Je wilt een aquarium: en dan?

Je wilt een aquarium: en dan? Heerlijk: een aquarium vol vissen om lekker naar te kijken. Uiteindelijk is dan het besluit genomen en komt er een aquarium. Maar wat nu? Kun je gewoon lekker decoreren met plantjes en steentjes en er dan die mooie vissen in doen, of komt er meer bij kijken?

Wat voor aquarium komt er?

Het is belangrijk om te bedenken wat voor aquarium er moet komen. Het aquarium zal speciaal moeten worden ingericht voor de soort(en) die je wilt houden. Wanneer je een zogenaamd gezelschapsaquarium wilt, dus een aquarium met allerlei verschillende soorten, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de soorten allemaal in een bepaalde watersamenstelling kunnen leven. Bijvoorbeeld, in een gezelschapsaquarium kunnen geen zoet- en zoutwatervissen bij elkaar worden gehouden.
Wanneer je echter een aquarium wilt met vissen uit een speciale groep, dan zijn er andere aandachtspunten. In dit soort aquaria wilt men vaak graag mooi gekleurde tropische vissoorten houden. Bedenk echter wel dat deze vissen relatief duur zijn. Het mooie van een dergelijk aquarium is weer dat de natuurlijke levensstijl van de soort(en) beter kan worden nagebootst, omdat het aquarium zeer specialistisch kan worden ingericht.

De eerste stappen

Wanneer je weet wat voor vissen er in het aquarium moeten komen kun je beter gaan inlezen. Een eerste belangrijke vraag is hoe territoriaal de vissen zijn. Hier kan de grootte van het aquarium en de hoeveelheid te houden vissen op worden afgestemd. Vervolgens kun je met behulp van allerlei literatuur gaan kijken hoe het leefmilieu eruit moet komen te zien. Wanneer je bijvoorbeeld een soort wilt gaan houden die zich graag verschuilt tussen rotsen of planten, dan zul je dit mee moeten nemen in de decoratie van het aquarium. Wanneer je hebt gekozen voor een gezelschapsaquarium zul je een soort compromis moeten vinden, zodat alle soorten goed kunnen functioneren in het door jou geschepte milieu. Wanneer je het moeilijk vindt om te beslissen hoe het gezelschapsaquarium eruit moet komen te zien, dan kun je wellicht beter voor een andere soortensamenstelling kiezen. Zeker wanneer je voor het eerst een aquarium aanschaft kun je het jezelf beter niet te moeilijk maken.

Benodigdheden

Ten eerste heb je een aquarium nodig, maar een filter is eveneens onmisbaar. Er bestaan meerdere soorten en maten filters, waarover je in de winkel advies kunt vragen. Voor de planten is licht een belangrijke factor. Echter, overdaad schaadt, want niemand zit te wachten op een aquariumwand vol algen. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn aquariumverlichting te kopen. Afhankelijk van de vissoort(en) die gehouden worden, kan het nodig zijn verwarming aan te schaffen. Er gaat ook wat geld zitten in de decoratie van het aquarium. Hierbij kun je denken aan een wandplaat (verkrijgbaar van goedkoop en simpel tot peperduur en levensecht), bodembedekking, waterplantjes en overige decoratie (steen of hout). Tenslotte zijn er uiteraard nog het water (geen kraanwater!) en de vissen zelf.

Inrichten

Inrichten kan heel leuk zijn. De soort die je wilt houden stelt bepaalde eisen, maar er leiden meer wegen naar Rome. Je kunt er veel creativiteit en persoonlijke smaak in kwijt. Wat betreft materialen is het verstandig advies te vragen in de winkel.

Eisen aan het water

Elke vissoort stelt eisen aan het water waarin hij leeft. Hiermee rekening houden is van levensbelang voor je vissen. Bij sommige soorten moeten pH en hardheid (concentratie van calcium en magnesium) van het water sterk in de gaten en op peil gehouden worden. Meestal zijn een neutrale pH en een hardheid van 6 tot 14° DhH prima. Kraanwater voldoet niet aan deze eisen!!
© 2007 - 2022 Frederique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Aquarium inrichten voor beginnersAquarium inrichten voor beginnersEen aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals…
Het inrichten van een zoetwateraquariumHet inrichten van een zoetwateraquariumWil je een aquarium met bijhorende planten en vissen inrichten? Dan zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet geho…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…

Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Tropische vissen: CichlidenDe cichliden hebben over het algemeen een niet zo'n beste naam, ze slopen de inrichting van het aquarium, vallen mede be…
Bronnen en referenties
Frederique (12 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.