Tasmaanse Duivels omdat ze klein en niet al te snel zijn. Tasmaanse Duivels houden namelijk niet zo van het jagen op hun prooi en nemen vaak genoegen met dieren die al dood zijn of jagen alleen op kleinere dieren die makkelijker te vangen zijn, zoals:
  • Vissen
  • Insecten
  • Reptielen

Ze laten geen sporen achter van hun prooi en eten ze met huid en haar op. Per dag kunnen ze wel 15 tot 30% van hun eigen lichaamsgewicht eten.

Leefgewoonten

De Tasmaanse Duivel is het grootste vleesetende buideldier ter wereld. Ze leven niet in groepen, maar wel op korte afstand van elkaar, zodat ze elkaar tijdens het paringsseizoen makkelijk kunnen vinden. Ze wonen hun hele leven in hetzelfde hol. Tasmaanse Duivels zijn vooral s nachts actief, maar ook overdag doen ze meer dan alleen slapen. Ze krijgen dus te maken met veel verschillende temperaturen. Gelukkig kunnen ze hun lichaamstemperatuur reguleren door middel van hijgen en zweten en zich zo aanpassen aan de dag en nacht.

Kenmerken van het lichaam

De staart van een Tasmaanse Duivel is de helft van zijn lichaamslengte. Zijn hoofd is groot en de voorpoten zijn langer dan de achterpoten. Ze wegen tussen de 6 kilo (vrouwtjes) en 8 kilo (mannetjes). De snorharen helpen om hun prooi te vinden in het donker. De tanden en kaken lijken op die van een hyena.

Voortplanting

Tasmaanse Duivels zijn erg competitief en agressief als het aankomt op voortplanting. Ze zijn polygaam maar vechten voor een vrouwtje en willen niet dat deze daarna naar een ander mannetje gaat. Het vrouwtje baart wel 20 tot 30 jongen, terwijl ze maar 4 tepels heeft waar de jongen kunnen drinken. Veel jongen, vooral de zwakkeren, overleven het dus niet. De jongen zijn bij de geboorte kaal en roze van kleur. De eerste 100 dagen verblijven ze in de buidel van de moeder. Na negen maanden zijn de jongen onafhankelijk.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tasmaanse duivelDe Tasmaanse duivelZijn naam heeft hij te danken aan zijn angstaanjagende geschreeuw. Aan het geluid te horen moest het wel iets duivels zi…
Buidelwolf of Tasmaanse tijgerArtikel over de op Tasmanië levende buidelwolf of Tasmaanse tijger (Thylacinus cynocephalus), die vermoedelijk is uitges…
Buideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren komen er in allerlei soorten en maten voor. De meeste leven in Austalië, maar ook in Amerika leven buideldi…

Verzorging van de koningspythonVerzorging van de koningspythonDe koningspython is één van de populairste slangen als huisdier. Zijn rustige karakter, mooie verschijning en makkelijk…
Stokstaartjes - kleine woestijn diertjesStokstaartjes - kleine woestijn diertjesJe komt ze in elke dierentuin wel tegen: een ruimte met een grote zandheuvel in het midden met vele holen die door de gr…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.