Groot, groter, grootst: de walvishaai

Bij het zien van deze enorme vissen schrikken veel mensen zich kapot. Wat blijkt nu, dat is helemaal nergens voor nodig! De walvishaai is namelijk een planteneter, en niet zomaar één, maar de grootste op aarde. Tevens is dit ook de grootste vis die er op aarde rond zwemt.

Hoe ziet de walvishaai eruit?

De walvishaai is de grootste vis op aarde, er zijn gevallen bekent waarvan de lengte meer dan 20 meter bedroeg. Deze soort haaien kunnen wel ruim 34.500 kilo worden. In de bek van de walvishaai bevinden zich rijen met duizenden tanden op een rij, maar geen zorgen deze tandjes zijn zo klein dat ze alleen maar plankton kunnen eten. De walvishaai is altijd grijs van kleur met over zijn hele lichaam vele witte vlekken, behalve aan de onderkant daar is de walvishaai wit van kleur.

Hoe eet zo'n enorm beest nou?

Het voedsel van de walvishaai bestaat dus uit plankton . De walvishaai krijgt deze plankton binnen door met zijn bek wijd open door het water te zwemmen, hierdoor stroomt allerlei plankton naar binnen. In de kieuwen van de walvishaai zitten allerlei haakjes, hierdoor blijft de plankton in de bek zitten en stroomt het water weg.

Geld verdienen met de walvishaai

In veel gebieden waar de walvishaai voorkomt, wordt jacht gemaakt op deze vissen. De mensen zijn namelijk dol op het vlees van de walvishaai, de vinnen worden gebruikt in de soep, dit is overigens een duur soepje aangezien de prijzen van een walvishaai vin enorm op kunnen lopen. Niet alleen de vinnen worden gebruikt, ook de huid wordt verkocht op de markt. Voorderest wordt uit de lever van de walvishaai een stofje gehaald dat wordt gebruikt voor de scheepsbouw. Toch zijn er ook leuke manieren om geld te verdienen aan deze vis. Zo worden er allerlei excursies georganiseerd waarbij men met een boot naar het gebied van de walvishaai vaart en vervolgens samen met de valvishaai kan gaan duiken.

Voortplanting

Onderzoekers hebben vastgesteld dat walvishaaien tussen de 90 en 150 jaar oud kunnen worden, een nadeel aan de walvishaai is dat deze pas rond haar 30e jaar geslachtsrijp is. Meestal worden deze beesten al vermoord voordat ze deze leeftijd hebben bereikt waardoor de walvishaai ook op de lijst staat van bedreigde diersoorten. Per keer worden er tussen de 80 en 105 jongeren geboren, deze zijn bij de geboorte al zo'n 50 cm lang.

Waar komen deze enorme vissen voor?

De meeste walvishaaien treft men aan in wateren waar de temperatuur tussen de 20 en 25 graden is, veelal zijn deze haaien dus te vinden in gebieden rond de evenaar. Walvishaaien worden zowel in de open oceaan als nabij de kust aangetroffen. De walvishaaien zwemmen niet diep in de oceaan maar vlak onder de waterspiegel.
© 2011 - 2025 Perso18, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakerhaaien: de walvishaai en de verpleegsterhaaiBakerhaaien: de walvishaai en de verpleegsterhaaiBakerhaaien zijn een orde van lange, vaak sterk afgeplatte haaien. Onder andere de walvishaai, de verpleegsterhaaien en…
Haaien: bedreigde diersoortHaaien: bedreigde diersoortDe haaien behoren tot de kraakbeenvissen en zijn nauw verwant aan de roggen. Er zijn in totaal over 350 soorten, die zow…
Gefascineerd door haaienGefascineerd door haaienVeel mensen zijn gefascineerd door haaien. Enerzijds de angst en anderzijds het ontzag wat we voor de haai hebben. Maar…
Het leven van een haaiHet leven van een haaiMensen denken bij haaien vaak aan grote grijze vissen met scherpe tanden. Ze denken dat hij gevaarlijk is en vaak mensen…

Pangio Kuhlii of slangenvisjeDeze Indische modderkruiper staat bekend als schuw, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Lees verder hoe je iedere dag…
Goudvissen verzorgenGoudvissen verzorgenHet is misschien moeilijk te geloven maar goudvissen kunnen tot 25 jaar of ouder worden wanneer ze een goede verzorging…
Perso18 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.