Kaketoes, de meest voorkomende soorten
Kaketoes zijn, door hun luide schreeuw en ontembare drang om te knagen, niet de meest geliefde vogels om in huis te houden. Spijtig, want met de nodige aandacht en verzorging, zal deze papegaai met opvallende kuif zeer tam worden, en zelfs een woordje leren spreken. De innige band die de vogel met zijn verzorger opbouwt is er meteen één voor het leven. Kaketoes die een leeftijd van 80 jaar bereiken zijn zeker geen uitzondering.
De kaketoe
Algemeen
We kennen zeventien soorten kaketoes die zijn onderverdeeld in vijf verschillende geslachten. Hieronder worden de meest voorkomende of opvallendste soorten meer uitgebreid beschreven. In het wild leven ze allen in grote delen van Australië en Indonesië waar ze meestal grote groepen vormen. Zwermen van 50.000 naaktoogkaketoes die op zoek zijn naar voedsel zijn een doorn in het oog van lokale boeren, waardoor deze vaak bejaagd of vergiftigd worden.
Een kaketoe in huis
Als je een kaketoe in huis wil halen, bedenk dan eerst dat deze vogel veel tijd, aandacht en energie van zijn verzorger vraagt, en dat een leven lang. Kaketoes die te weinig aandacht krijgen veranderen al snel in neurotische schreeuwers en verenplukkers. De ene soort is hiervoor gevoeliger dan de andere, zo zal je zelden een molukkenkaketoe met een onberispelijk verenkleed aantreffen. Voorzie een kooi die zeker groot genoeg is. Eigenlijk zijn al de vogelkooien die in de handel verkrijgbaar te klein voor een kaketoe, en moet het dier de gelegenheid krijgen los te vliegen of een klimboom buiten de kooi tot zijn beschikking hebben. Let er op dat de spijlen van de kooi zoveel mogelijk horizontaal staan, dit vergemakkelijkt het klimmen, en dat de zitstokken dik genoeg zijn. Zo moet twee derde van de tenen de stok omklemmen om een goede grip te verzekeren, en te voorkomen dat teennagels doorgroeien.
Ook een buitenvolière is een ideaal onderkomen voor de kaketoe. Bedenk wel dat deze vogels serieuze slopers zijn, en dat een volière uit hout niet lang zal meegaan. Een ijzeren volière met gaas van enkele millimeters doorsnede is een absolute must. Eenmaal aangepast is de kaketoe een sterke vogel die temperatuurverschillen goed aankan. Mits de mogelijkheid om zich terug te trekken in een vorst- en tochtvrij nachthok, kan hij een heel jaar door buiten worden gehouden.
Voeding
Geef een kaketoe een basismengsel voor grote papegaaien aangevuld met fruit, groenten, en de nodige dierlijke eiwitten.
- fruit: appels, peren, druiven, kersen, sinaasappel, banaan,...
- groenten: komkommer, sla, wortels, selder, spinazie, maïs,...
- dierlijk voedsel: garnalen, yoghurt, kattenbrokken, of een hardgekookt ei.
Verder moeten er, zoals voor iedere vogel, steeds vers drinkwater en een mineraalsteen aanwezig zijn.
Kweek
Kaketoes kweken zeer moeilijk, alhoewel er de laatste jaren veel positieve resultaten met de rosé kaketoe zijn geboekt. Doordat kaketoes zeer oud worden, zijn ze ook pas na enkele jaren geslachtsrijp. Verder nemen ze geen genoegen met eender welke partner, waardoor het samenstellen van een koppel soms erg moeilijk verloopt. Ook het feit dat het onderscheid in geslacht zeer moeilijk te zien is, vergemakkelijkt de samenstelling van de koppels er niet op. Eénmaal een koppel zich gevormd heeft, blijven ze samen voor het leven. Na de paring worden de eieren in een nestkast gelegd waar ze door beide ouders bebroed worden. Ook na het uitvliegen zorgen beide ouders nog geruime tijd voor de jongen.
Soorten kaketoes
Grote geelkuifkaketoe
(cacatua galerita)
- lengte: 50cm
- kleur: wit, oorvlek blauwgeel tot geel, onderkant vleugels en staart, geel. Gele kuif. Poten en snavel, grijs tot zwart.
- broedduur: 30 dagen
- nesttijd: 85 dagen
Bron: JensG, Pixabay Kleine geelkuifkaketoe
(cacatua sulpharea)
- lengte: 34 cm
- kleur: wit, oorvlek blauwgeel tot geel, onderkant vleugels en staart, geel. Gele kuif. Poten en snavel, grijs tot zwart.
- opvallende ondersoort met oranje kuif.
- broedduur: 21-25 dagen
- nesttijd: 60-70 dagen
Bron: Pollydot, Pixabay
Molukse kaketoe
(cacatua moluccensis)
- lengte: 55cm
- kleur: vleugels wit, rest van het verenkleed heeft een zweem roze. Opvallend ronde kuif met oranjerode veren.
- broedduur: 28-30 dagen
- nesttijd: 90 dagen
Witkuifkaketoe
(cacatua alba)
- lengte: 45cm
- kleur: geheel wit, witte kuif, poten en snavel donker grijs tot zwart
- broedduur: 30 dagen
- nesttijd: 60 dagen
Goffins kaketoe
(cacatua goffini)
- lengte: 32 cm
- kleur: wit, gele schijn op onderkant vleugels en staart. Poten en snavel lichtgrijs. Opvallende kale oogring.
- broedduur: 28 dagen
- nesttijd: 8 tot 12 weken
De goffins kaketoe is de kleinste kaketoe, en ook één van de meest rustige. Een ideale vogel om binnenshuis te houden.
Bron: Gellinger, Pixabay Rosé kaketoe
(eolophus roseicapillus)
- lengte:35 cm
- kleur: bovenzijde grijs, onderzijde rose-rood, voorhoofd, schedel, nek en kuif, lichtroze tot wit. Onderkant staartveren donker grijs tot zwart. Snavel en poten grijs.
- broedduur: 25 dagen
- nesttijd: 50 dagen
De rosé kaketoe doet het erg goed met zeer positieve kweekresultaten als gevolg. Tegenwoordig één van de meest voorkomende soorten. Is een relatief rustige soort en één van de goedkoopste in aanschaf.
Ducorps kaketoe
(cacatua ducorpsii)
- lengte: 30 cm
- kleur: wit, zeer opvallende oogring, over het hele verenkleed rozige accenten.
- broedduur: 28 dagen
- nesttijd: 10 weken
Door zijn kleine gestalte een ideale kooivogel. Wordt echter weinig gehouden omwille van zijn sobere uiterlijk.[br}
Opvallende kaketoes
De inca kaketoe is één van de meest opvallende kaketoes. De vogel heeft witte vleugels en een verenkleed met een zachtroze schijn. De kuif is wit wanneer deze platligt, maar opvallend oranje met geel wanneer hij rechtop staat. De inca kaketoe is één van de moeilijkst te kweken kaketoesoorten, en komt dus weinig voor. Zeer duur in aanschaf.
De palmkaketoe is een volledig zwarte kaketoe. De huid tussen oog en snavel is rood. Hij heeft een enorm grote snavel en een scherpe, zwarte kuif. De palmkaketoe is één van de grootste soorten. Komt in gevangenschap bijna niet voor. Kweekt zeer moeilijk: één keer om de twee jaar legt het vrouwtje één ei.