Aquariumplanten, verzorging en onderhoud

Aquariumplanten, verzorging en onderhoud Aquariumplanten zijn onmisbaar in een aquarium. Niet alleen omdat het er schitterend uitziet, aquariumplanten hebben ook een zeer gunstige invloed op de waterkwaliteit, zo nemen ze schadelijke stoffen op die dodelijk kunnen zijn voor aquariumvissen. Ze bieden ook schuilplaatsen die voor veel vissen onmisbaar zijn. Maar hoe verzorg je aquariumplanten nu het beste?

Voedingsstoffen voor aquariumplanten

Licht

Planten hebben licht nodig om fotosythese te kunnen uitvoeren. Zoals je misschien nog wel van biologie weet, zet een plant Co2 om in zuurstof, deze zuurstof hebben je vissen nodig om te kunnen overleven. Zorg daarom voor een goede TL die speciaal voor planten is bedoeld, deze TL-balken hebben een rode kleur. Heb je slechts ruimte voor één TL-balk, dan kun je beter een normale TL nemen, omdat de rode kleur de kleuren van je vissen niet mooi laat uitkomen.

Vervang de TL-balk elk jaar, anders krijg je risico op algenvorming.

Co2 - koolstofdioxide

Koolstofdioxide is nodig om de plant te laten groeien, tevens zorgt dit ervoor dat schadelijke stoffen (ammonium en nitraat) uit het water worden afgebroken. Co2 komt in het water terecht doordat je vissen dit uitademen. Deze hoeveelheid Co2 is echter meestal niet genoeg voor je planten. Je kunt speciaal een Co2-apparaat aanschaffen, maar deze zijn erg duur. Daarnaast bestaan er ook speciale tabletjes die Co2 in het water brengen. Zorg ervoor dat je wateroppervlak niet in beweging is, dit drijft Co2 af. Zelfs Spa Rood zou gebruikt kunnen worden om Co2 toe te voegen aan het water, echter dit is ook een nogal prijzige oplossing.

Mineralen

Mineralen worden opgenomen via de wortels en/of de bladeren van de plant, en zijn nodig voor de groei van de plant. We onderscheiden hoofdvoedingsstoffen, waar je planten veel van nodig hebben, en sporenelementen. Van deze laatsten hebben de planten minder nodig.

De benodigde hoofdvoedingsstoffen:
 • Stikstof (N) - tegen het geel worden van bladeren
 • Fosfor (P) - tegen bladverlies
 • Zwavel (S) - tegen groeistoornissen
 • Kalium (K) - tegen het geel worden van bladranden en punten
 • Calcium (Ca) - tegen misvormingen
 • Magnesium (Mg) - tegen bladverlies, ontkleuring en het geel worden van bladeren

De benodigde sporenelementen:
 • IJzer (Fe) - tegen het geel worden van bladeren
 • Koper (Cu) - tegen groeistoornissen
 • Mangaan (Mn) - tegen afstervende bladeren
 • Zink (Zn) - tegen misgroeiiingen en slechte groei
 • Boor (B) - tegen transportproblemen en slechte groei van jonge bladeren
 • Molybdeen (Mo) - tegen gele punten tussen bladaderen
 • Vanadium (V) - tegen slechte groei

Je kunt deze mineralen in het water brengen door ze kunstmatig toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld door een voedingsbodem aan te brengen in het aquarium, door voedingsbolletjes in de grond te stoppen, of door vloeibare plantenmest toe te voegen. Hoe vaak je deze toepassingen moet gebruiken, kun je lezen op de verpakking.

Voordelen van waterplanten

De voordelen nog eens op een rijtje:
 • Waterplanten nemen de schadelijke stoffen ammonium en nitraat op, deze zijn dodelijk voor vissen als ze eenmaal zijn omgezet in ammoniak en nitriet.
 • Waterplanten zorgen ervoor dat het water rijk is aan zuurstof. Vissen hebben zuurstof nodig om te overleven.
 • Waterplanten bieden schuilplaatsen aan jonge vissen, en volwassen vissen die behoefte hebben aan een veilige schuilplaats.
 • Een aquarium met waterplanten zorgt ervoor dat je een echt stukje natuur in huis haalt.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…
Waterplanten groeien niet goed in de vijverWaterplanten groeien niet goed in de vijverZowel in nieuwe als bestaande vijvers kan het voorkomen dat de waterplanten niet goed groeien. De kleur van de waterplan…

Bachbloesems - vijf bloesems die helpen bij angstAngst werkt verlammend of geeft je stress. Van angst kan je niet slapen of niet meer helder denken. Angst slaat op je ma…
Begrippenlijst voor het snoeien van plantenBegrippenlijst voor het snoeien van plantenOf u een mooie volle bos met planten krijgt hangt vaak af van de manier waarop u snoeit en of u uberhaupt ook snoeit. Ve…
Bronnen en referenties
Reacties

F. Waalberg, 29-04-2012
Ik ben nog niet zo lang bezig met mijn aquarium.
Mijn probleem is, mijn planten verwelken, de bladeren blijf alleen de kern over de rest sterft af.
Waar zou de oorzaak kunnen zijn. Reactie infoteur, 06-05-2012
Dat kan vele oorzaken hebben, waarschijnlijk passen je waterwaardes/licht niet goed genoeg bij het type plant. Probeer het eerst eens met wat sterke planten zoals de Javavaren, Anubias en Crypto's.

L. Smits, 18-10-2010
Ik meld mij aan omdat ik sinds 3 maanden een aquarium heb, waar ik tot mijn eigen verbazing heel veel plezier aan beleef. Mijn enige ervaring waren de vissenkommen op de kamers van mijn kinderen, die nu hun eigen woning hebben, en ik dus meer tijd voor de dingen die ik eigenlijk wilde maar geen tijd voor had vanwege een fulltime baan en een huishouden. Etc.etc.

Mijn vraag is ook nog, kunnen vissen in een aquarium jonkies krijgen. Ik heb neontetra s, panda s en dieprode visjes die lijken op de pandavisjes. Ik weet de naam niet. Er is een panda dood gegaan, na het schoonmaken van de bak. Er zitten nu 11 visjes in de bak. De bak is groot 60x30x40 hoog. Reactie infoteur, 19-10-2010
Beste,

Jazeker kunnen vissen jonkies krijgen in een aquarium, al gaat dat bij de ene soort veel makkelijker dan bij de andere.

Veel plezier met het aquarium!

Groeten, Funkyfish

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.