Vogels tikken herhaaldellijk tegen de ruiten

Vogels tikken herhaaldellijk tegen de ruiten Tuinvogels vliegen soms met een knal tegen het raam van de woonkamer aan. Versuft zie je ze dan op het terras liggen. Vaak moeten ze even bijkomen om vervolgens hun weg te vervolgen. Er zijn ook vogels die wekenlang tot vervelens toe tegen je raam tikken. Het lijkt een gevecht tegen zichzelf, dag na dag. Het is een gevecht tegen zichzelf want de vogel vecht tegen zijn eigen spiegelbeeld.

Vogels met elkaar in gevecht

Vooral in het voorjaar is het waar te nemen: tuinvogels met elkaar in gevecht. Vogels zoals de:
  • merel
  • koolmees
  • pimpelmees
  • spreeuw
  • meeuw
  • vink of
  • witte kwikstaart

Waarom vechten vogels
De mannetjes vogels bakenen in het voorjaar hun territorium af. Het leefgebied welke ze nodig hebben om voedsel te zoeken, een nest te bouwen en jongen groot te brengen. Meerdere soorten dicht naast elkaar nestelend zou betekenen dat er niet genoeg voedsel is. Dus moet er verdedigd worden. Verdedigen doen de mannetjes vogels door:
  • zang (ook een vrouwtje te lokken);
  • dreigen;
  • vechten.

Bezet

En wanneer er dan een andere vogel of soortgenoot de zang negeert en eveneens in het uitgezochte leefgebied komt, dan wordt dat niet geaccepteerd. Dan moet kenbaar gemaakt worden dat dit gebied 'bezet' is. Dan bestaat de kans dat vogels gaan vechten met elkaar. Weg jij, hier 'woon' ik. De andere vogel accepteert dit eveneens niet en het 'vechten' is een feit.

Hoe vechten vogels

De vogels maken zich groot en spreiden de vleugels om imposant te lijken. De veren worden opgezet en de kleuren van de veren zijn nog duidelijker zichtbaar. Ze lopen rondjes om elkaar heen en stoten klanken uit welke niets met vogelgezang te maken hebben. Dreigende uithalen eerst om dan vervolgens toe te slaan. Elkaar hevig pikkend in rug en kop. Dan zit de een boven op de ander en even later is het weer andersom. Rollend en pikkend om vervolgens samen weg te vliegen. De stille getuigen achterlatend in de vorm van vele veertjes.

RuitentikkendeRuitentikkende
wittewitte
kwikstaartkwikstaart

De ruitentikker

De ruitentikker verdedigd eveneens zijn territorium. Alleen is er geen soortgenoot maar een raam of autospiegel. De vogel ziet zijn eigen spiegelbeeld weerkaatst en denkt dat het een ander is. Een indringer. En indringers moeten verjaagd worden. Weg uit de buurt van mijn nest en leefgebied! Vervolgens gaat de vogel het gevecht aan met het spiegelbeeld van zichzelf.

Gevecht tegen het spiegelbeeld

De vogel neemt een korte aanloop en 'botst' tegen de ruit. Pikt het spiegelbeeld en dit is wat we als mens waarnemen als het getik tegen het raam. De vogel zet z’n veren op, de klauwen naar voren en neem een aanloop om de ander te verjagen en knalt keihard tegen het raam! Om vervolgens opnieuw de aanval te openen. En hoe meer de vogel gaat imponeren en gaat vechten, des te meer het spiegelbeeld natuurlijk ook. Dit gaat dagenlang door en verschillende malen op een dag.

