Een apart visje: het halfsnavelbekje

Dit grappige visje dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Zijn bek lijkt nl. op een omgekeerde snavel. De bovenkant van de bek is een stuk korter dan de onderkant, wat een apart gezicht is. De Latijnse naam van het halfsnavelbekje is Dermogenys pusillus en hij is familie van de halfsnavelbekken (Hemirhamphidae).
  • Herkomst: Maleisië, Vietnam, Filippijnen, Indonesië en Thailand
  • Geslachtsherkenning: de mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en zijn tevens te herkennen aan een rode vlek op de rugvin
  • Lengte: 7 centimeter
  • Temperatuur: 18-27 graden

Huisvesting

Het halfsnavelbekje leeft in de bovenste waterlaag, je zult hem praktisch altijd aan de oppervlakte zien zwemmen. Daar zoekt hij zijn voedsel. Omdat deze visjes graag zwemmen, kan men ze het beste houden in een groot, lang aquarium. Ze zijn verdraagzaam naar andere vissen. Het zijn wel schrikachtige diertjes. Zo kunnen ze enorm schrikken als bijv. 's morgens het licht boven het aquarium aan gaat, waardoor ze met een vaart tegen de ruit aan zwemmen en zo hun bekje kunnen breken.

Sociaal

Alleen mannetjes samen gaat niet goed, dat kan leiden tot vechtpartijen. Overigens laten ze elkaar vaak wel met rust als de strijd beslist is, mits daar voldoende ruimte voor is. Toch is het beter één mannetje met meerdere vrouwtjes te houden. Met andere vissen gaat het prima.

Watersamenstelling

Het halfsnavelbekje kan het beste gehouden worden in water met een pH waarde 7. Om de conditie en gezondheid zo goed mogelijk te houden, is het geen overbodige luxe af en toe wat zeezout aan het water toe te voegen.

Voedsel

Als de mogelijkheid er is, eet dit visje kleine fruitvliegjes aan het wateroppervlak. Dit is natuurlijk bij vele aquariumhouders niet het geval, dan gedijen ze ook goed op droogvoer, muggenlarven of watervlooien.

Kweken

Deze vis een is een eierlevendbarende vis. Dat wil zeggen dat de jongen levend geboren worden en ook meteen zelfstandig zijn. Het vrouwtje krijgt, in tegenstelling tot veel andere vissen, maar weinig jongen, het aantal ligt tussen de tien en twintig stuks. Hiervan is alles niet levensvatbaar en als de ouders bij de jongen blijven zwemmen, zullen er ook heel wat daardoor opgegeten worden.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…
De sumatrabarbeel, een karperachtig visjeDe sumatrabarbeel, of ook wel eilandbarbeel genoemd, is een karperachtige vis. Zijn Latijnse naam is Barbus oligolepis.…
Gnathonemus petersii - OlifantsvisGnathonemus petersii - OlifantsvisDe olifantsvis is een wel heel opmerkelijke aquariumbewoner. Met zijn slurfachtige snuit doet hij zijn naam eer aan. Dez…
Wat verdienen topmodellen?Bepaalde beroepen betalen bijzonder goed, bijvoorbeeld topmodellen verdienen tot €32 miljoen. Dergelijke bedragen is ech…

De zoenvis of zoengoeramiDe zoenvis of zoengoeramiZoals de titel al zegt wordt dit visje zoengoerami of zoenvis genoemd. Dit heeft er mee te maken dat deze vissen (overig…
Wat je moet weten over de dwerggoeramiWat je moet weten over de dwerggoeramiDe Latijnse naam voor de dwerggoerami is Colisa lalia en behoort tot de familie van de layrintvissen (Anabantidae). Het…
Bronnen en referenties
  • Tropische vissen encyclopedie. ISBN: 9036610761, uitgeverij: Rebo productions.
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.