Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi?

Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi? Koi hebben altijd honger. Een goede lichaamsvorm van een koikarper is het directe gevolg van een goede voeding. Goede voeding zorgt voor heldere kleuren en een gespierde vis. Overvoeren is echter funest, hierdoor worden de koi dik en de waterkwaliteit zal achteruit gaan. Een hoofdregel bij het voeren van een koikarper is dan ook: Niet veel maar vaak!

Groeitempo

Het voeren van koi is aan een paar regeltjes gebonden, ook al blijft een koi zijn hele leven doorgroeien. Het voedingspatroon en het groeitempo hangt af van de waterkwaliteit, de temperatuur van het water, de hoeveelheid vissen en het soort koi.

Temperatuur

Bij temperaturen van 15 graden en hoger zijn de koi het meest actief. Koikarpers die nog niet seksueel volgroeid zijn groeien het snelst, hierna neemt de groeisnelheid heel snel af. Bij een hogere temperatuur groeien koi het snelst, dit wil dus zeggen dat in de zomer het groeitempo meestal het hoogst is. Bij een lage temperatuur kan de koi minder eten en verteren. Het is dan verstandig een licht verteerbaar voer te geven, zoals granen. Voer met veel eiwitten kunnen voor problemen zorgen omdat ze langer in de darmen blijven en moeilijk te verteren zijn. Wanneer de temperatuur van het water stijgt, hebben de koi wel weer eiwitrijk voedsel nodig.
Er zijn ook koi-eigenaren die een verwarmde of overdekte vijver hebben. Hierdoor blijft het water warm en kunnen ze het hele jaar door gevoerd worden.


Waterkwaliteit

Het groeitempo hangt af van nog een aantal factoren. Één daarvan is de kwaliteit van het water. Wanneer de kwaliteit van het water niet goed is verliezen de koi hun eetlust en eten ze soms zelfs helemaal niets meer. Ook kan een slechte waterkwaliteit de stofwisseling van de koikarper beïnvloeden, voedsel wordt minder goed verteerd.

Hoeveelheid koikarpers

De hoeveelheid vissen in een vijver heeft een duidelijke invloed op het groeitempo van een koi. Wanneer er weinig koi zwemmen in een vijver, zullen de koi snel seksueel volwassen zijn. Daardoor neemt de groeisnelheid af. Wanneer er veel koi zwemmen in een vijver zijn de vissen later seksueel volwassen, maar toch zal het groeitempo vertraagd zijn. Dit komt doordat de koikarpers meer concurrentie hebben van elkaar, bijvoorbeeld bij het voeren. Ze zullen dan eerder gestrest worden waardoor ze langzamer groeien.

Soort koi

De genetische achtergrond is belangrijk voor de groeisnelheid van een koi. Wanneer de ouders van een vis groot en lang waren, dan hebben de kinderen meer kans dit ook te zijn. Andersom kunnen koi kleiner blijven wanneer hun ouders dit ook waren. De genetische achtergrond is echter niet bepalend voor de groeisnelheid van een koi.

Voer

Goed koivoer moet verschillende elementen bevatten, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een tekort aan eiwitten zal bijvoorbeeld zorgen voor een vertraagde groei, die zelfs kan leidden tot een vergroeide ruggengraat. Over het voeren van een koi zal in een later artikel nog meer uitgeweid worden.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Om voor een goede lichaamsvorm van de koi te zorgen, hebben de koi goed voedsel nodig. Koikarpers hebben altijd honger.…
Koiziektes: herpes bij koikarperKoiherpes of KHV is één van de meest dodelijke ziektes bij koikarpers. Het koiherpesvirus werd in 1996 voor het eerst on…
Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…

Algenproblemen in uw aquariumAlgen in uw aquarium, kan de hobbypret al snel bederven. In onderstaand artikel bespreken we hoe we overmatige algengroe…
Koikarpers: Het kopen van koiKoikarpers: Het kopen van koiHet kopen van koikarpers is een hele leuke bezigheid. Toch moet er niet te licht over gedacht worden. Het houden van koi…
Bronnen en referenties
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 18-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.