Botia macracanthus - Clownbotia

Botia macracanthus - Clownbotia De Clownbotia is een bodemvis die zeer populair is bij aquarianen. Helaas wordt deze vis - in het Latijn ook wel Botia macracanthus genoemd - vaak in een te klein aquarium gehouden. Deze vreedzame modderkruiper heeft een grote bak nodig en is een echte scholenvis. Clownbotia's zijn territoriumvormend en vertonen interessant gedrag.
  • Wetenschappelijke Naam Botia macracanthus
  • Nederlandse Naam Clownbotia
  • Familie Cobitidae (modderkruipers)
  • Herkomst Indonesië

Lengte

Tot 30cm, in aquaria blijven ze meestal iets kleiner, een centimeter of 25. Helaas worden Clownbotia's vaak in een te klein aquarium gehouden, waardoor ze niet groter worden dan zo'n 15 centimeter.

Geslachtsonderscheid

De buik- en borstvinnen zijn bij mannetjes puntiger dan bij vrouwtjes. Daarnaast zijn de vrouwtjes wat slanker dan de mannelijke exemplaren.

Het aquarium inrichten voor de Clownbotia

Deze modderkruiper wordt meestal in een veel te klein aquarium gehouden, je hebt een bak nodig van minimaal 1.20 meter lang. Zorg voor een zachte bodem, bij voorkeur zand. Clownbotia’s woelen in de grond, zorg daarom dat planten en stenen stevig staan. Ze hebben een voorkeur voor schuilplaatsen, het kan voorkomen dat je de Botia soms enkele dagen niet ziet. Stroming in het water wordt op prijs gesteld.

Karakter

Hoewel de Clownbotia een territoriumvormende vis is, is het een vreedzame vis die in een school gehouden moet worden. Onderling houden de vissen soms onschuldige schijngevechten. Veel aquarium houden de vis als solitair, waardoor de vis wegkwijnt en agressief kan worden tegenover andere vissen. Heel opmerkelijk aan de clownbotia is dat hij “knakkende” of tikkende geluiden kan maken, het is niet bekend hoe en waarom ze dat doen.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 23-28°C
  • Ph: 6-7
  • GH: 0-4

Hoewel ze in het wild leven in modderig water, hebben Botia's behoefte aan schoon, helder water. Dit is ook belangrijk bij het voorkomen van ziektes, Botia macracanthus is met name gevoelig voor witte stip.

Voeding

Botia macracanthus is een echte alleseter. Hij is gek op levend voer (tubifex, watervlooien, larven) maar ook op droogvoer. Daarnaast schraapt Botia macracanthus graag algen.

Clownbotia's kweken

Het kweken van Botia macracanthus is nog niet gelukt in aquaria, de exemplaren die in de aquariumwinkel worden aangeboden zijn dan ook wildvang.
© 2007 - 2023 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botia striata - Gestreepte BotiaBotia striata - Gestreepte BotiaDe Botia striata is een geliefde aquariumvis dankzij zijn volgende eigenschap: het is een slakkenetende vis. Botia stria…
De clownbotia, een mooie en grote visDe Latijnse naam van de clownbotia is Botia macracantha en hij behoort tot de familie van de modderkruipers (Cobitidae).
Clownbotia ofwel botia macracanthusDe clownbotia, ookwel botia macracanthus genoemd. Is een functionele en mooie vis voor in uw aquarium.
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…

Barbus tetrazona - SumatraanBarbus tetrazona - SumatraanSumatranen zijn geliefde beginnersvissen, ze stellen dan ook geen hoge eisen aan de waterwaarden. Ze zijn echter niet me…
Corydoras-soorten | verzorging & inrichting van het aquariumCorydoras-soorten | verzorging & inrichting van het aquariumCoryodoras zijn zeer populaire aquariumvissen. Er zijn echter zeer veel soorten van deze kleine meervallen, die allemaal…
Bronnen en referenties
Reactie

Delfin, 07-07-2008
Hoi mensen van deze site de clownbotia heeft niet zoveel dingen nodig hoor en de bak hoeft ook niet zo groot te zijn ph waarde klopt ook niet Reactie infoteur, 11-07-2008
Hallo,

De Clownbotia kan zeer groot worden en heeft dan ook een ruime bak nodig. Een veelgemaakte fout is juist dat mensen denken dat deze botia klein blijft en dus makkelijk in een klein aquarium kan.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.