Visserij: Chinese wolhandkrab vervangt paling

De Chinese wolhandkrab maakt alles kapot met zijn verwoestende scharen. Daarom hadden vissers en dan met name palingvissers altijd een enorme hekel aan de Chinese wolhandkrab. Maar tegenwoordig vangen ze de exoten veel. Omdat ze 3 maanden per jaar niet meer op paling mogen vissen. De Chinese wolhandkrab vervangt dan de paling.

Palingtrek: komt in september en oktober op gang

Palingvissers moesten het altijd in het najaar halen, want dan ging de paling trekken en konden vissers ze met hun fuiken vangen. In september en oktober verdienden palingvissers zo’n 40 procent van hun inkomen met de visserij. Maar dat is anno 2010 verleden tijd. In 2009 werd voor het eerst een palingverbod uitgevaardigd. Vanwege de lage stand van de paling mocht de aal in 2009 in oktober en november niet langer gevangen worden. In 2010 is dat vangverbod uitgebreid door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. In 2010 mag in september, oktober en november niet op paling worden gevist. Paling wordt overigens in de binnenwateren gevangen. Het zijn dus binnenvissers die gedupeerd raken door de maatregel. In 2011 is het mogelijk dat er een palingquotum voor de beroepsgroep wordt ingesteld.

Aanpassing van fuiken voor vissen op wolhandkrab

In 2010 voerde het ministerie nog een andere maatregel door en dat is dat de palingfuiken aangepast mogen worden. Aan het einde van de palingfuiken mag een net met grotere mazen van maximaal 6 centimeter per strekkende maas worden geplaatst. Daarmee kan de paling ontsnappen, maar blijft juist de Chinese wolhandkrab in de netten achter. Daarmee kunnen de vissers andere inkomsten genereren, want de krab is de enige bijvangst die wettelijk is toegestaan. Het veranderen van de netten vereist wel een financiële investering. Bovendien moet ook betaald worden voor een extra controle door de AID.

De Chinese wolhandkrab

Aan het begin van de vorige eeuw kwam de Chinese wolhandkrab vermoedelijk als larf mee met vrachtschepen naar West-Europa. Het dier was een nachtmerrie voor alle beroepsvissers omdat ze met hun scharen alle netten openknipten. Daardoor ontsnapte ook de paling die in de netten was gelopen. In de jaren ’90 van de 20e eeuw werd de wolhandkrab in enorme aantallen in Nederland aangetroffen en werd er vanaf dat moment ook op ze gevist. Net als de paling trekt het dier in het najaar vanuit het zoete binnenwater naar zee om daar voor nageslacht te zorgen. De dieren zijn dan ook vooral te vinden bij sluizen zoals die van Lemmer, Harlingen en Lauwersoog.

Waar komt de naam wolhandkrab vandaan?

Wie een wolhandkrab bekijkt ziet dat er enorme stekels aan de 10 poten van het dier zitten. Dit lijkt wel op een soort beharing of wol en daar is de naam dan ook vandaan gekomen.

Is de Chinese wolhandkrab eetbaar?

De Chinese wolhandkrab is zeker eetbaar. In Nederland worden ze vooral gegeten door Aziaten of worden ze bereid in Chinese restaurants. Ook worden ze verkocht in oosterse winkels. Bovendien wordt de Chinese wolhandkrab geëxporteerd naar China. Veel vlees zit er niet aan de krab, maar velen vinden de smaak heerlijk. Vissers krijgen zo’n 5 euro per kilo voor de dieren die in grote getalen in ons land rondzwemmen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is discardban?De Europese Visserijraad heeft besloten om een discardban in te voeren. Deze discardban veroorzaakt veel onrust onder de…
Tanichthys albonubes - Chinese DanioTanichthys albonubes - Chinese DanioDe Chinese Danio is een van de weinige vissen die je ook in een koudwateraquarium kunt houden. Doordat het erg sterke vi…
De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…
Die bijzondere krabben!Krabben komen over de hele wereld voor. Zelfs in onze eigen Noordzee, maar ook in de Waddenzee en in de rivieren leven v…

Goudvissen, avontuur onder waterGoudvissen, avontuur onder waterDe goudvis is wereldwijd de populairste siervis, geliefd om zijn feloranje tint, kracht en sierlijkheid. Een goed ingeri…
Gefascineerd door haaienGefascineerd door haaienVeel mensen zijn gefascineerd door haaien. Enerzijds de angst en anderzijds het ontzag wat we voor de haai hebben. Maar…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Ministerie van landbouw, natuur en visserij
  • AID
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 06-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.