De baardagaam, wat meer uitleg

De baardagaam, wat meer uitleg Van de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg tamme reptielen die je eens kan vastnemen, in vergelijking met bijvoorbeeld een kameleon. Het zijn vrij makkelijke reptielen, maar echter wel echte veelvraten!

Beschrijving en houding

Baardagamen kunnen tot 60cm lang worden. De mannetjes worden gemiddeld 40cm en de vrouwtjes gemiddeld 35cm. Ze zijn zeer ruw gebouwd, met een zware kop met brede kaken. Ze hebben stekels op en onder de kop, hun lichaam is redelijk plat en bedekt met ruwe schubben die eindigen in flexibele stekels.

Bij bedreiging kan de huid opgespannen worden, deze stekels dienen dan als verdedigingsmiddel. Met de stekels die zich hier bevinden krijgen we het effect van een "baard". De baard kleurt zwart en wordt volledig opengezet. De mannetjes proberen zo een dominante positie in te nemen. Ze proberen hiermee indruk te maken bij de vrouwtjes, als antwoord zwaait het vrouwtje terug en toont haar onderdanigheid.

In dreighouding staat hij in schuine stand met geheel afgeplat lichaam en uitgezette zwarte baard. Soms doet hij daarbij zijn bek nog open. Het armzwaaien gebeurd ook al bij jonge dieren, maar dit doen ze dan om te communiceren.

  • Herkomst: Ze leven in savannes en woestijnen in Australië.
  • Levensverwachting: Ze kunnen ongeveer10 jaar oud worden.

Huisvesting

Het terrarium moet minstens 80cm breed zijn voor 1 baardagaam. Voor 2 tot 3 baardagamen is eerder een terrarium van 150x60x50cm aan te raden, met een verluchtingsrooster en minstens 2 lichtpunten (met hierin een warmtelamp en een UVb-lamp). Onder de spots wordt best een verhoging gemaakt met stenen of hout waarop de dieren kunnen zonnen. De temperatuur moet zo’n 38°C bedragen onder de spots. De koelste plek mag 25°C bedragen.

Als bodembedekking wordt best terrariumzand gebruikt! Ook een drinkbakje moet voorzien worden. Het zijn woestijndieren en hebben genoeg aan een luchtvochtigheid van 30%. Jonge baardagamen moeten minstens 2x/dag besproeid worden met wat water (plantenspuit) om uitdroging te verkomen. Ook is het goed om de baardagamen 1x per week in een lauwwarm badje te zetten, dit is zeer goed voor de spijsvertering en bevordert de vervelling.

Voeding

Ze eten 80% krekels, sprinkhanen,… (Hoe groter de baardagaam wordt, hoe grotere krekels hij eet) en ongeveer 20% groenten en fruit (appel (geschild), andijvie (veel calcium), kiwi, wortel (af en toe), witloof, sla, paardebloem, klaver, distel, mango, …).

Jonge dieren eten enkel krekels.
Supplementen: buffalowormen, meelwormen, moriowormen, wasmotlarven, zijderupsen, …

Aan volwassen baardagamen mogen ook eendagsmuisjes gegeven worden als extra calciumsupplement. Bestrooi het voedsel steeds met extra vitamine-, mineralen- en calciumpoeder! Een juiste dosis vitamine D3 zorgt dat calcium uit de voeding op een juiste manier in het lichaam verwerkt wordt en helpt bij de opbouw van het skelet. Het is belangrijk dat er UV-verlichting in het terrarium aanwezig is, zodat extra vitamine D3 kan aangemaakt worden. Bij gebrek aan UV-licht en dus gebrek aan vitamine D3, kunnen de dieren erg ziek worden.