Wat te doen om de ruitentikker te helpen

Gelukkig kunnen we helpen. Dit constante ‘gevecht’ is niet nodig. De vogel echter wordt steeds agressiever en zal verzwakt worden en misschien zichzelf verwonden. Het kost te veel energie. Energie welke nodig is om voedsel te zoeken voor misschien wel een heel gezin. We kunnen helpen door:
  • niet de ramen wassen!
  • stroken huishoudfolie of aluminiumfolie op het betreffende raam te plakken. Stroken huishoudfolie als lamellen knippen en buiten boven op het kozijn van het raam vastplakken. De stukken vallen dan van boven naar beneden. De folie neemt de weerspiegeling weg en bovendien bewegen ze. Huishoudfolie is moeilijker knippen maar laat wel licht door. Ze kunnen ook binnenshuis voor het raam worden aangebracht.
  • gordijnen overdag dicht doen. Bij geen gordijnen of bij nog steeds weerspiegeling (lichte gordijnen) is een leuk kralengordijn misschien een opleuker voor de woonkamer en de vogel ziet zichzelf niet meer weerspiegeld.
  • raamstickers. De zelfklevende zwarte plastic stickers die te koop zijn om vogels af te schrikken
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zingen vogels?Waarom zingen vogels?Vogelgeluiden: voor veel mensen een bekend geluid. Verschillende vogels 'zingen', hoewel dit maar een klein deel van all…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Hoe beperk je overlast door vogels?Hoe beperk je overlast door vogels?Vogels willen nog wel eens voor overlast zorgen. Ze veroorzaken o.a. geluidsoverlast, poepen op het terras, eten de frui…
Een raamvoederhuis voor tuinvogels – haal vogels dichtbijEen raamvoederhuis voor tuinvogels – haal vogels dichtbijVogels in de tuin zijn voor veel mensen graag geziene gasten. Menig tuin is dan ook voorzien van vetbolletjes, pindasnoe…

Grasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaGrasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaDe grasparkiet (Melopsittacus undulatus) behoort tot de orde der papegaaien (Psittaciformes). Voor niet-vakmensen is het…
De duivencoach als partner op de wedvluchtenDe duivencoach als partner op de wedvluchtenWie de duivensport van dichtbij kent, weet dat er sprake is van echte sport. We zullen de verschillende elementen van de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Territorium_(dieren)
  • http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/tuinvogelweb/q/overzicht/weblog/bericht/2179
Reacties

Willem, 19-06-2020
We hebben de lamellen vervangen door duo rolgordijnen.
De vogels vliegen nu steeds vaker tegen de ramen. Reactie infoteur, 22-06-2020
Hallo Willem,

Misschien helpt het om ze half dicht te laten? Of helemaal? Of vogelstickers aan de buitenkant (niet echt mooi, maar misschien help het).

Succes, Ria.

Sandra, 30-05-2020
Hallo, wat fijn dat we hier kunnen reageren! Wij lezen overal dat eksters dit gedrag NIET zouden vertonen omdat zij zichzelf wel kunnen herkennen in het spiegelbeeld. Nou hebben wij sinds een tijdje een of meerdere eksters die in de ochtend vroeg op het slaapkamerbalkon komen en tegen het raam vliegen (hard) en dan blijven tikken en rommelen in het hoekje. En ook steeds gedurende de dag proberen het gevecht aan te gaan met die vijand in het autospiegeltje… hebben we ook gefilmd en het is echt een ekster. Reactie infoteur, 01-06-2020
Hallo Sandra,
Veel vogels blijven ons dus verrassen.Ook deze ekster (s) denken dus dat het een indringer is en waarom eigenlijk niet. Probeer een spiegelend oppervlak af te schermen (of te breken door doorzichtig plakfolie erop te plakken) om de ekster te 'beschermen' tegen zijn eigen gedrag. Als het goed is is het over zodra de 'jongen' uitvliegen.

Toch wel heel bijzonder zo'n 'grotere' vogel.
Groet, Ria.

