De baardagaam, wat meer uitleg

Beschrijving en houding
Baardagamen kunnen tot 60cm lang worden. De mannetjes worden gemiddeld 40cm en de vrouwtjes gemiddeld 35cm. Ze zijn zeer ruw gebouwd, met een zware kop met brede kaken. Ze hebben stekels op en onder de kop, hun lichaam is redelijk plat en bedekt met ruwe schubben die eindigen in flexibele stekels.Bij bedreiging kan de huid opgespannen worden, deze stekels dienen dan als verdedigingsmiddel. Met de stekels die zich hier bevinden krijgen we het effect van een "baard". De baard kleurt zwart en wordt volledig opengezet. De mannetjes proberen zo een dominante positie in te nemen. Ze proberen hiermee indruk te maken bij de vrouwtjes, als antwoord zwaait het vrouwtje terug en toont haar onderdanigheid.
In dreighouding staat hij in schuine stand met geheel afgeplat lichaam en uitgezette zwarte baard. Soms doet hij daarbij zijn bek nog open. Het armzwaaien gebeurd ook al bij jonge dieren, maar dit doen ze dan om te communiceren.
- Herkomst: Ze leven in savannes en woestijnen in Australië.
- Levensverwachting: Ze kunnen ongeveer10 jaar oud worden.
Huisvesting
Het terrarium moet minstens 80cm breed zijn voor 1 baardagaam. Voor 2 tot 3 baardagamen is eerder een terrarium van 150x60x50cm aan te raden, met een verluchtingsrooster en minstens 2 lichtpunten (met hierin een warmtelamp en een UVb-lamp). Onder de spots wordt best een verhoging gemaakt met stenen of hout waarop de dieren kunnen zonnen. De temperatuur moet zo’n 38°C bedragen onder de spots. De koelste plek mag 25°C bedragen.Als bodembedekking wordt best terrariumzand gebruikt! Ook een drinkbakje moet voorzien worden. Het zijn woestijndieren en hebben genoeg aan een luchtvochtigheid van 30%. Jonge baardagamen moeten minstens 2x/dag besproeid worden met wat water (plantenspuit) om uitdroging te verkomen. Ook is het goed om de baardagamen 1x per week in een lauwwarm badje te zetten, dit is zeer goed voor de spijsvertering en bevordert de vervelling.
Voeding
Ze eten 80% krekels, sprinkhanen,… (Hoe groter de baardagaam wordt, hoe grotere krekels hij eet) en ongeveer 20% groenten en fruit (appel (geschild), andijvie (veel calcium), kiwi, wortel (af en toe), witloof, sla, paardebloem, klaver, distel, mango, …).Jonge dieren eten enkel krekels.
Supplementen: buffalowormen, meelwormen, moriowormen, wasmotlarven, zijderupsen, …
Aan volwassen baardagamen mogen ook eendagsmuisjes gegeven worden als extra calciumsupplement. Bestrooi het voedsel steeds met extra vitamine-, mineralen- en calciumpoeder! Een juiste dosis vitamine D3 zorgt dat calcium uit de voeding op een juiste manier in het lichaam verwerkt wordt en helpt bij de opbouw van het skelet. Het is belangrijk dat er UV-verlichting in het terrarium aanwezig is, zodat extra vitamine D3 kan aangemaakt worden. Bij gebrek aan UV-licht en dus gebrek aan vitamine D3, kunnen de dieren erg ziek worden.