Wetgeving

De baardagaam wordt beschermd door de Conventie van Washington. Het zijn echter geen CITES-dieren en ze hebben dus geen speciale papieren nodig, behalve misschien een goedkeuring afhankelijk van je gemeente.
© 2007 - 2020 Jip_8, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Baardagaam - huisvesting zo natuurlijk mogelijk inrichtenDe baardagaam een steeds populairder huisdier voor vele huishoudens, deze dieren zijn zeer makkelijk in de omgang. In di…
Werkstuk baardagamenWerkstuk baardagamenEen super spannend moment, een spreekbeurt houden. Om toch enigszins zeker over te komen is een interessant onderwerp er…
Jouw eerste reptiel - Enkele tipsJe overweegt om in de nabije toekomst een nieuw dier in huis te halen? Lees dan even deze uiteenzetting voor je tot de a…
Hoe bouw ik een terrarium?Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld…

De gelijnde gekko of gekko vittatusDe gelijnde gekko, ook wel gestreepte gekko genoemd, is een erg mooie gekko die in het Zuid-Oostelijk gedeelte van Azië…
De JemenkameleonDe JemenkameleonDe Jemenkameleon wordt ook wel eens helmkameleon genoemd. De Latijnse naam hiervoor is Chamaeleo calyptratus. Het zijn s…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De baardagaam, wat meer uitleg"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sjen, 08-04-2018 10:44 #16
Ik heb een baardagaam van 8 weken welke maat krekel heeft mijn baardagaam nodig?

Sandra, 29-05-2017 16:50 #15
Ik heb een vrouwtjes baardagaam.
Nu heeft ze net 3 goede eieren gelegd.
Toen ik net ging kijken leek het net of haar maag inhoud naar buiten komt.
Zelf is ze aan het persen.
Wat moet ik nu doen.
De dierenartsen hier in de buurt weten niks van baardagamen.
Hoop snel wat te horen.

Spike, 10-10-2012 14:40 #14
Ik wil graag een grot bouwen voor mijn baardagaam. Het moet gelijk ook een zonneplek worden. Daarvoor heb ik een flagstone gekocht en 2 keien. Hoe kan ik deze het beste aan elkaar vastmaken zodat ze niet kunnen omvallen? Kan dit met tegellijm of is er iets beters?

Joop Rengelink, 20-09-2012 15:37 #13
Graag wat info over de winterslaap van de agaam, of ze dit doen. Ik vind hem erg duf en graaft veel.

Groeten Joop Rengelink

Dragoncolony, 27-05-2012 01:40 #12
Dubia's zijn ook een hele goede vervanging voor krekels wij geven dubia's ook aan al onze jonge dieren vanaf 3 dagen. (grote aangepast aan baardje)
Vanaf 3 baardjes kan een eigen blaptida dubia kweek zinvol zijn.

Verder zou ik distels niet adviseren ivm stekels… ipv distel kan je beter witte dovenetel geven.
Ook krijgen volwassen dieren om de dag levend voedsel en alle dagen groenvoer Basis andyvie met af en toe rucola, coligwoog er door heen of los aangeboden. Met af en toe is wat wormpjes door het groenvoer stimuleert ze nog is extra om te eten.(beweging)
Ook kan je af en toe pissebedjes /rupjes(zonder haar) rozenkever larves aanbieden

Misschien ook leuk om een stukje erbij te zetten over diverse varianten zoals leatherback/silkback. Ook een stukje over de divere kleuren daar er nu vele mooie kleuren zijn ten opzichte van de wildkleur.
Eventueel wil ik hier graag aan bijdragen.

Brenda, 02-12-2011 16:30 #11
Op zich een goed artikel. Misschien wel handig om te vermelden dat hoe ouder de baardagaam wordt hoe meer groente en fruit ze gaan eten. Een handig bruggetje met calcium en vitamine: van maandag t/m vrijdag calcium, zaterdag en zondag vitaminen

Esther, 06-07-2011 21:33 #10
Wat het eten betreft weet ik dat het GOLLIWOOG plantje bij de intratuin verkocht word maar daar heet knaagtandje. Ze hebben daar meer plantjes die dieren kunnen eten. Ook lust hij graag madeliefjes en viooltjes.

