Dierenweetjes - Vogels

Dierenweetjes - Vogels Welke vogel legt de grootste eieren? Zijn er vogels die achteruit kunnen vliegen? Hebben vogels tanden? Welke vogel zingt het hardst? En wordt de Chinese vogelnestsoep daadwerkelijk van vogelnestjes gemaakt? Op deze en nog vele andere vragen krijg je in dit artikel een antwoord.

Wat zijn blinde vinken?

Bij wedstrijden werden vinken soms geblinddoekt omdat ze dan beter gingen zingen. Sommige eigenaars gingen zelfs zo ver dat ze de ogen van de vink met een hete naald beschadigden. De naam blinde vink wordt ondertussen ook op culinair gebied gebruikt. De naam verwijst naar kalfslapjes met gehakt erin (ook vogels zonder kop genoemd). Het gehakt wordt op klassieke wijze gemaakt met peper en zout en wordt vervolgens tussen twee zeer dunne laagjes kalfsschnitzels vastgepind. Het gerecht kan opgediend worden met verschillende soorten sauzen zoals portosaus, roomsaus, champignonsaus, tomatensaus, peperkoeksaus, etc.

Welke vogel trekt het verst?

De noordse stern (Sterna paradisaea) heeft het record wat trekken betreft. Hij nestelt in het noordpoolgebied en overwintert in het zuidpoolgebied. In Nederland is de noordse stern een zeldzame broedvogel, maar hij komt vaak voor in het hele Arctische en Antarctische gebied.

Zijn er vogels die achteruit kunnen vliegen?

Ja. De kolibrie, de kleinste vogel ter wereld, kan zowel voor- als achteruit vliegen en kan zelfs ter plaatse blijven hangen. Dat komt omdat ze kleine vleugels hebben die ze niet kunnen plooien. Door deze vleugels in een horizontaal vlak te bewegen, kunnen ze in de lucht blijven hangen. Om dat te bewerkstelligen moet de vogel zijn vleugels wel met zeer hoge snelheid bewegen (tussen 25 en 90 vleugelslagen per seconde, naargelang het soort kolibrie). Om te kunnen voortbewegen, moet hij zijn lichaam lichtjes kantelen. Deze manier van vliegen wordt helikoptervlucht genoemd omdat de rotorbladen van de helikopter via hetzelfde principe werken.

Kunnen vogels zweten?

Nee. Vogels kunnen niet zweten omdat ze geen zweetklieren hebben. Toch hebben baasjes af en toe de indruk dat hun vogels zweten. Het dier heeft dan de zweetziekte opgelopen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de normaal goedaardige e-coli bacterie in de darmen die zich plots vermeerdert ten koste van de goede bacteriën. Als dat gebeurt, wordt de ontlasting niet meer omgeven door een vlies zodat die erg dun is en de vogels nat en smerig worden.

Hoelang kan een kip zonder kop in leven blijven?

Iedereen weet dat een onthoofde kip nog minutenlang kan blijven rondlopen, maar weet u ook dat er in de jaren veertig in de Amerikaanse staat Colorado een kip 18 maanden zonder kop heeft kunnen overleven? De kip werd Mike gedoopt en werd in zijn thuishaven een echte beroemdheid. Voor 0,25 cent kon men het dier gaan bekijken en dat leverde al snel 4500 dollar per maand op. De eigenaars deden er dan ook alles aan om het dier in leven te houden. Meer informatie over Mike vindt u in het artikel Mike - De kip die 18 maanden zonder kop leefde.

Welke vogel zingt het hardst?

De klokvogel (Anthomis melanura), die je onder andere in Brazilië en Suriname vindt, heeft een metaalharde stem die men tot op een afstand van 2 kilometer kan horen. Hij heeft zijn naam gekregen omdat zijn roep aan dat van een luidende klok doet denken. Vooral tijdens droge periodes is deze vogel luidruchtig.

Kunnen vogels beter zien dan mensen?

Ja, veel beter. Vogels hebben het scherpste gezichtsvermogen van alle dieren. Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV zien.

Welke vogel kan miauwen zoals een kat?

De katvogel. Als deze vogel bang is, brengt hij een raspend geluid voort dat vaag aan het miauwen van een kat doet denken. Vandaar dat hij ook de naam katvogel heeft meegekregen. De katvogel behoort tot de familie van de spotlijsters. Er zijn acht geslachten met achttien soorten van bekend.

Hoeveel oogleden heeft een eend?

Een eend heeft drie oogleden. Ze bevinden zich boven, onder en binnen in het oog. Het binnenste ooglid functioneert als een soort duikbril. Deze oogleden gaan automatisch dicht als de eend onder water duikt. Ze zijn doorzichtig zodat de eend onder water kan zien zonder dat er water in zijn ogen komt. De eend is trouwens niet het enige dier met drie oogleden. Ook kamelen bijvoorbeeld zijn hiervan voorzien omdat hun ogen beschermd moeten worden tegen het zand van de woestijn.

Hoeveel eieren legt een kip per jaar?

Een kip legt ongeveer 300 eieren per jaar. Ze beginnen ermee vanaf de leeftijd van vijf maanden. Gedurende anderhalf jaar leggen ze goed en daarna vermindert de hoeveelheid eieren beetje bij beetje. Het aantal eieren dat een kip legt is afhankelijk van het ras, de gezondheid, de voeding, het seizoen, en het aantal uren daglicht.

Waarom worden meeuwen in veel landen beschermd?

