De voeding van aquariumvissen is belangrijk!

De voeding van aquariumvissen is belangrijk! Veel, vooral beginnende aquarianen, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat een goede, gevarieerde, en op de vis aangepaste voeding van belang is om onze aquariumvissen mooi en gezond te houden. Ook zal het voortplanten van de vis makkelijker gaan indien er veel aandacht wordt besteed aan het voedingspatroon.

Het belang van een goede voeding voor aquariumvissen

In de inleiding heb je al kunnen lezen wat de voordelen zijn van een goede voeding.

Door een goede voeding wordt het afweersysteem van de vis verbetert, waardoor de vis beter bestand is tegen ziektenverwekkers. Een slechte voeding leidt tot beschadiging van de organen, vooral de lever heeft nogal eens te lijden van een slechte voeding. Overigens is een goede voeding geen garantie voor een gezonde vis, de watersamenstelling, de keuze van medebewoners en de inrichting van het aquarium spelen hierbij ook een rol.

Benodigde grondstoffen

Net als een mens heeft een aquariumvis de volgende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven:
  • Proteïnen (eiwitten)
  • Lipiden (vetten)
  • Koolhydraten
  • Vezels
  • Vitaminen
  • Mineralen

Eiwitten

De ene voedingsstof is echter de andere niet. Zo maken we een onderscheid tussen proteïnen die afkomstig zijn van warmbloedige dieren, en proteïnen die afkomstig zijn van koudbloedige dieren. Die laatste zijn voor aquariumvissen veel beter dan de eerstgenoemde. Proteïnen van koudbloedige dieren (zoals vissen en kreeftachtigen) worden door de aquariumvissen veel beter opgenomen.

Vetten

Ditzelfde geldt ook voor lipiden. Van groot belang is dat onze aquariumvissen maar weinig behoefte hebben aan vetten, omdat zij niet veel energie verbruiken. Geef vet het liefst in de vorm van onverzadigde vetzuren. Vet van warmbloedige dieren wordt door aquariumvissen moeilijk verteerd, wat kan leiden tot vervetting van organen, darmproblemen en vervuild water.

Wat eten aquariumvissen?

Er wordt onderscheid gemaakt in drie groepen vissen:
  • Carnivoren, deze vissen eten alleen vlees
  • Omnivoren, deze vissen eten vlees en plantaardig voedsel
  • Herbivoren, deze vissen eten alleen plantaardig voedsel

Verreweg de meeste aquariumvissen zijn omnivoor of herbivoor. Carnivoren zijn vaak lastig te houden in aquaria, omdat ze ook kleinere vissen opeten.

Het is belangrijk om te voldoen aan de natuurlijke voedselbehoefte van de vis, omdat het spijsverteringsstelsel hierop is afgestemd. Zo hebben herbivore vissen een lang darmkanaal, omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is. Een verkeerde voeding kan leiden tot verstoring van de spijsvertering.

De stand van de bek

Aan de stand van de bek van de vis kun je zien hoe ze het voedsel opnemen. Vissen met een bovenstandige bek (bijvoorbeeld bijlzalmen) nemen voedsel op van het wateroppervlak. Vissen met een eindstandige bek nemen vooral voedsel op uit de middelste waterlagen. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel op van de bodem. Het spreekt voor zich dat je bij het voeren rekening moet houden met de bek van de vis. Bodembewoners kun je bijvoorbeeld voedertabletten geven. Vissen met een bovenstandige bek zijn gek op fruitvliegjes, en vissen met een eindstandige bek nemen langzaam zinkend voer goed op.

Het voeren

Het is het beste om twee keer per dag een beetje te voeren, geef zoveel als de vissen in ca. drie minuten opnemen.

Er zijn zeer veel verschillende visvoeders op de markt, zorg ervoor dat je meerdere soorten in huis hebt, om je vissen wat variatie te geven. Jij eet ook niet elke dag pannenkoeken! Zorg ervoor dat je minimaal drie soorten droogvoer in huis hebt, en minimaal een soort diepvriesvoer. Het is aan te raden om een keer per week levend voer te geven, maar dat is niet voor iedereen te realiseren.

Tips voor afwisseling in de voeding

Afwisseling in het vissenvoer is trouwens heel makkelijk te realiseren, geef je vissen bijvoorbeeld stukjes fijngehakt, gekookt ei. Gekookte of geblancheerde groenten worden door herbivore en omnivore vissen ook goed opgenomen. Vang in de zomer eens wat mieren, bladluis, vliegen, slakken of wormen. Je vissen zullen je dankbaar zijn! Let er wel op dat de vissen het voer op kunnen nemen, snijd grote dieren daarom altijd in kleine stukjes als je vissen houdt.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rasbora maculata - DwergrasboraRasbora maculata - DwergrasboraMet zijn 2,5 centimeter is de dwergrasbora (Rasbora maculata) een van de kleinste aquariumvissen. Het spreekt daarom voo…
De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?Bij het samenstellen van een gezelschapsaquarium is het belangrijk om vissen te kiezen die in verschillende waterlagen l…
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
Voeding voor aquariumvissenVoeding voor aquariumvissenOm je vissen gezond te houden zul je moeten afwisselen met verschillende soorten voeding. Er zijn gelukkig veel verschil…

Filtermaterialen in het aquariumFiltermaterialen in het aquariumEen aquariumfilter wordt meestal standaard geleverd met een filterspons. Dit is echter niet genoeg om je aquariumwater s…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.