Tips om koi gezond te houden

Tips om koi gezond te houden Koi in gezond en in optimale conditie te houden, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als men vaak doet denken. Het vraagt om een aantal aspecten welke de eigenaar van de vissen moet nakomen. Hierbij is het belangrijkste zorgen voor een gezonde en goede leefomgeving, wat vaak de oorzaak van ellende, ziekten en parasieten is. Zonder gezonde leefomgeving is het vragen om problemen, stress wordt veroorzaakt doordat de koi niet op hun gemak zijn met als gevolg meestal parasieten en rode adertjes op de huid. Zorg er dan ook voor dat er voldaan wordt aan een aantal eisen, zodat je problemen kunt voorkomen.

Voorkom een hoge visbezetting

Het is hartstikke mooi, een vijver vol met gekleurde en direct op je af komende vissen. Het is dan ook misschien wel de meest gemaakte fout, teveel vissen op een klein oppervlak, waardoor de vissen geen gunstige leefomstandigheden hebben. De koi en eventuele andere vijvervissen zullen alles in de strijdt zetten om een hapje eten te bemachtigen wanneer je in de buurt komt van de vijver, ze zwemmen wild over elkaar heen met als gevolg dat beschadigingen kunnen voorkomen. Scheurtjes in de borstvinnen of rugvin zijn hierbij geen uitzondering, wat vervolgens kan gaan ontsteken.

Een hoge visbezetting zorgt voor stress, vissen krijgen voedselnijd. Daarnaast zorgt het ervoor dat het vijverwater veel sneller verzadigd is met hormonen, waardoor de groei van de vissen belemmerd wordt. Voor koi kan een vuistregel toegepast worden van 1 per 1000 liter vijverwater. Afhankelijk natuurlijk van de maat. Zo zullen 3 koi van 15 cm per 1000 liter water geen problemen opleveren. Echter groeien koi zeer snel, waardoor dit niet aan te raden is. Daarnaast is het beter om voor grote vissen, 70 cm en langer, meer te gaan richting de 1 koi per 1500 of zelfs 2000 liter vijverwater.

Bron: Loadingnemo, PixabayBron: Loadingnemo, Pixabay

Gezonde waterkwaliteit van groot belang

Waterkwaliteit is van groot belang om vissen gezond te houden. Geen goede waterkwaliteit zal de koi doen verzwakken, waarna het vragen is om problemen. Allereerst zorgt een slechte waterkwaliteit ervoor dat de koi veel vatbaarder zijn voor parasieten, welke geen last hebben van een mindere waterkwaliteit. Zorg ervoor dat je beschikt over een testkoffer of materialen waarmee het vijverwater getest kan worden, of ga ervoor langs een speciale koidealer, welke water meestal gratis testen als service. Liever echter test je zelf, immers weet je dan beter wat er speelt, kun je regelmatiger testen en leer je beter begrijpen wat de waterwaarden inhouden.

Gezonde waterwaarden in één overzicht

Waterwaarde Afkorting Toelichting Optimale waarde
NitraatNO3Nitraat kan voor vissterfte zorgen wanneer de waarden te hoog oplopen (250 of meer). Daarnaast zorgt nitraat voor grote mate van algengroei.Optimaal is minder dan 50 mg per liter. (vissterfte kan voorkomen boven 250 mg per liter)
NitrietNO2Nitriet is giftig, het biologische filter zet ammoniak om in nitriet, nitriet wordt vervolgens afgebroken tot nitraat.0 is optimaal (niet meer!)
Totale hardheidGHDe GH waarde heeft in Nederland weinig effect op Koi, immers zijn alle waarden welke uit de kraan komen voor Koi en andere vijvervissen geschikt.Tussen 3 en 20
CarbonaathardheidKHMinimale waarde van 5 zorgt voor buffering van de zuurgraad, waardoor deze niet lager zal zakken als /- 7.Minimaal 5
ZuurgraadPHBij een PH onder de 7, wordt het water zuur. Wanneer hoger dan 7, wordt het basisch. 7 is neutraal en optimaal voor koi.7 optimaal (tussen 6,5 en 8)
AmmoniakNH3/4Directe afvalstof van koi en andere vijverbewoners. Giftige stof welke wordt afgebroken door biologische filter.0 is optimaal (niet hoger dan 0,5!)

Water verversen

Water verversen is van belang om water in goede conditie te houden en daarnaast ervoor te zorgen dat hormoon wordt verdunt. Dit zorgt niet alleen voor een betere conditie van de vissen, maar daarnaast voor meer groei. Bij Japanse koikwekers is het dan ook geen uitzondering dat er ruim 20% per dag wordt ververst bij de vissen welke binnen verblijven. Als vuistregel onder hobbyisten wordt meestal 10% waterverversing per week gehanteerd. Veel liever nog mag dit veel meer zijn, wat alleen de conditie en groei van de koi ten goede zal komen. Ververs je liever meer dan 10%? Doe dit dan niet in één keer, maar zorg voor meerdere kleine verversingen per week.

Gezonde en verse voeding

In een vijver krijgen koi weinig natuurlijke voeding binnen, wat juist enorm gezond is. Verse en natuurlijke voeding zorgen ervoor dat de weerstand van koi sterk verbeterd. Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor vers voer en een kwalitatief hoogwaardig voer. Veel voertjes welke in omloop zijn, zijn eigenlijk niet gezond. Gelukkig zijn deze goed te herkennen, vaak gaat het om de gemengde vijverkorrels welke geel, groen en rood van kleur zijn. Een compleet voer van een koidealer voldoet veel meer aan eisen van een gezond voertje. Bewaar daarnaast geen voer in de winterperiode tot het volgende voorjaar. Koop dan liever een kleinere hoeveelheid en koop in het nieuwe jaar vers voer. Vetten in koivoer kunnen namelijk ranzig worden wat niet ten goede komt voor de gezondheid van koi, daar waar ze dit in het voorjaar juist zo hard nodig hebben.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…
Aquarium voor beginners - ziektenAls uw aquarium helemaal is ingericht, de planten beginnen goed te groeien. De vissen zitten al een tijdje in het aquari…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi?Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi?Koi hebben altijd honger. Een goede lichaamsvorm van een koikarper is het directe gevolg van een goede voeding. Goede vo…

Geslacht bij koi bepalenGeslacht bij koi bepalenVaak willen mensen bij aankoop van een koi een vrouwtje hebben. Vrouwtjes zijn gekenmerkt om langer mooi te blijven, gro…
De vijf snelste vissoortenDe vijf snelste vissoortenVissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.