Xiphophorus helleri - Zwaarddrager
De zwaarddrager is typisch zo'n vis die vaak in een te klein aquarium wordt gehouden. De vis zelf is inderdaad niet zo groot, maar het 'zwaard' maakt dat deze vis wel 12 centimeter lang kan worden. Met deze lengte heeft hij toch een aquarium nodig van minimaal 1 meter lang. Van deze vis zijn tientallen kweekvormen op de markt: met verlengde vinnen, verhoogde vinnen en in allerlei kleuren (oranje, geel, rood, zwart, de oorspronkelijke groene vorm en zelfs albino)
- Wetenschappelijke Naam: Xiphophorus helleri
- Nederlandse Naam: Zwaarddrager
- Familie: Poeciliidae (Levendbarende tandkarpers)
- Herkomst: Midden-Amerika: Mexico, Guatemala en Honduras
Lengte
Deze aquariumvis wordt ongeveer 12 centimeter lang, inclusief het zwaard.
Geslachtsonderscheid
Het verschil tussen de geslachten is zeer eenvoudig te zien. De mannetjes hebben een zogenaamd ‘zwaard,’ de onderste vinstraal is verlengd. Uiteraard komt hier de naam zwaarddrager vandaan. De vrouwtjes hebben geen verlengde vinstraal. De vrouwtjes hebben wel een groter lichaam dan de mannetjes. Net als bij andere levendbarende tandkarpers heeft het mannetje een gonopodium, een geslachtsorgaan buiten het lichaam.
Aquarium voor Xiphophorus helleri
Zoals in de inleiding al werd gezegd heeft de zwaarddrager een aquarium nodig van minimaal 1 meter lang. In het aquarium moet voldoende vrije zwemruimte zijn, dit is nodig voor het baltsgedrag van de vissen. Om deze reden is het ook beter om het aquarium niet te dicht te beplanten, randbeplanting is natuurlijk wel mogelijk. Een donkere bodem is aan te raden zodat de kleur van de vissen beter uitkomt.
Karakter
De Xiphophorus helleri is een vreedzame vis die zeer actief is. Het mannetje probeert constant met het vrouwtje te paren, het is daarom aan te raden om meer vrouwtjes dan mannetjes te houden. Het vrouwtje heeft hier anders namelijk flink onder te lijden. Een goede verhouding is 1 mannetje op 3 vrouwtjes. Zwaarddragers hebben een voorkeur voor de bovenste waterlaag, geschikte medebewoners zijn dan ook vissen die zich in de middelste en onderste waterlagen ophouden. Denk aan een mooie school
Kongozalmen bijvoorbeeld.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 23-28
- Ph: 7,5-8
- GH: 16-20
Voeding
Zwaarddragers zijn echte alleseters. Droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en algen staan allemaal op het menu. Qua levend voer houden ze vooral van muggenlarven en watervlooien. Algen zijn een noodzakelijke voeding, heb je geen bealgd aquarium geef dan algen in gedroogde vorm (vlokken)
Zwaarddragers kweken
Net als bij andere levendbarenden gaat de kweek bij Xiphophorus helleri erg makkelijk. Zwaarddragers zijn ook zeer productief. Voor de kweek hoef je geen speciale voorbereidingen te treffen, het gaat vanzelf. Per worp worden er tussen de tien en zestig jongen geboren, die een welkome aanvulling zijn op het menu van andere vissen, maar ook op die van de zwaarddragers zelf. Wil je jongen overhouden, dan is het aan te raden ze over te brengen naar een kweekbak, of te zorgen voor een flink beplant aquarium waartussen de jongen zich kunnen verschuilen. De jongen kun je voeren met stofvoer of vloeibaar voedsel voor levendbarenden. Van een vrouwelijke zwaarddrager kun je elke maand jongen verwachten.
Reacties
Wopke, 23-04-2012
Kunnen mannetjes zwaarddragers bij elkaar in 1 aquarium? We hebben 2 paar in een A, maar het ene mannetje is erg agressief ten opzichte van het andere paar en dan gaat het vooral om het mannetje.
Reactie infoteur, 26-04-2012
Hallo Wopke, ja dat kan wel hoor, maar zorg wel dat je dan ook veel vrouwtjes zwaarddragers in het aquarium hebt.
Jaap Bol, 26-03-2012
Ik heb geen man in het aquarium (althans zie ik geen verlengde staart) maar toch zwemmen er jonkies in het rond. Kan een vrouwtje veranderen van geslacht?
Reactie infoteur, 14-04-2012
Hallo Jaap, nee zwaarddragers kunnen niet van geslacht veranderen. Misschien was het vrouwtje al zwanger toen je haar kocht?
Maurice, 16-02-2009
In kopje Huisvesting staat er dit: dit is nodig voor het baltsgedrag. Om deze reden is het ook beter om het aquarium niet te dicht te beplanten, randbeplanting is natuurlijk wel mogelijk. En bij kweek dit: Wil je jongen overhouden, dan is het aan te raden ze over te brengen naar een kweekbak, of te zorgen voor een flink beplant aquarium waartussen
beetje tegenstrijdig niet?
Reactie infoteur, 18-02-2009
Hoi Maurice,
De randbeplanting is bedoeld om het baltsgedrag te bevorderen. Na het baltsen kunnen er jongen komen en om die niet te verliezen is het beter om het aquarium beter te beplanten (of ipv daarvan de jongen op te fokken in een kweekbak)
Groeten, Funkyfish