Slang als huisdier: waaraan denken?
Een slang als huisdier: sommigen gruwelen ervan, anderen lijkt het fantastisch. Als je tot die laatste groep behoort en serieus nadenkt over het aanschaffen van een slang, is het wel goed om te weten waar je op moet letten!
Welke soort slang?
Het begint bij het uitzoeken van de slang die je wil zodat je een terrarium kan aanschaffen wat op maat is voor die soort. Als beginner word je zwaar afgeraden te beginnen met gifslangen - veel van de soorten zijn gevaarlijk en kunnen agressiever reageren. Als je geen ervaring hebt met slangen heb je zo een beet te pakken, soms met grote gevolgen. Verstandiger is het om te kijken naar de soorten waar veel slangenhouders mee beginnen. Dit zijn met name de korenslangen (Pantherophis guttatus) en de kousebandslangen (Thamnophis sirtalis). Daarnaast zijn ook de melk- of koningsslang (Lampropeltis) en de haakneusslang (Heterodon nasicus) veelvoorkomend bij beginners. Deze laatste is licht giftig, lees je hierover dus goed in! Andere slangen die iets moeilijker zijn maar ook nog kunnen zijn de Python Regius en Boa Constrictor. Deze zijn wat stressgevoeliger en worden groter dan de eerdergenoemde soorten.
Zoek van tevoren informatie over de verschillende soorten. Haal deze informatie bij voorkeur niet uit een dierenwinkel maar ga bij kwekers of beurzen langs, en bekijk online de fora. Hier zitten vaak slangenhouders met jaren ervaring die je precies kunnen vertellen welke slang bij jou past. Zorg voor een balans tussen een verstandige keuze en je gevoel: koop geen korenslang omdat ze zo gemakkelijk zijn terwijl je veel liever een boa wil, ookal is die wat moeilijker. Maar, andersom, begin niet met een cobra omdat ze zo mooi zijn terwijl je nog geen ervaring met slangen hebt.
Bedenk ook hoeveel ruimte de slang nodig zal hebben als ze volgroeid zijn en of dat gaat passen. Houd rekening met eventuele verhuizingen.
Het terrarium
Als je eenmaal weet welke soort je wil kan je gaan kijken naar een terrarium. Hier zijn behoorlijk wat keuzes in te maken.
Materiaal
De meeste terraria zijn van glas of van betonplex. Een volglas terrarium is volledig van glas gemaakt. Dit heeft als voordeel dat je de slangen van alle kanten kan zien. Het is ook iets goedkoper dan betonplex. Nadelen zijn dat je meer lampen/stroom nodig hebt om het terrarium warm te houden, en dat het voor je slang(en) stressvoller kan zijn. Betonplex is een stuk dikker dan glas, 18mm tegenover (standaard) 4-6mm. Daarentegen weegt het veel minder. Bij een betonplex terrarium zijn all buitenranden van betonplex gemaakt, alleen de gehele voorkant, waar de deurtjes zitten, is van glas. Dit betekent dat je de slangen alleen vanaf de voorkant van het terrarium kan zien.
Formaat
Het formaat wordt bepaald door de slang die je wil gaan houden. Voor een koren- of kousebandslang, die maximaal zo'n 1.20 meter worden, is een terrarium van 80 bij 50 bij 50 (breedte x diepte x hoogte) ruim voldoende. Wil je meerdere exemplaren dan volstaat 100 bij 50 bij 50. Voor slangensoorten die groter worden heb je automatisch ook een groter terrarium nodig. Laat je hierover altijd informeren en bekijk welke maten andere slangenhouders hanteren.
Temperatuur en licht
Slangen hebben een warmere omgeving nodig. Hiervoor gebruik je lampen of warmtematten, -kabels of -stenen. Lees je goed in over welke temperatuur jouw gekozen soort nodig heeft. Warmtestenen kunnen soms te heet worden, pas hier dus mee op. Bij lampen kan het nodig zijn er een beschermkapje omheen te plaatsen om te voorkomen dat de slang zich eraan kan branden. Over het algemeen heb je aan een lampwattage tussen de 25 en 60 genoeg, eventueel met dimmer. Dit is afhankelijk van het formaat en het materiaal van je terrarium en welke temperatuur je wil bereiken. Belangrijk is dat de temperatuur onder de lamp op mag lopen, maar de rest van het terrarium moet koeler zijn!
Bodembedekking en overigen
Als bodembedekking kan je van alles gebruiken. In reptielenzaken is genoeg te verkrijgen, van Repti-bark tot cocodoppen, maar ook humusblokken of beukensnippers. Verder kan je ook kiezen voor (knaagdieren)zaagsel, gedroogde bosgrond, of zelfs oude kranten en gescheurd karton. Elke slang heeft zijn eigen voorkeur, en je wil zelf natuurlijk ook dat je terrarium er mooi uitziet, dus kies wat jij het prettigst vindt.
Daarnaast heb je in ieder geval ook een waterbak nodig, een schuilplaats voor de slang, en bij voorkeur een schaaltje om eten op te geven. Veel slangen vinden het echter prettig om in een terrarium te zitten met veel beschutting. Hiervoor kan je kunstplanten gebruiken, stenen, speciale slangengrotten, en ga zo maar door. Maar met een beetje creativiteit kan je zelf ook al veel maken.
Waar kopen?
Met een beetje mazzel kan je een geschikt terrarium vinden op marktplaats of een andere verkoopsite. Als dat niet lukt, of als je dat niet wil, zijn er verschillende reptielenwinkels die ze verkopen. Ook op beurzen kan je ze vaak vinden. Je kan ze ook op maat laten maken, bijvoorbeeld bij terrariumopmaat.nl of bij www.terrariumdesigner.nl/terrariumdesigner. Als laatste kan je het terrarium ook zelf bouwen. Alle tips en voorbeelden hiervoor zijn te vinden op de slangenfora.
Voeding
Slangen eten prooidieren. Er zijn slangensoorten zoals de kousebandslang die vis eten, maar de meeste soorten voer je met zoogdieren. Vaak worden hiervoor ingevroren muizen of ratten gebruikt (of de jongen hiervan). Bij grote slangensoorten worden ook konijnen of kleinere slangen gevoerd. Levend voeren kan natuurlijk ook als je dat ergens in de buurt kan halen. Bedenk van tevoren of je ertegen kan om dit soort dieren aan je slang te voeren!
Aankoop
Als het dan eindelijk zover is wil je graag weten waar je de slang het beste kan halen. Het is altijd verstandig om je slang niet bij een dierenwinkel te halen: je weet niet waar de slang vandaan komt en hoe hij is behandeld. Het beste ga je op zoek naar een goede kweker, waar je in alle rust je slang uit kan zoeken. Deze zijn te vinden via marktplaats of vergelijkbare sites, maar voornamelijk op slangen- en reptielenbeurzen en via de fora.
Zorg bij alle bovenstaande punten dat je handelt vanuit de gezondheid en het belang van de slang. Als je dat doet, dan heb je straks een maatje waar je jaren plezier van kan hebben!