Vissoorten: De snoek

Vissoorten: De snoek De snoek kan in veel verschillende watertypen aangetroffen worden. In de meeste Nederlandse wateren wordt de vissoort dan ook aangetroffen, denk hierbij aan poldersloten, plassen, meren en rivieren. De snoek leeft van de jacht en jaagt hierbij voornamelijk op vis. Echter, de snoek kan ook verschillende andere diersoorten eten zoals kikkers, ratten en zelfs jonge eendjes. De snoek is daarnaast een populaire vissoort bij sportvissers.
  • Wetenschappelijke naam: Esox lucius
  • Nederlandse naam: Snoek
  • Familie: Esocidae (Snoeken)

De snoek

De snoek is een zoetwatervis uit de familie Esocidae (snoeken). De snoek is een echte jager en kan een lengte bereiken van maximaal 150 cm. De snoek heeft hierdoor weinig concurrentie in zijn natuurlijke habitat. De enige soort welke de jacht op snoek kan openen is zijn eigen soortgenoot. De snoek is namelijk een kannibaal en kan ook zijn soortgenoten eten.

Kenmerken

De snoek is een vissoort met een langgerekt lijf met een grote kop en een zeer brede bek. De onderkaak van de bek is langer als de bovenkaak. De snoek bezit grote tanden op de kaken, in de rest van de bek zijn kleine tandjes terug te vinden. De ogen zijn hoog op de kop geplaatst en zijn groot in verhouding tot de kop. Op de zijlijn zijn 105 tot 148 schubben aanwezig.

De kleuren van de snoek zijn verschillend, afhankelijk van de omgeving. De kleur van de strepen of stippen aanwezig op het lichaam zijn lichtgeel tot lichtbruin. De kleur van de rest van de zijkanten van de snoek zijn lichtbruin tot donkergroen, maar kan ook veel grijze tinten hebben. De vinnen van de snoek hebben meestal een licht rood tot bruinachtige gloed en bezitten soms zwarte strepen tussen de vinstralen.

Overige kenmerken

  • Maximale lengte: 150 cm
  • Maximale gewicht: 22 á 25 kilogram
  • Maximale leeftijd:25 á 30 jaar
  • Gemiddelde leeftijd man: 5 á 6 jaar
  • Gemiddeld leeftijd vrouw: 12 á 13 jaar

Wat eet een snoek

De snoek is een echte jager, door gebruik te maken van de ogen, sensoren op de kop en het zijlijnsysteem kan de snoek gemakkelijk prooien onderscheppen. Meestal wacht de snoek afwachtend op beschutte plekken af op een prooi. Dit zijn vaak plekken waar veel beschutting wordt geboden door waterplanten, takken, wortels en andere obstakels in het water. Wanneer de snoek een prooi ontdekt heeft zal deze langzaam, zo onopvallend mogelijk, met zijn kop richting de prooi draaien. Hierna zal de snoek de prooi zeer langzaam benaderen gevolgd door een snelle sprint richting de prooi. Op het laatste moment voordat de snoek zijn prooi bereikt, wordt de bek geopend en de prooi gegrepen. De snoek kan verschillende prooien grijpen, voornamelijk vis, maar ook jonge eenden, kikkers en ratten.

Zeer jonge snoeken voeden zich met zoöplankton, waaronder watervlooien. Wanneer de snoek een lengte van ongeveer 4 tot 7 centimeter bereikt, zal deze gaan jagen en uitsluitend vis eten, waaronder soortgenoten.

Verspreiding en leefgebied

Snoeken kunnen voorkomen in veel verschillende soorten watertypen. Het kan variëren van stilstaande wateren tot wateren met (lichte) stroming. Enkele voorbeelden van watertypen waarin de snoek voor kan komen zijn smalle poldersloten, meren, plassen, rivieren en kan zelfs voorkomen in brakke wateren.

Snoeken bevinden zich vaak op dezelfde delen van wateren. Uitgezonderd van de periode waarin de voortplanting plaatsvindt, hiervoor kunnen de snoeken zelfs tientallen kilometers afleggen om de paaigronden te bereiken.

Voortplanting

De paai van snoeken vindt plaats zeer vroeg in het jaar wanneer de watertemperaturen tussen de 3 en 14 graden Celsius zijn. De mannelijke exemplaren arriveren vaak al enkele weken voordat de paai plaatsvindt in de paaigebieden. De paailocaties voor de snoeken zijn zeer ondiep, met een diepte van ongeveer 50 cm. Het komt zelden voor dat snoeken paaien op een locatie waar het water meer dan één meter diep is. De ondiepe paailocaties bevatten veel waterplanten waarop de eitjes afgezet kunnen worden.

De paai van de snoek vindt plaats in de vroege morgen. De grotere vrouwelijke exemplaren paaien meestal in de eerste dagen van het paaiseizoen, terwijl de kleinere en jongere exemplaren pas tegen het einde van het paaiseizoen paaien. Meestal paait één vrouwelijke snoek gezamenlijk met twee tot drie mannelijke snoeken. Hierbij zijn de mannelijke exemplaren bijna altijd kleiner als het vrouwelijke exemplaar.

Per keer dat er eieren afgezet worden, verlaten ongeveer 5 tot 60 eitjes het vrouwelijke lichaam, deze worden gelijktijdig bevrucht door de mannelijke exemplaren. De eitjes worden afgezet met intervallen van ongeveer 3 á 5 minuten. De paai neemt in totaal één á twee uur in beslag.

Sportvissen

De snoek is bijzonder populaire vissoort voor sportvissers. De agressieve aanbeten en gevechten van de vissoort zorgen voor de nodige adrenaline. Snoeken kunnen wild tekeer gaan, kopschuddend of zelfs meerdere keren aaneenvolgend uit het water springen tijdens de dril. Er zijn diverse manieren waarmee op snoek gevist kan worden, twee hiervan zijn met kunstaas en met dode aasvis.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jacht op de jagers (snoeken)Razendsnel slaat de snoek toe: de aanbeet komt onverwachts, hard en verrassend. Uit de muil met de vele scherpe tanden i…
Dood aas in de winterDe watertemperatuur is weer gedaald tot onder 8 graden in de Nederlandse binnenwateren en voor de meeste karpervissers z…
Grote barracuda, de snoek van de zeeGrote barracuda, de snoek van de zeeDe grote barracuda, ook wel de 'snoek van de zee' genoemd. En dat is wel te begrijpen, het uiterlijk lijkt sprekend op d…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…

Vissoorten: De baarsVissoorten: De baarsDe baars is een veelvoorkomende vissoort die aangetroffen kan worden in veel verschillende watertypen. Het kan variëren…
Vissoorten: De kroeskarperVissoorten: De kroeskarperKroeskarpers kunnen in veel verschillende Nederlandse watertypen voorkomen. Voornamelijk komen ze voor in plassen, meren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kreatiffworld, Pixabay
  • http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/vissoorten/default.asp?t=1&vissoort=snoek
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 12-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.