De tien giftigste slangen ter wereld

Elk jaar worden minstens 400.000 mensen gebeten door een giftige slang. Het aantal dodelijke slachtoffers schat men rond de 20.000. In dit artikel rangschikken we de tien dodelijkste slangen van de Aarde met een korte beschrijving van elke slang. Zeeslangen worden, hoewel ze uiterst giftig zijn, in dit artikel niet in rekening gebracht omdat het aantal slachtoffers niet in verhouding is met de sterkte van het gif.

10. Jararacussu (Bothrops Jararacussu)

Dit is de 's werelds tiende meest giftige slang. Met één enkele beet injecteert de Jararacussu ongeveer 800mg gif wat genoeg is om 32 volwassenen te doden. Het bovenlichaam heeft een lichte en donkergroene kleur terwijl de buik een gele kleur vertoont. Ze kunnen een lengte bereiken van maar liefst 3 meter. Men vindt de Jararacussu vaak opgerold in bomen in de streken van Zuid-Amerika (Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay).

9. Tijgerslang (Notechis Scutatus)

De Tijgerslang / Bron: JAW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Tijgerslang / Bron: JAW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dit is een slang die verspreid is over het hele continent van Australië. De Tijgerslang produceert een kleine dosis gif (35mg) dat uiterst giftig is. Er worden veel mensen gebeten door deze slang omdat ze dicht bij huizen leven. Ze eten vooral muizen die vaak te vinden zijn bij woningen van mensen. Hierdoor komen ze vaak in aanraking met de mens. De slang vertoont een olijf- tot donkerbruine kleur op de bovenkant en een olijfgele kleur op zijn onderkant. Zijn lichaam wordt omcirkeld met kleurbanden. Ze halen meestal de lengte van ongeveer 1m20. De Tijgerslang bevat een paar subsoorten die leven in landen als Tasmanië die een zwarte kleur hebben.

8. Multibanded Krait (Bungarus Multicinctus)

Deze slang kan men vaak terugvinden in regio's van de Zuidelijke zee van China en eilanden zoals Fiji. Deze Krait heeft vooral vissers als slachtoffer die proberen de slang uit hun visnetten te halen. De Multibanded Krait kan een lengte bereiken van 1m80. Ze hebben een zwarte kleur met smalle witte banden over hun lichaam. Ze jagen vooral op vissen, kikkers en andere slangen. Dit doen ze met behulp van een neurotoxisch gif wat kan leiden tot een adem- en/of hartstilstand en verwoest de bloedvaatwanden waardoor inwendige bloedingen optreden.

7. Fer-de-lance (Bothrops Asper)

Fer-de-lance / Bron: Danleo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Fer-de-lance / Bron: Danleo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
De Fer-de-Lance of de Yellow-Yawed Tommygoff is een zeer agressieve en uiterst giftige slang. De giftanden van deze slang zijn warmtegevoelig waardoor ze een een prooi gemakkelijk kunnen terugvinden in het donker. Het gif heeft als gevolg dat het huidweefsel afsterft waardoor vingers of gehele lichaamsdelen afrotten. Deze slang komt in verschillende kleurvariaties voor. Dit kan gaan tot grijs tot olijf, bruin tot roodachtig en heeft driehoekige figuren over de zijkant van zijn lichaam lopen. De voortplanting van de Fer-de-Lance gebeurt in grote mate. Eén vrouwtje kan wel zestig slangetjes voortbrengen per worp. Deze slangen kan men vooral terugvinden in gebieden met veel landbouw in de landen Zuid-Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika. De gemiddelde lengte van de Fer-de-Lance is 1m40, maar ze kunnen een maximale lengte bereiken van 2m40.

6. Zwarte Mamba (Dendroaspis Polylepis)

Zwarte Mamba / Bron: TimVickers, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zwarte Mamba / Bron: TimVickers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Zwarte Mamba is de langste slang van zijn soort en de snelste slang ter wereld. Het kan een lengte van 4m30 en een maximale snelheid van 16 tot 19 km/h bereiken. Het neurotoxische gif heeft een snelle werking waardoor een beet altijd fataal is voor zijn slachtoffer als er niet snel anti-gif wordt toegediend. Deze slang is zeer agressief en zal niet twijfelen om aan te vallen. Wanneer een Zwarte Mamba toeslaat is er maar een zeer minieme kans dat men aan zijn beet ontsnapt. Deze slang dient men met veel respect te benaderen. Hoewel zijn naam, heeft de Zwarte Mamba geen zwarte, maar een bruin-grijze kleur. De naam Zwart Mamba is afgeleid van het feit dat wanneer de slang zich bedreigd voelt, het zijn mond opent waarvan het verhemelte een zwarte kleur heeft. De Zwarte Mamba is vooral terug te vinden in de savannes van Afrika, maar worden ook soms terugvonden in de woningen van de inwoners.

5. Russell's Adder

Russell's Adder heeft een licht bruin lichaam met drie rijen van donkere bruine of zwarte vlekken omringd met een witte of gele band die zich verspreiden over de gehele lengte. Ze voelen zich snel geïrriteerd en zijn verantwoordelijk voor het meest aantal menselijke slachtoffers. Wanneer ze zich bedreigd voelen beginnen ze hard te sissen en vormen ze hun lichaam zoals een veer waardoor de aanval van hoge snelheid is. Het hemotoxische gif heeft vernietiging van de huid en bloedcellen als gevolg. Men kan ze voornamelijk terugvinden in de regenwouden van Sri Lanka, Zuid-China, India, Java en omringende eilanden.

