Garnalen aan koi voeren

Garnalen aan koi voeren Gezonde voeding is een belangrijk aspect van de koi-hobby. Voeding is naast waterkwaliteit van uiterst belang om ervoor te zorgen dat koi gezond blijven en daarnaast ook in een gezonde status blijven verkeren. Naast korrelvoer zijn er gelukkig genoeg alternatieven die je kunt gebruik, zoals natuurlijke voedingsproducten. Garnalen zijn een prima product om hiervoor te gebruiken, een lekkernij voor koi en daarnaast ook nog eens enorm gezond.

Is het gezond om garnalen te voeren?

Koi zijn gek op schaaldieren en andere beestjes welke onderwater leven. Niet voor niets is een koi constant op zoek naar voeding langs de randen en wanden in de vijver. In de natuur is dit niets anders, karperachtigen zijn haast op ieder moment van de dag bezig om voedsel te verzamelen. Onder andere worden slakjes, torretjes en andere kleine waterdiertjes verzameld. Om dit idee na te bootsen in de vijver, kun je garnalen voeren.

Niet alleen zijn koi dol op garnalen, daarnaast zijn ze erg gezond en een uitstekende toevoeging aan het dagelijkse menu dat vaak alleen bestaat uit standaard korrelvoer. Garnalen bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Eiwitten zijn benodigd voor de groei en dierlijke eiwitten zijn hiervoor het beste. Je kunt daarnaast merken wanneer je dagelijks garnalen voert dat er een ontwikkeling zal plaatsvinden in het lichaamsvolume van je koi. In goede zin, het is niet zo dat een koi dik zal worden, zie het als goede voeding voor de spieren, waardoor een verbetering van de body ontstaat.

Wat voor garnalen kan ik voeren?

Er zijn veel soorten garnalen die gebruikt kunnen worden om koi, of eventueel zelfs andere vijverbewoners, te voeren. De meest voorkomende soorten welke hiervoor gebruikt worden zijn zoetwatergarnaaltjes of Hollandse garnalen.

Het maakt voor een koi niet uit of je kiest voor gepelde of ongepelde varianten. Op beide zijn ze dol en het zal geen enkel probleem zijn om deze te verwerken. Sterker nog, de ongepelde garnalen worden volledig verpulverd door de keeltanden en een groot deel van de schaal zal via de kieuwen weer naar buiten worden gebracht. Als je kunt kiezen tussen gepelde of ongepelde, kun je het beste voor de ongepelde variant gaan. Deze zorgen voor een bevordering van het darmkanaal. Daarbij kan het verder geen kwaad voor de overige ingewanden om deze te voeren.

Gedroogde of ingevroren garnalen

Garnalen zijn eigenlijk overal wel te verkrijgen, denk maar eens aan de supermarkt. Daar vind je in de diepvriesvakken in kleine zakjes van 100 tot 500 gram, of zelfs vers. De verse garnalen zijn hier echter wel vaak vrij duur. Beter voor je portemonnee is om naar een speciale vijverwinkel of koidealer te gaan die de garnalen in ongepelde vorm ingevroren bewaard. Niet alleen kost dit minder, maar het is daarnaast ook nog eens vele malen beter en gezonder voor de koi zelf.

Daarnaast kun je gedroogde gebruiken, die wel wat minder voedingstoffen bezitten. Bij iedere vijverwinkel, koidealer of zelfs bij tuincentrums met een eigen vijverafdeling kun je deze vinden in zakjes of plastic verpakkingen.

Wanneer kan ik garnalen voeren

Het makkelijke is dat garnalen het gehele jaar door gevoerd kunnen worden, van zomer tot diep in de winter. Doordat garnalen bestaan uit een groot deel dierlijke eiwitten, maakt het ze een ideaal wintervoer. Hierdoor hoef je je er geen zorgen om te maken dat je misschien garnalen koopt waarvan je niet eens de halve verpakking gebruikt. Zorg er wel voor dat er definitief wordt gestopt met het voeren wanneer de watertemperatuur onder de 4 graden Celsius komt.

Lees verder

© 2016 - 2023 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten met garnalenRecepten met garnalenDe een vindt ze smerig en de ander smult er enorm van: garnalen. Enkele recepten waar de garnaal nadrukkelijk in verwerk…
De garnaal: het onderdeurtjeDe garnaal: het onderdeurtjeDe Zeeuwse kustwateren en de Waddenzee zijn de voornaamste vangstgebieden van de Nederlandse grijze garnaal of de Noordz…
Telepathie tussen dieren en plantenGarnalen die voelen dat soortgenoten levend gekookt worden... planten met 'woede' gevoelens... Is dit een bewijs voor te…
Zwanger en garnalenZwanger en garnalenVoor zwangere vrouwen is het soms moeilijk om te bepalen welke vis veilig is om te eten, en welke vis je beter kan laten…

Het zelf kweken van de corydoras aeneus albinoHet zelf kweken van de corydoras aeneus albinoDe corydoras kom je tegenwoordig in elke aquariumwinkel tegen. Het is een sterke zoetwatervissoort waarvan talloze varia…
Het leefgebied van de walvishaaiHet leefgebied van de walvishaaiDe walvishaai is een enorme haai. Hij is echter ongevaarlijk voor de mens. Dagelijks eet hij een grote hoeveelheid voeds…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?63773-Feeding-shrimp-to-koi
  • http://www.drjohnson.com/a_article_koi_pond_goldfish_feeding_qna.html
  • http://www.koiandponds.com/nutrition.htm
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.