De vijf snelste vissoorten

De vijf snelste vissoorten Vissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde vissoorten kunnen enorme snelheden bereiken, oplopend tot meer dan 100 kilometer per uur. Voor de beeldvorming, dit is net zo snel of zelfs sneller dan een cheeta, welke 104,4 kilometer per uur behaalt!

1. Pacifische zeilsvis

Met 109 km/h is de zeilvis de snelste vis van de oceanen. De vissoort kan ruim 3,4 meter lang worden met een gewicht van +/- 100 kilogram. Het lichaam van de zeilvis ziet er enorm gestroomlijnd uit, met een lange en zeer spitse neus. Het dagelijkse voedsel van deze vissoort bestaat voornamelijk uit scholen vissen, zoals sardientjes en makreel. Met hoge snelheden zwemt de zeilvis door de scholen vis heen om een prooi te kunnen pakken. De leefomgeving van deze soort is voornamelijk de warmere gedeelten van de oceanen. Zoals onder andere de Indische Oceaan en de oostelijke gedeelten van de Grote Oceaan.
Op nummer twee staat de blauwe marlijn, welke topsnelheden behaalt van 90 km/h. Ook deze vissoort heeft een gestroomlijnde bouw met een spitse speervormige bovenkaak. De vissoort jaagt voornamelijk op scholen tonijn, waarbij zijn grote snelheden goed van pas komen. De maximale lengte van een vrouwtje is +/- 5 meter met een gewicht van +/- 900 kg, voor een man is dit 4 meter met een gewicht van +/- 500 kg. De soort leeft in warmere gedeelten van de oceanen, tussen de 22 en 31 graden Celsius. Vooral in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Indische en Grote Oceaan. De marlijn heeft zelf weinig natuurlijk vijanden, slechts bij hoge uitzondering kan er een haai jagen op een marlijn, maar over het algemeen is de marlijn de haai hierbij te snel af.
Bron: Docbaty, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Docbaty, Flickr (CC BY-2.0)

3. Wahoo

De wahoo is een wat minder bekende vissoort voor de meeste mensen. De soort leeft in zoutwater, onder andere in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. De vissoort wordt gezien als sportvis door de grote felle sprints die de wahoo maakt, welke kunnen oplopen tot maar liefst 78 km/h. De wahoo is een snel groeiende vissoort met een maximale lengte van +/- 2,5 meter en een maximaal gewicht van +/- 85 kg. Het is een slank gebouwde vissoort die veel weg heeft van de barracuda en makreelsoorten. De soort leeft in kleine groepen van meestal twee tot drie soortgenoten, maar zoeken geregeld elkaar ook op in scholen oplopend tot wel 100 stuks. De wahoo leeft van kleinere vissoorten en inktvis.

4. Tonijn

De tonijn heeft een gestroomlijnde en slanke bouw waardoor grote snelheden mogelijk zijn, niet voor niets staat deze vis op plek 4 wat betreft snelste vissen. De topsnelheid van de tonijn is 74 km/h. De maximale lengte is +/- 125 cm met een gewicht van maximaal 16,5 kg. Tonijnen zijn zeer populaire sportvissen vanwege de vechtlust. Het leefgebied waar de tonijn in voorkomt zijn onder andere de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee. Voedsel waar de tonijn van leeft zijn kleinere vissoorten, inktvis en kleine diertjes welke tussen wier en koraal leven op de bodem van de oceanen. Vanwege de hoge mate waarin de beroepsvisserij actief is met de vangst in de oceanen voor menselijke consumptie, worden er sinds eind vorige eeuw tonijnen gekweekt. Dit dient ervoor te zorgen dat er minder tonijnen uit de natuur gevangen hoeven te worden.

5. Blauwvintonijn

De blauwvintonijn heeft een zeer gestroomlijnde bouw waardoor deze hoge snelheid kan behalen van maar liefst 70 km per uur. De tonijnsoort komt voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De soort kan maar liefst 4,5 meter lang worden met een gewicht van bijna 700 kg. De maximale leeftijd van de soort ligt om en nabij de 15 jaar. Sportvissers proeven graag hun geluk op deze vissoort. Niet voor niets zijn er daarom commerciële bedrijven die visreizen of visvakanties organiseren om deze vissoort te kunnen vangen. De blauwvintonijn voedt zich met kleinere prooivissen en onder andere inktvis.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
The Sims 3 vaardigheid - VissenThe Sims 3 vaardigheid - VissenEen van de meest belangrijke taken in de Sims 3 is het bezitten en verkrijgen van verschillende vaardigheden. Deze heb j…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Anostomus terneziDeze geliefde aquariumvissen kunt u het beste in een groter aantal houden. Ze zijn sociaal en stellen zich goed op naar…

Tips om koi gezond te houdenTips om koi gezond te houdenKoi in gezond en in optimale conditie te houden, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als men vaak doet denken. Het vr…
Koivijver: Bakki shower filterKoivijver: Bakki shower filterVoor een koivijver is het belangrijkste aspect een goede waterkwaliteit. Een goede en gezonde waterkwaliteit zal ervoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paulbr75, Pixabay
  • http://www.thetravelalmanac.com/lists/fish-speed.htm
  • http://www.china.org.cn/top10/2010-12/28/content_21633018_10.htm
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/120710-de-blauwe-marlijn.html
  • http://www.thetravelalmanac.com/zoo/fish-sailfish.htm
  • http://www.fishbase.org/summary/77
  • http://www.fishbase.se/summary/89
  • http://www.fishbase.org/summary/97
  • http://www.fishbase.org/summary/147
  • Afbeelding bron 1: Docbaty, Flickr (CC BY-2.0)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 20-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.