De blauwe marlijn
De blauwe marlijn, een van de snelste waterdieren op aarde. Met zijn topsnelheid van 90km/u en zijn speervormige bovenkaak jaagt hij door scholen tonijn heen. De blauwe marlijn komt vooral voor in de Atlantische Oceaan in delen waar het water tussen de 22 en 31 graden Celsius is. De blauwe marlijn is een zeer geliefde vissoort bij sportvissers. Helaas is er een duidelijk waarneembare dalende lijn in de populatie van deze soort.
- Wetenschappelijke naam: Makaira nigricans
- Nederlandse naam: Blauwe marlijn, marlijn
- Familie: Istiophoridae (Zeilvissen)
Blauwe marlijn
De blauwe marlijn behoort tot de familie zeilvissen. De marlijn is gebouwd om met hoge snelheid te kunnen jagen op scholen vis. Vanwege de grootte heeft een blauwe marlijn weinig natuurlijke vijanden. Bij uitzondering kan een haai jagen op deze vis. Of groepen orka's die in groepsverband moeten jagen om een blauwe marlijn te pakken te krijgen.
Grote blauwe marlijnen worden maar zelden gevonden in tweetallen of in groepsverband. De grote exemplaren leven vooral individueel en zoeken elkaar alleen op om te paren in de periode oktober tot en met maart. Daarentegen leven jonge blauwe marlijnen in kleine scholen.
Voor sportvissers is de blauwe marlijn enorm populair vanwege de grootte, snelheid en vechtlust. Er worden velen 'big game' vis trips georganiseerd om gericht te vissen op blauwe marlijn.
Kenmerken
De blauwe marlijn heeft een donkere blauwe kleur op de rug. Het gedeelte onder de zijlijn en de onderkant van de marlijn is zilverwit en heeft lichtblauwe verticale strepen. Opvallend is de bovenkaak van de marlijn, deze is 3 à 4 keer zo lang als de onderkaak. De marlijn behoort tot de speervissen, zeer snelle vissen met een speervormige bovenkaak. Deze speervormige bovenkaak zorgt ervoor dat de marlijn met minimale weerstand op hoge snelheid door het water kan snijden. Het dier behoort dan ook tot de snelste waterdieren, met een topsnelheid van +/-90 km/h. Een mannelijke blauwe marlijn wordt op 80 cm lengte volwassen, een vrouwelijk exemplaar op een lengte van 50 cm. De vrouw wordt op kleinere lengte volwassen, maar wordt ruim zo groot als een mannelijk exemplaar.
Maximaal gewicht en lengte
- Maximale lengte vrouw: +/- 5 meter
- Maximale lengte man: +/- 4 meter
- Maximale gewicht vrouw: +/- 900 kg
- Maximale gewicht man: +/- 500 kg
Verspreiding
De blauwe marlijn komt voor in zoutwater met een temperatuur van 22 tot 31 graden Celsius. De vis komt vooral voor in de Atlantische Oceaan, rond de evenaar. Maar ook in de Indische en Grote Oceaan. In de warme periodes trekken de vissen verder noordelijk en zuidelijk van de evenaar. In de koudere perioden trekt de blauwe marlijn verder terug naar de evenaar. Volwassen exemplaren zijn vooral te vinden in de delen waar het water boven de 24 graden Celsius is.
Jacht en voeding
De voeding voor een blauwe marlijn bestaat voornamelijk uit inktvis, octopus, schaaldieren en vooral veel vis, waarvan tonijn een van zijn grootste voedingsbronnen is. De blauwe marlijn jaagt door gebruik te maken van zijn snelheid en speer aan de bovenkaak. Het jagen vindt alleen overdag plaats. Met hoge snelheid zwemt de marlijn door scholen vis heen, en slaat hierbij zijn speer heen en weer met het doel om vissen te verwonden. Na een succesvolle aanval door een school zal de marlijn zijn prooi opeten.
Populatie
De populatie blauwe marlijnen wordt langzaamaan steeds kleiner. De soort is opgenomen op de IUCN rode lijst als 'kwetsbaar'. Er is onderzoek gedaan naar de populatie verandering van de blauwe marlijn. Hierbij is een generatie lengte gebruikt van minimaal 4,5 jaar en maximaal 6 jaar. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van drie achtereenvolgende generaties. Hierbij is duidelijk een sterke daling in de populatie van de blauwe marlijn zichtbaar.
Atlantische Oceaan
- Generatie 4,5 jaar (totaal 14 jaar) afname van 60%
- Generatie 6 jaar (totaal 18 jaar) afname 64%
Grote Oceaan
- Generatie 4,5 jaar (totaal 14 jaar) afname van 5%
- Generatie 6 jaar (totaal 18 jaar) afname 19%
Indische Oceaan
- Generatie 4,5 jaar (totaal 14 jaar) afname van 58,9%
- Generatie 6 jaar (totaal 18 jaar) afname 70,6%