Grote barracuda, de snoek van de zee

Grote barracuda, de snoek van de zee De grote barracuda, ook wel de 'snoek van de zee' genoemd. En dat is wel te begrijpen, het uiterlijk lijkt sprekend op dat van onze Hollandse snoek. De grote barracuda is een echte jager en kan hierbij geduldig op zijn prooi wachten. Wanneer hij toeslaat en zijn krachtige kaken met vlijmscherpe tanden sluit is er geen ontsnappen meer aan.
  • Wetenschappelijke naam: Sphyraena barracuda
  • Nederlandse naam: Grote barracuda, grote zeesnoek of 'snoek van de zee'
  • Familie: Sphyraenidae (Barracuda's)

Grote barracuda

De grote barracuda is een echte jager die voornamelijk aan het oppervlakte in de wateren te vinden is. Jonge exemplaren zwemmen vaak in grote scholen. Terwijl een volwassen exemplaar vaak alleen aan het jagen is. De grote barracuda wordt vaak de 'snoek van de zee' genoemd en heeft dan ook een aantal kenmerken die veel weg hebben van de snoek, zoals de zeer slanke bouw, krachtige kaken en manieren van jagen.

Kenmerken van het uiterlijk

Een volwassen grote barracuda is langs de zijlijn zilverachtig van kleur. De onderkant van de barracuda is haast wit, terwijl de rugzijde donkerbruin van kleur is. De grote barracuda heeft verder een aantal zwarte vlekjes over het lijf verdeeld net onder de zijlijn. Deze kleuren zijn ideaal voor de grote barracuda om te jagen. Wanneer prooivissen onder de barracuda zwemmen, valt de lichte kleur van de buik van de barracuda niet op. Eveneens wanneer ze boven de barracuda zwemmen, zien ze de donkerbruine rug van de barracuda bijna niet doordat ze in het donker de diepte in kijken.

Jonge grote barracuda

Een jong exemplaar van de grote barracuda heeft een iets wat ander uiterlijk qua kleuren. Langs de zijlijn beschikken ze beiden van het zilverachtige kleur lijf. Alleen beschikt een jong exemplaar nog over donkere strepen over de zijlijn. Deze strepen verdwijnen wanneer de vis ouder wordt. Naarmate de vis volwassen is geworden zijn de strepen niet meer zichtbaar.

Krachtige kaken

Ontsnappen als prooi zijnde is onmogelijk als ze eenmaal tussen de kaken van de grote barracuda zitten. De vis beschikt over twee rijen met tanden, de binnenste tanden zijn grof en de buitenste rij tanden zijn fijner en scherp. Een aantal van de tanden zijn licht naar binnen van de bek gericht, waardoor deze werken als weertanden. De tanden in de bovenkaak passen precies in de ruimte van de tanden in de onderkaak. hierdoor is het voor de grote barracuda mogelijk zijn kaken volledig op elkaar te sluiten.

Vinnen

De rug van de grote barracuda heeft twee vinnen. Aan de borstzijde, buikzijde en langs de kieuwen zijn aan weerszijden vinnen aanwezig.

Overige kenmerken

  • Maximale lengte: +/- 2 meter
  • Maximale gewicht: +/- 50 kg
  • Maximaal leeftijd: +/- 14 jaar
  • Top snelheid: 58 km/h
  • Slanke bouw
  • Krachtige kaken
  • Onderkaak steekt licht uit

Verspreiding

De barracuda leeft in tropische en subtropische delen met een maximale diepte van 100 meter, vaak langs de kunst of in de buurt van koraalriffen, in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. De grote barracuda leeft vooral in de buurt van het Caribische gebied.

Jacht en voeding

De grote barracuda is een snoekachtige, net als de snoek in onze Nederlandse wateren is het een echte jager. De vis voedt zich dan ook met levende vis.

De grote barracuda hangt afwachtend boven een rif waar hij zichzelf stil en stabiel op een plek kan houden door kleine bewegingen met zijn vinnen te maken. Dankzij zijn kleuren kan hij onopvallend zijn prooi in de gaten houden en op het juiste moment toeslaan. Jonge exemplaren jagen vooral op haring, sardines, mul en ansjovis, terwijl een volwassen exemplaar zelfs toeslaan op tonijnen en makrelen. Tijdens de jacht maakt de grote barracuda alleen gebruik van zicht.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snoek: De kieuwgreepSnoek: De kieuwgreepVaak wordt er voor het landen van vissen gebruik gemaakt van het landingsnet, ook voor een snoek is dit een veel toegepa…
Vissoorten: De snoekVissoorten: De snoekDe snoek kan in veel verschillende watertypen aangetroffen worden. In de meeste Nederlandse wateren wordt de vissoort da…
De top 10 meest dodelijke vissenDe top 10 meest dodelijke vissenVeel mensen vinden vissen mooie dieren. Voor sommige vissen kun je echter maar beter uitkijken. Sommige vissen jagen op…
Jacht op de jagers (snoeken)Razendsnel slaat de snoek toe: de aanbeet komt onverwachts, hard en verrassend. Uit de muil met de vele scherpe tanden i…

De blauwe marlijnDe blauwe marlijnDe blauwe marlijn, een van de snelste waterdieren op aarde. Met zijn topsnelheid van 90km/u en zijn speervormige bovenka…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yarramalong, Pixabay
  • http://www.diergaardeblijdorp.nl/
  • http://deepfreezer2.blogspot.nl/2009/08/deel-5-europese-barracuda.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_barracuda
  • http://www.visenseizoen.nl/vis/barracuda
  • http://gtviajes.blogspot.nl/2012/01/la-barracuda-un-digno-rival.html
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.