Hoe kweek ik krekels?

Voedseldieren zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van het reptiel. Ze zijn verkrijgbaar en praktisch elke dierenspeciaalzaak, maar zijn vaak zeer prijzig zeker als u van plan bent om meerdere reptielen te gaan houden. Reptielen eten redelijk veel en zo een doosje met krekels kost u al snel 1,5 tot 3 euro. Wekelijks hebt u voor 2 of 3 reptielen ongeveer 3 doosjes nodig dus na verloop van tijd beginnen die kosten aardig op te lopen. In dit artikel vertel ik u hoe u zelf krekels kweekt.

De voordelen

Het eerste en voornaamste voordeel is natuurlijk dat het een pak goedkoper is. In het begin koopt u een doosje of 2 en vanaf die tijd zal het u bijna niets meer kosten. Een tweede voordeel is dat u nu krekels hebt in alle maten. U kan ze levendiger en gezonder maken door de voedseldieren vitaminerijk voedsel te geven. Hierdoor zal de krekel zelf ook voedzamer worden voor uw reptiel.

Uiterlijk

De veldkrekel wordt ongeveer 3,5 cm lang. Met deze lengte is het één van de grootste krekels die als voedseldier verkrijgbaar is. De basiskleur van de krekel is zwart, met twee witte of gele stippen op de vleugels net achter de kop. De vrouwtjes zijn makkelijk te onderscheiden door de opvallende legboor achteraan het lijf, van de mannetjes waarbij deze ontbreekt. Het zijn ook enkel de mannetjes die tsjirpen. Ze doen dit om de vrouwtjes te lokken.

Hoe huisvesten?

  • Een curverdoos. Deze zijn verkrijgbaar in veel hobbywinkels, doe-het-zelf-zaken en in de Ikea. Gebruik een doos van ongeveer 50x50x50. Kleiner mag, maar ik raad toch de grootte die eerder vermeld is, aan. U kan starten met één curverdoos waar u de krekelkweek mee kan opzetten, maar het is beter om er meteen ongeveer 4 te kopen. U zult ze nog nodig hebben eens de kweek op volle toeren begint te lopen.
  • Beschutting. Als beschutting voor de krekels gebruikt u een stuck wc-rol, proppen papier, opeengestapelde eierdozen. Dit vergroot de leefruimte voor de krekels en zal u een minder snel overbevolking krijgen.
  • Bakje vochtig substraat zoals tuinturf, potgrond enzovoort. Deze zijn verkrijgbaar in elke bloemenzaak. Het bakje dat u kan gebruiken is het plastic doosje waarin uw eerste krekels worden verkocht. Het vochtig substraat wordt gebruikt zodat de krekels er hun eitjes in kunnen leggen. Het bakje mag volledig gevuld worden. Let er wel goed op dat het substraat niet behandeld is tegen insecten. Vraag dit na bij de verkoper!
  • Benzinegaas. Dit zorgt voor voldoende verluchting wat de kweek beschermt tegen schimmels, een muffe geur en dergelijke. Knip een stuk ui het deksel van de curverdoos en plak er het benzingaas op. Benzinegaas is verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf-zaken.
  • Temperatuur. De temperatuur moet minimaal de kamertemperatuur zijn. Het is dus aan te raden om de krekels te plaatsen in de buurt van een verwarming.

Voeding

Het voedsel van krekels is zeer gevarieerd. Hier volgt een opsomming van de beste mogelijkheden en wat zeker aanwezig moet zijn:
  • Kattenbrokken en droog visvoer. Het voordeel van dit soort voedsel is dat het al voedzaam is. U hoeft er dus niet speciaal vitamine aan toe te voegen, wat natuurlijk geen kwaad kan. Vooral de schilfers voor vissen zijn een delicatesse voor krekels.
  • Groenvoer en fruit. Een blaadje sla, paardebloemblad of een stuk sinaasappel wordt gebruikt om de krekels te voorzien van voldoende water. Laat het wel niet langer dan één dag in de doos liggen, dit om schimmelvorming te voorkomen.

Kweek

Als u al het voorgaande goed hebt gedaan is tijd om te starten met de kweek. U kan best beginnen met één of twee bakjes gevuld met krekels te plaatsten in één curverdoos die u hebt ingericht zoals hierboven worden beschreven. Zorg ervoor dat er ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes of iets minder mannetjes als vrouwtjes aanwezig zijn in de curverdoos.
Na een tweetal weken wordt het bakje met het vochtig substraat verplaatst naar een andere verse curverdoos die u net zo heeft ingericht als de eerste. Zorg ervoor dat de babykrekels uit het bakje met vochtig substraat kunnen. Dit is makkelijk toe doen door een velletje keukepapier zo te leggen dat ze uit het bakje kunnen. Na ongeveer twee weken zal u merken dat de curverdoos vol zit met kleine krekeltjes. Voed ze net zoals u de volwassen krekels tot ze ongeveer een halve centimeter groot zijn. Dan verplaatst u ze in een verse curverdoor omdat ze nogal een sterke geur afscheiden is dus afen toe verversen aangewezen. Nadat de kweek is gestart is het vooral belangrijk om af en toe de krekels in een nieuwe doos te zetten. Voel zelf aan hoeveel curverdozen u zal nodig hebben eens de kweek is begonnen.
© 2010 - 2024 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voersoorten voor dierenEten is bij dieren net zo belangrijk als bij de mens. Er zijn verschillende soorten voer te krijgen. Het is belangrijk o…
Huiskrekel (Acheta domesticus) kweekDe huiskrekel is zonder twijfel de meest populaire krekel soort gebruikt als voederdier. Met een lengte van om en nabij…
Baardagaam - de voedingDe baardagaam is een zeer leuk en vriendelijk huisdier, wat goed in een terrarium is te houden. Voor mensen die overwege…
De baardagaam, wat meer uitlegDe baardagaam, wat meer uitlegVan de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg ta…

Zeeschildpad bedreigdZeeschildpadden leven al tientallen miljoenen jaren op aarde en hebben zo alle koude en warme periodes overleefd in de o…
De tien giftigste slangen ter wereldElk jaar worden minstens 400.000 mensen gebeten door een giftige slang. Het aantal dodelijke slachtoffers schat men rond…
Ben_lodewijks (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.