Dinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooit

Dinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooit Dinosaurussen zijn uitgestorven prehistorische roofdieren, ze blijven tot de verbeelding spreken. Sommige dinosaurussen waren enorme kolossen met een grote angstfactor, zo ook de Spinosaurus. Wanneer was het tijdperk van de dinosaurussen? Waar kwamen de Spinosaurussen voor? Hoe groot was deze dinosaurus? In welke landen zijn er fossielen gevonden van deze enorme dinosaurus?

Prehistorische roofdieren

De dinosaurus is een prehistorisch roofdier. Totdat de dinosaurussen uitstierven, waren zij oppermachtig op aarde. Zij verslonden alles levend wat ze op hun pad tegen kwamen. Sommige dinosaurussen waren zulke enorme beesten, dat is haast niet voor te stellen. Zeker de grootste hadden een enorme angstfactor.

Dinosaurus tijdperk

Dinosaurussen stierven 65 (67) miljoen jaar geleden uit. Tijdens de tijdperken Jura en Krijt ontstonden vele verschillende soorten dinosaurusrassen. Paleontologen blijven nieuwe rassen ontdekken. Tijdens het dinosaurustijdperk ontstond een groep carnivoren die rechtop stonden en grote en angstaanjagende jagers werden. Het eind van het tijdperk Krijt, was ook het eind van het tijdperk van de dinosaurussen.

Rechtopstaand carnivoor

Door Hollywood films als Jurassic Park, kent vrijwel iedereen de rechtopstaande carnivoor de T-Rex (Tyrannosaurus Rex). Alhoewel deze dinosaurus behoorlijk groot, krachtig en angstaanjagend was, was hij niet de grootste rechtopstaand carnivoor (theropod).

Spinosaurus

Welke dinosaurus was nu de grootste rechtopstaande? De Spinosaurus is (vermoedelijk!) de aller grootste, angstaanjagende en gemeenste theropod die ooit geleefd heeft. De Spinosaurus was een rechtoplopende carnivoor, vermoedens bestaan dat hij voornamelijk vis op zijn menu had staan. Deze dinosaurus is zo enorm groot, dat het amper is te bevatten dat deze theropod op aarde heeft rondgelopen. Enkele maten van de Spinosaurus:
 • Hoogte: 6 meter,
 • Lengte: 16 meter,
 • Gewicht: 12 ton,
 • Kopgrootte: 1.75 meter.

Theropod

De Spinosaurus was een theropod. Wat is een theropod? Een theropod is een dinosaurus met de volgende kenmerken:
 • Vleesetende dinosaurus, een carnivoor,
 • Een enorm groot beest was,
 • Leefde tijdens het Jura en Krijt tijdperk en
 • Liep op zijn (sterke!) achterpoten.

Bijzonder

Wat was er zo bijzonder aan deze enorme Spinosaurus? Het bijzondere van een Spinosaurus was dat de ruggenwervels zo´n 2 meter hoog werden! De opmerkelijke rug lijkt op een zeil en ontstonden door de extreem lange ruggenwervels.
Ook bijzonder aan de Spinosaurus was zijn hoofd: met een grootte van 1.75 meter had de Spinosaurus het langste hoofd van alle carnivoren. Door deze lange snuit, was de Spinosaurus vermoedelijk in staat om in het water naar vissen te happen.

Fossielen

Waar kwamen de Spinosaurussen voor? Dinosaurussen heersten over Pangaea, toentertijd het supercontinent waaruit onze huidige continenten zijn ontstaan. Tijdens het Krijt, het tijdperk van de dinosaurussen, zijn de continenten uit elkaar gevallen. Hierdoor ontstonden verschillende en unieke dinosaurussoorten. Fossielen van de Spinosaurussen zijn gevonden in:
 • Marokko,
 • Libië en in
 • Egypte.

Het eerste fossiel van de Spinosaurus werd in 1912 ontdekt.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
De Spinosaurus, een enorm roofdier uit de prehistorieDe Spinosaurus, een enorm roofdier uit de prehistorieDe Spinosaurus behoort tot één van de grootste roofdieren die ooit heeft geleefd. Deze dinosaurus leefde aan het einde v…

De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…
Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?De Tyrannosaurus rex spreekt tot de verbeelding en was de grootste hagedis die de wereld ooit gekend heeft. Het is dan o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SilviaP Design, Pixabay
 • http://mediatheek.thinkquest.nl/~llc128/Dinosauriers/Tijdperken/krijt.htm
 • http://www.leerwiki.nl/Wanneer_leefden_de_dinosaurussen
 • http://dieren.blog.nl/tag/prehistorische-roofdieren
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinosaurus
 • http://www.ronklaren.nl/uncategorized/de-spinosaurus/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.