4. Koningscobra (Ophiophagus Hannah)

Deze slang heeft het minst aantal beten bij mensen op zijn naam. Het is een zeer intelligente slang die zich vooral voedt met kleine dieren en andere niet-giftige slangen. Ze zijn zeer waakzaam en proberen zo weinig mogelijk in aanraking te komen met andere giftige slangen om beten te vermijden. Als het te hongerig is, durft deze slang ook andere Koningscobra op te eten. Het is de langste giftige slang in de wereld en kan een lengte bereiken van 5m50. Als de vrouwtjes hun eieren hebben gelegd blijven ze waakzaam bij hun eieren. Als er iets of iemand te dicht in de buurt komt, zullen ze niet twijfelen om hun eieren te beschermen. Het gif is neurotoxisch en heeft een snelle werking. Zonder directe medische hulp is de dood een onontkoombaar feit. Koningscobra's kan je voornamelijk terugvinden in Thailand, Zuid-China, Maleisië, Zuid-India en de Filipijnen.

En dan gaan we nu de top drie binnen van 's werelds giftigste slangen.

3. Filipijnse Cobra (Naja Naja Philippinensis)

Ondanks zijn kleine lengte is deze Cobra de derde in de rij van 's werelds giftigste slangen. Ze leven op de eilanden van de Filipijnen, worden ongeveer een meter groot en hebben een lichtbruine kleur. Men kan deze slang herkennen aan feit dat het zijn ribben kan uitzetten waardoor de hals de mogelijkheid heeft om zich wijd te verbreden. Het is de giftigste slang van de Filipijnen en ze worden vaak gebruikt door slangenbezweerders omdat ze de bewegingen van de slangenbezweerders goed kunnen volgen.

2. De gewone Indische Kait (Bungarus Caeruleus)

Deze slang kan men enkel terugvinden in het continent van Azië. Het is een extreem giftige slang. Het gif heeft als belangrijkste gevolg dat het slachtoffer ademhalingsproblemen krijgt wat leidt tot een ademhalingstilstand. Het gif is vijftien keer dodelijker dan het gif van een gewone Cobra. De Indische Kait is een zwarte slang met smalle witte kruisbanden en een smalle kop. Ze houden zich vaak schuil in huizen onder dekens, in boekentassen, tussen boeken enzovoort. De slang is vooral tijdens de nacht actief. De meeste slachtoffers worden gebeten nadat ze per ongeluk op de slang stappen. De Indische Kait valt dus enkel aan wanneer het zich wil beschermen. Ze behalen een lengte van ongeveer 0,90 meter en een maximale lengte van 1m50.

1. Inlandse Taipan

We zijn toegekomen aan de giftigste slang van wereld. De Inlandse Taipan is olijf of bruin gekleurd over zijn hele lichaam enkel de bovenkant van zijn kop is donkerder bruin. De Inlandse Taipan is de giftigste landslang van de wereld. Met een beet van gemiddeld 110mg ben je binnen enkele minuten dood. Enkele mg van het gif van deze slang is genoeg om meer dan 100 volwassenen te doden of meer dan 250.000 muizen. Ondanks het feit dat deze slang zo giftig is, heeft het geen agressief karakter. Ze komen enkel agressief uit de hoek als ze ongewaarschuwd worden gestoord of aangevallen. Wanneer het zich bedreigd voelt plat het zijn hals, komt het met zijn lichaam deels van de grond en begint voor- en achterwaarts heen en weer te schommelen. De aanval van de Inlandse Taipan is zo snel dat het slachtoffer vaak verschillende keren wordt gebeten vooraleer ze zich kunnen terugtrekken.

Dit waren de tien dodelijkste slangen die je tegen het lijf kan lopen op het land. Als je ze tegenkomt kan je ze beter niet storen als je leven je lief is.
© 2010 - 2024 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giftige slangen: De mambaMamba's zijn een groep van zeer giftige slangen die in Afrika voorkomen. De groep bestaat uit vier soorten mamba's en al…
Giftige slangen: De taipanGiftige slangen: De taipanDe Taipan is een van de giftigste slangen ter wereld die alleen voorkomt in Australië en het eiland Niew-Guinea. Een bee…
Dierenweetjes - SlangenWat is de grootste slang ter wereld? Hoe kunnen slangen horen? Leggen alle slangen eieren? Komen er in Nederland slangen…
Een bijzonder dier: de slangIn de christelijke cultuur worden slangen als gemeen en boosaardig gezien. In andere landen, bijv. Indië, worden ze als…

Hoe kweek ik krekels?Voedseldieren zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van het reptiel. Ze zijn verkrijgbaar en praktisch elke dierenspec…
De krokodil van ei tot volwasseneKrokodillen zijn de sterkste en grootste reptielen op aarde. Ze hebben slechts als vijand de mens. We bouwen langzaam hu…
Bronnen en referenties
  • http://kalyan-city.blogspot.com/2008/07/worlds-top-10-most-poisonous-venomous.html http://channel.nationalgeographic.com/series/dangerous-encounters
  • Afbeelding bron 1: JAW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Danleo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 3: TimVickers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Holidays (infoteur), 19-05-2011 #1
Beste Ben_lodewijks,

Waar heb je je op gebaseerd bij het opstellen van deze lijst? Er zijn zoveel lijsten van de top-10 en die verschillen bijna allemaal. Hoe komt dat?

Mvg, Holidays Reactie infoteur, 05-06-2011
Ik heb mij gebaseerd op een aantal artikels in het engels. De slangen die het meeste voorkwamen en ook in een bepaalde volgorde stonden heb ik gekozen.

Ben_lodewijks (10 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.