Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgen

Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgen Insecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitzien, kan het wel degelijk leuk zijn om ze te hebben. Een goed voorbeeld zijn wandelende takken. Deze insecten zijn heel leuk om te observeren. Een ander pluspunt is dat ze veel eitjes leggen. Deze eitjes kun je gemakkelijk zelf kweken en verzorgen. Is het niet leuk om je kleine wandelende takken geboren te zien worden? Wat is de beste manier om wandelende takken te kweken en hun eitjes te verzorgen?

Voortplanting van wandelende takken

Wandelende takken leggen veel eitjes. Je zou verwachten dat deze eitjes, net als bij zoogdieren zoals mensen, eerst bevrucht moeten worden. Dit is bij wandelende takken echter maar deels waar. Bij sommige soorten is er inderdaad sprake van seksuele voortplanting, waarbij een mannetje en een vrouwtje eerst moeten paren. Het mannetje brengt een spermatofoor, een pakketje zaadcellen, over aan het vrouwtje. Het vrouwtje kan vervolgens haar hele leven eitjes leggen.

Ongeslachtelijke voortplanting

Het bijzondere aan wandelende takken is echter dat een groot deel van de soorten helemaal geen bevruchting nodig heeft om eitjes te kunnen leggen die uitkomen! Er is hier sprake van parthenogenetische voortplanting. Deze term komt van het Griekse 'parthenos', dat 'meisje' betekent. Alle genen voor een nieuwe wandelende tak kunnen in dit geval via het vrouwtje worden overgebracht. Er is geen mannetje meer nodig. Bij deze soorten bevruchten de vrouwtjes als het ware zichzelf en kunnen zo individueel eitjes leggen. Alle nieuwe geboren wandelende takjes zullen hierdoor ook vrouwtjes zijn. Dit unieke natuurfenomeen maakt het zo gemakkelijk om zelf wandelende takken te kweken.

Kweken en eitjes verzorgen

Doordat wandelende takken zich zo gemakkelijk voortplanten, is het ook niet zo moeilijk om ze te kweken. Ze leggen vanzelf hun eitjes. Dit zijn kleine bruine tot zwarte bolletjes. Bekijk ze goed van dichtbij, want ze kunnen ook veel op poep lijken. Je kan de bolletjes van dichtbij goed herkennen doordat er aan één uiteinde altijd een klein uitsteeksel zit. De eitjes hebben dus een soort vorm van een handgranaat. Het hangt van de soort wandelende tak af hoeveel eitjes ze leggen. In Nederland is de Indische wandelende tak de meest verkrijgbare soort. Deze worden tot 10 centimeter groot. De volwassen vrouwtjes leggen gemiddeld een paar eitjes per dag. Na ongeveer een halfjaar sterven de wandelende takken dan weer. Dit is echter genoeg tijd om een nieuwe, jonge generatie aan wandelende takken te kweken. Op deze manier kun je je familie wandelende takken dus altijd door blijven kweken.

Hoe moet je de eitjes verzorgen

Als je de eitjes in je terrarium ziet liggen, is het enige wat je moet doen ze eruit halen. Je legt ze dan neer in een ander bakje waar je een laagje keukenpapier of watjes in hebt gelegd. Leg de eitjes daarop. Hou dit laagje vochtig. Maak het ook niet te nat, want dan gaan de eitjes schimmelen en zullen ze niet meer uitkomen. Hou de laag dus liever iets te droog dan te nat. Na een maand of twee zullen de eitjes uitkomen. Leg een dekseltje op je bak met kleine luchtgaatjes. Mocht een eitje uitkomen als je even niet goed oplet, voorkom je zo dat je kleine tak ontsnapt. Als de eitjes zijn uitgekomen, kan je de kleine wandelende takken gewoon weer terug in het terrarium bij de rest zetten.

Na de geboorte

Na de geboorte zitten de wandelende takken prima bij de volwassen exemplaren die je al had. Als ze eenmaal volwassen zijn gaan ze zelf ook weer eitjes leggen. De kleine takjes hebben geen andere verzorging nodig dan de volwassenen.

Verkopen

Als je serieus bezig bent met kweken en het verzorgen van de eitjes, zal je zien dat je op een gegeven moment wel heel veel kleine takjes thuis hebt. Als je er teveel hebt, kun je ze op internet verkopen. Op Marktplaats kun je ze vaak goed kwijtraken. Ook op vlooienmarkten vinden ze gretig aftrek onder kinderen.
© 2017 - 2024 Pinokkio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjesrecensieWandelende tak uit de reeks Kleine beestjesHet boek met de titel Wandelende tak behoort tot de reeks Kleine beestjes van uitgeverij Ars Scribendi. In het boek kun…
Miljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten kunnen ook als huisdier gehouden worden. Iedereen zal nu denken, jaja, je hebt toch niks aan die kleine die…
Wandelende takken houden, verzorgen en kwekenWandelende takken houden, verzorgen en kwekenMisschien heeft u ze wel eens gehad of gezien, en waarschijnlijk komt u niet verder dan 'de wandelende tak', niet wetend…
SEO: schrijven voor Google of voor de lezer?SEO: schrijven voor Google of voor de lezer?Internet is een mooi medium. Tegenwoordig is het voor vrijwel iedereen bereikbaar. Het kan als informatiebron gebruikt w…

De krabspin – een kleine spin met krachtig gifDe krabspin – een kleine spin met krachtig gifHet is fascinerend om waar te nemen hoe een piepklein krabspinnetje een vliegend insect als het ware uit de lucht plukt…
Het voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepHet voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepSpinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thanhpho2112, Pixabay
  • https://www.ongewoonongewerveld.nl/wandelende-takken/algemeen/voortplanting/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_wandelende_tak
Pinokkio (22 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.