Kris Adriaensens, 14-04-2020
Wij hebben een kip die vrij mag rondlopen in onze tuin.
Geregeld komt onze kip met haar bek op de ramen pikken "tikken"
Dat tikken op de ramen is heel hard te horen in de woning en mijn vrouw en dochter worden er nerveus van.
Wat kan ik doen dat dit tikken op de ramen stopt, … het zou zonde zijn als ik ze terug moest opsluiten in haar kot.
Hopelijk kan er iemand mij goede raad geven.
Kris Adriaensens Reactie infoteur, 17-04-2020
Ha Kris,

Gelukkig zit je antwoord verpakt in de vraag. Laat de kip eerst een week niet vrijlopen (waarschijnlijk ook beter voor de kip) en kijk daarna of ze het nog doet.

Groet, Ria.

Max Höppener, 31-05-2019
Dit jaar ernstige overlast door een kraai die zichzelf tot verwondings toe tegen elk raam in ons erf blijft tikken. tot nog toe helpt geeneen oplossing: alufolie stroken, karton, gaas, geluid: niets helpt! zelfs de ramen van onze tuinkas en op de eerste verdieping zijn de pineut. Na drie maanden overlast, ben ik er nu wel echt klaar mee en hoop op een oplossing die werkt, in het andere geval zie ik nog maar een oplossing (ook al is die ook niet makkelijk, een kraai laat zich niet zo snel vangen) Reactie infoteur, 31-05-2019
Hallo Max,

Ja, met dit gegeven zou ik ook moedeloos worden en het ook niet meer weten. De kraai ziet zicht gereflecteerd in het glas en denkt dus dat het een rivaal is.Niets helpt lees ik. De kas misschien met wit verven? Zou ook goed voor de planten in de kas zijn in een warme zomer en de verf verdwijnt weer. Of met een doeken voor de ramen. Het wordt toch buitenzitweer. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Vraag anders hier eens: https://www.avonda.nl/vogelwering/kraaien-verjagen/

Succes, Ria.

Patrick de Graaf, 09-11-2018
Bij ons in de Keet (in Den Haag) zien we telkens een grote gele kwikstaart tegen de ruit vliegen en weer weg, we dachten dat hij insecten aan het verzamelen was maar bij een juiste observatie lijken er geen insecten op de ruit te zitten. de ruiten zijn ook niet bepaald schoon, wat zou hier de reden van kunnen zijn? Reactie infoteur, 10-11-2018
Hoi Patrick,

Misschien dat de kwikstaart zichzelf ziet in het raam en denkt dat het een rivaal is? Je schrijft dat hij weer weg vliegt? Misschien juist omdat de ramen niet bepaald schoon zijn. Niet schoonmaken dus. Misschien gaat het, nu het winters weer wordt, vanzelf over.

Groet Ria.

Dmannekes, 20-10-2018
Elke dag komt er een mannetjes fazant tegen het raam tikken en rent heen en weer,
hij blijf terug komen wat we ook doen, ook iets voor het raam plaatsen helpt niet? Reactie infoteur, 22-10-2018
Hallo Diny,
Zou het voorjaarsgedrag kunnen zijn? Door de warme zomer en herfst dat vogels denken dat het lente is (hier merk ik zelfs nest-indicerend gedrag op van de vink). Dat de fazant een rivaal ziet in zijn eigen spiegelbeeld is wel heel bijzonder en apart. Het lijkt me dat het met het kouder worden vanzelf over zal gaan. Of misschien gordijnen dicht of rolluiken zodat het spiegelbeeld weg is, maar misschien is het zo over en gordijnen dicht maakt het in de herfst zo donker.
Groet, Ria.

C. Waasdorp, 15-03-2018
Ik heb 2 vinken in de tuin die de hele dag tegen de ramen opvliegen.Als ik de gordijnen dicht heb doen ze het nog steeds en gaan aan de andere kant van de serre bezig. Heb nu stroken stof voor de ramen hangen maar ze schrikken er niet van. Van de mussen en de duiven heb ik geen last. Ik heb wel een vogelhuisje in de tuin staan al 20 jaar maar zoiets heb ik nog niet meegemaakt. Reactie infoteur, 19-03-2018
Dag Corrie,
Hun eigen spiegelbeeld zien ze als concurrent. Zo gauw ze gaan nestelen is het over.
Waarom vogels zo reageren na 20 jaar? Door alle elektromagnetische velden van het draadloze (zendmasten o.a.) raken vogels waarschijnlijk van slag.
Groet, Ria.