Wouter!!!, 13-10-2010 16:18 #9
Hoe eten baardagamen eigenlijk biologisch voer?
Ik gaf mijn baardagaam een geschilde peer en toen ging hij er alleen maar aan likken.
Ik hoop dat u snel iets terug schrijft.

Groetjes, Wouter:-)

De Boer, 16-11-2009 18:08 #8
Onze baardagaam is anderhalf jaar oud.sinds drie weken eet hij niet meer.hij slaapt de hele dag. moeten we hier iets aan doen, of is het normaal.

Zampaku, 02-11-2009 15:55 #7
Ik was gisteren bij de dierenwinkel en zag toevallig deze diertjes in een teranium zitten, ik was meteen helemaal weg van ze. Alleen ik wil graag eerst meer informatie enzo voordat ik ze echt zou gaan halen. Of er veel bij komt kijken en qua voedsel, lampen, verblijf en dergelijke.

Dus bedankt voor je artikel, Maar wat voor dieren zijn het over het algemeen, zijn ze sociaal of meer afstandelijk? En kan je ze er uithalen en echt laten lopen en aaien en dergelijke of kunnen ze het beste in het hok blijven? En als laatste wat voor speeltjes en dergelijk zouden ze leuk vinden? :) Hoop dat je me er wat over kunt vertellen ;)

Leon, 03-02-2009 17:02 #6
Ik heb net een baardagaam ik aai hem vaak maar dan gaat hij plat liggen en de stekels uit maar hij vindt het wel fijn, als ik met mijn hand je bak in wil naar zijn kop en toen ging hij plat liggen en de stekels gingen uit en de bek ging open betetekend dat hij honger heeft, groet Léon :-)

Joellekuh, 29-07-2008 10:58 #5
Baardjes eten ook graag gesneden andijvie met wat moriowormen ertussen.

Hupie, 26-07-2008 20:02 #4
Hoi hoelang moeten de lampen branden in het terarium? Ik heb een rode lamp erin en twee kleine van 25 wat is dit goed zo want ik heb hem ook zo gekocht en weet nog niet veel ervan. Reactie infoteur, 11-10-2008
De lampen laat je best 10 tot 14u branden per dag! je plaats dus best een timer die smorgens aanspringt en savonds de lamp automatisch uitdoet. De soort lamp maakt niet echt uit. Als het maar warm genoeg is. De rode lamp is een lamp waarvan ze het licht niet zien en kan eventueel snachts ook branden. Verder moet je zeker ook een UV-b lamp plaatsen (= een tl lamp of een spaarlamp) waardoor ze vitamine D3 kunnen aanmaken! erg belangrijk!

Dineke, 15-07-2008 18:05 #3
Wil graag weten of ze echt alles eten boontjes bij voor beeld wil ook graag echte planten in de bakken zetten maar welke! Reactie infoteur, 11-10-2008
Een goede plant waar ze echt verzot op zijn is GOLLIWOOG. Dit is ook erg goed voor ze!

Bonderbroek, 01-04-2008 15:11 #2
Help hoe lang met de uf licht aan voor een baardagaam? Reactie infoteur, 09-04-2008
Beste,
dit hangt af van welke soort UV-lamp je hebt.
Gemiddeld zal dit 10-14u zijn dat je de UVlamp het beste laat branden.
mvg
Lore

Tiffany, 30-01-2008 10:04 #1
Hoi ik heb zinds gister een baardagaam gekregen van mijn vader nu had ik een vraag
die vraag duidt: Hoe lang word een baardagaam. Dat was mijn vraag, vriendelijke groeten van Tiffany Marsyla Reactie infoteur, 08-02-2008
Hey,
het hangt er een beetje vanaf of het een mannetje of een vrouwtje is. Mannetjes worden altijd wat groter dan vrouwtjes.
De vrouwtjesworden gemiddeld zo'n 45cm (met staart) lang. De mannetjes gemiddeld 50cm.
Maar ze kunnen wel tot 58cm lang worden…
veel plezier ermee! het zijn heel leuke dieren
groetjes
Lore

Infoteur: Jip_8
Gepubliceerd: 22-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 16
Schrijf mee!