In veel landen is meeuwenoverlast een groot probleem omdat de vogels in de stad op zoek gaan naar voedsel en omdat ze zich op daken en in goten nestelen en zo veel lawaai en afval veroorzaken. Toch worden deze dieren in de meeste landen beschermd. Dat komt omdat meeuwen het vuil en het afval eten dat van de schepen in zee wordt gegooid. Zij eten ook insecten die schadelijk zijn voor de oogst.

Wordt de Chinese vogelnestsoep werkelijk van vogelnestjes gemaakt?

De bijzondere smaak van de vogelnestsoep (ook zwaluwnestsoep genoemd) komt inderdaad uit vogelnesten, namelijk van een kleverige stof die door de Aziatische zeezwaluw (de Salangaan) wordt gebruikt om het nest in vorm te houden. In tegenstelling tot andere vogels bouwt de Salangaan zijn nest met speeksel in plaats van takken en modder. Chinezen schrijven aan deze vogelnestjes een geneeskrachtige en stimulerende werking toe, vooral vanwege de grote hoeveelheid eiwitten en vitaminen.

Kunnen vogels met hun vleugels fluiten?

De neushoornvogel kan inderdaad met zijn vleugels ‘fluiten’. Als hij vliegt, maken zijn vleugels een schel geluid dat meer dan een kilometer ver te horen is. Dit komt omdat de dekveren van de ondervleugel erg kort zijn waardoor ze het vrije deel van de veerschachten van de schachtpennen onbedekt laten. Bij het neerslaan van de vleugels wordt er lucht tussen de schachten geblazen, zodat de dekveren van de bovenvleugel beginnen te trillen. Mensen die het geluid gehoord hebben, zeggen dat het op een naderende trein lijkt.

Is de uil de wijste vogel?

Nee. Meester Uil uit de Fabeltjeskrant is niet zo intelligent als hij eruitziet. Meer nog, de uitdrukking ‘domme uil’ is op de werkelijkheid gebaseerd, want de meeste vogels zijn een stuk intelligenter dan de uil.

Hebben vogels tanden?

Alle vogels met tanden zijn uitgestorven. De Archaeopteryx macrura uit de Jura-periode had tanden. Dat komt omdat vogels afstammen van een bepaalde groep op twee poten lopende reptielen. Omdat hedendaagse vogels hun eten niet kunnen kauwen, hebben ze een spiermaag. De vogel slikt af en toe steentjes in en door het samentrekken van de spiermaag kan zo het voedsel worden gemaald.

Hoe lang kan een papegaai leven?

De gemiddelde leeftijd van een papegaai is 75 jaar. De leeftijd is echter sterk afhankelijk van het soort papegaai. Lories worden vaak maar tussen 15 en 20 jaar oud, terwijl Kaketoes gemakkelijk 100 jaar bereiken. De oudste papegaai leefde in Australië en stierf op 125-jarige leeftijd.

Welke vogel heeft geen vleugels en geen staart?

De kiwi (ook Snipstruis genoemd). Het is een kleine, schuwe loopvogel uit Nieuw-Zeeland die al jaren tot de bedreigde diersoorten wordt gerekend. Dat de kiwi geen vleugels heeft, is trouwens niet helemaal waar. Hij heeft kleine vleugels van maximaal 5 cm lang die hij niet kan gebruiken en die onder het verendek zo goed als onzichtbaar zijn.

Kunnen zoogdieren eieren leggen?

Er zijn slechts een handvol zoogdieren die eieren leggen, namelijk het vogelbekdier, de mierenegel, de vachtegel en de miereneter. Deze dieren noemt men monotremen. Het vogelbekdier, dat in Australië en op Tasmanië leeft, heeft trouwens nog andere bizarre kenmerken die aan vogels doen denken. Zo heeft hij een snavel (vandaar zijn naam) en poten die op die van een eend lijken.

Wat is de grootste vliegende vogel?

De reuzenalbatros (Diomedea exulans) die tot de stormvogelachtigen behoort. De spanwijdte van de vleugels is bijna 3,50 meter. Dankzij zijn enorme vleugels kost vliegen nauwelijks energie omdat hij gebruik maakt van de verandering van de windsnelheid vlak boven de golven van de oceaan. Daardoor zweeft de reuzenalbatros letterlijk van de ene golftop naar de andere.

Welke vogel legt de grootste eieren?

De uitgestorven Madagascarstruisvogel legde eieren die wel 12 kg konden wegen. Tegenwoordig leggen struisvogels en emoes de grootste eieren. Een ei van een struisvogel weegt ongeveer 1,5 kg en het ei van een emoe 0,7 kg.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angry Birds: wat is het en hoe werkt het?Angry Birds: wat is het en hoe werkt het?Angry Birds is een gratis te downloaden game-app. Het spel is geïntroduceerd in 2009 en is in de jaren daarna van grote…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Het leven van de koekoek in NederlandHet leven van de koekoek in NederlandDe koekoek legt haar eieren in de nesten van andere vogelsoorten, de zogenaamde waardvogels. Deze vogels broeden het ei…
De vogeltrek, broeden en overwinterenDe vogeltrek, broeden en overwinterenVogeltrek is de reis die vogels twee maal per jaar maken van hun broedgebied naar de winterverblijven en weer terug. De…

Kooivogels houdenKooivogels houdenKooivogels heb je in vele verschillende soorten. Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes. De e…
Vogels: de veldleeuwerikVogels: de veldleeuwerikIn het voorjaar kun je 'm bijna het hele etmaal horen: hoge, vloeiende trillers en tjilpklanken: de veldleeuwerik. Als j…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.