G. van Zweeden, 25-06-2017
Wij hebben erg overlast van witte kwikstaartjes. Alle ruiten zijn vies en de kozijnen zitten onder de poep. Ook de auto's zijn niet meer veilig. Alles onder de poep en witte strepen. Hoe kunnen we dit voorkomen of de vogels verjagen? Reactie infoteur, 26-06-2017
Uit ervaring waren ze bij ons plots op een dag verdwenen. In juli, na de broedtijd verzamelen ze zich namelijk om in september het overwinteringsgebied op te zoeken. In juli zal het dan waarschijnlijk over zijn.
Succes ermee.

Allida van Lang, 14-04-2017
Er vliegen al een paar weken meerdere koolmezen tegen onze ramen omhoog en maar tikken, de ramen zitten onder de vogelpoep. Wat ik ik daar aan doen? Reactie infoteur, 17-04-2017
Hallo Allida,
Het spiegelende weghalen? De koolmezen zijn op zoek naar vrouwtjes en zien in het raam hun eigen spiegelbeeld en denken dat er een andere kaper op de kust is die weggejaagd moet worden. Gemakkelijk gezegd het spiegelende weghalen, want je zal het licht in huis dan missen. Hopelijk kun je ze helpen en weet dat tot er een nest gebouwd is het dan waarschijnlijk over zal zijn. Succes.

Ineke Vos, 07-11-2016
Hallo,

Ik heb een merel op het balkon die continu aan de balustrade tikt. Het is net of de merel door draait! Heb gelezen dat als merels op het raam tikken je ze kan helpen om het af te plakken, maar hoe kan ik dit vogeltje helpen? Ook poept hij veel en laat zaadjes achter. Reactie infoteur, 11-11-2016
Hallo Ineke,

Misschien de balustrade even bedekken met een doek en vastplakken. Of alleen gekleurd plakband erop? Als het de merel ziekte is, zal het niet lang duren. Jammer genoeg kunnen we de merels dan niet helpen. Je ziet dan ook dat ze er 'ziek' uitzien.

Succes, Ria.

Moens Patrick, 25-03-2016
Ik heb in mijn tuin meerdere merels zitten. Eén ervan tikt steeds tegen de onderkant van de voorbumper aan mijn wagen.
Hoe kan ik dit oplossen naast de wagen binnen zetten natuurlijk? Reactie infoteur, 25-03-2016
Hallo Moens,

de bumper zal spiegelen? Hij ziet dan zijn eigen spiegelbeeld en denk dat het een concurrent is. Zorgen dat het spiegelbeeld weg is? Zolang afplakken met gekleurd plakband? De kleur in wat je leuk vind? Heb je een andere auto zolang. Gewoon proberen en anders binnen zetten.

Succes en groet,
Ria

Ria, 21-03-2016
Vorig jaar een kwikstaart gehad, die tegen de ramen tikte. Uiteindelijk een lief nestje gevonden met 4 jongen erin. We vonden het leuk en hebben gewacht met ramen (en stoelen en tegels) te wassen tot ze wegvlogen. Nu is hij echter weer terug en hebben eigenlijk geen zin om weer een aantal weken met vieze ramen enz. Te zitten. We hebben teveel ramen om af te plakken en hebben gelezen dat kwikstaarten 8 jaar kunnen worden. Wie heeft een idee? Reactie infoteur, 21-03-2016
Hallo Ria,

Gewoon doen wat je normaal ook zou doen. Als het je stoort dat ergens vogelpoep op zit, eraf wassen. Misschien zoeken ze dan een andere plek. Wie weet. Ik zou het uitproberen of het samen kan. Jij genieten van de wipstaarten en de wipstaarten vinden het goed dat je schoonmaakt.

Groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 28-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.