De drie grootste slangen op aarde
De grootste slangen op aarde komen meestal in dezelfde soort gebieden voor. Dit heeft te maken met hun metabolisme. Daarnaast bepaalt het klimaat hoe goed zij kunnen overleven. Deze reptielen gebruiken hun camouflage om verschillende prooidieren onverwachts te kunnen aanvallen. Ondanks hun enorme lichaamsformaat vallen zij niet op. Het dieet van deze reptielen is zeer gevarieerd. Soms jagen zij zelfs op prooidieren die vele malen groter zijn dan zijzelf.
De drie grootste slangen op aarde
Slangen
Slangen behoren tot de reptielen en zijn koudbloedige dieren. Dit betekent dat zij niet hun eigen temperatuur kunnen regelen en daardoor zeer afhankelijk zijn van het klimaat. Slangen worden hierdoor in tropische gebieden het grootst omdat zij in de tropen een grote hoeveelheid energie kunnen opnemen. Zij gebruiken namelijk de zon om hun temperatuur op peil te houden. Wanneer er te weinig zonlicht is hebben ze niet genoeg energie om te kunnen overleven. De drie grootste slangen zijn de anaconda, boa en python.
De overeenkomsten tussen de drie grootste slangen
Alle drie de soorten zijn over het algemeen niet (of amper) giftig; het zijn namelijk wurgslangen. Ze gebruiken namelijk hun lichaam om hun prooi te doden. Daarnaast komen ze in dezelfde soort gebieden voor. Ze bevinden zich namelijk meestal in vochtige gebieden met veel begroeiing. Tevens heerst er meestal een warm klimaat in hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat de slangen vrij groot kunnen worden. De warmte zorgt er namelijk voor dat hun metabolisme optimaal werkt en hierdoor genoeg energie overblijft om te kunnen groeien. Alle drie de soorten hanteren tevens hetzelfde dieet. Zij jagen namelijk op allerlei zoogdieren, vogels en reptielen die zich in de omgeving bevinden. Sommige exemplaren kunnen zelfs een krokodil verorberen.
Het voordeel van camouflage
Om zo efficiënt mogelijk te kunnen jagen hebben zij camouflage. Hun huid is vaak niet te onderscheiden van de vele begroeiing die zich in de omgeving bevindt. Talloze prooidieren komen op deze manier in een hinderlaag terecht waarna zij vervolgens onverwachts gevangen worden. Zelfs de grootste slang, namelijk de groene anaconda, maakt hier tactisch gebruik van.
Anaconda
De anaconda behoort tot de familie "Boidae", oftewel reuzenslangen. Hij wordt ook wel de waterboa genoemd omdat hij regelmatig in rivieren te vinden is. Tropische regenwouden zijn de ideale omgevingen voor deze diersoort. In het Amazonegebied komt hij namelijk veelvoudig voor. Hier verbergt hij zich in het moeras waar hij niet opvalt vanwege zijn camouflage. De anaconda kan een lengte bereiken van ongeveer negen meter. Hij is tevens de zwaarste slangensoort. Hij kan namelijk een gewicht bereiken van 250 kilo.
Enorme afmetingen
De groene anaconda is de grootste slang op aarde. De wetenschappelijke benaming voor deze soort is "Eunectes murinus". Hij behoort echter niet tot de langste slangen, maar heeft een dikkere omtrek waardoor hij een veel grotere omvang heeft dan andere slangensoorten. Hij kan namelijk een dikte bereiken van dertig centimeter.
Boa (constrictor)
Er bestaan tientallen verschillende soorten boa's. De boa constrictor is hier één van. Hij behoort net als de anaconda tot de familie Boidae en kan een maximale gewicht bereiken van 127 kilo. Deze enorme wurgslang komt in Zuid- en Midden-Amerika voor. Hij is naast op het vasteland ook op verschillende eilanden te vinden, waaronder Dominica en Saint Lucia. De boa constrictor komt ten opzichte van andere boa's in de meeste landen voor. Soms komt hij zelfs op het strand voor. De meeste andere slangensoorten komen echter niet zo dicht bij de kust. Hij kan officieel zo'n 4,50 meter lang worden. De meeste exemplaren worden echter slechts enkele meters lang.
De leefomgeving van de boa
Op jongere leeftijd zijn deze reptielen meestal in bomen te vinden. Later zijn zij echter hier te zwaar voor waardoor ze vaker op de bodem te vinden zijn. De slangen slapen overdag onder stenen en in holen van bomen. 's Nachts zijn zij het meest actief en jagen zij op allerlei diersoorten. Nadat zij hun prooi gewurgd hebben slikken ze hun slachtoffer in één keer door.
Python
Pythons behoren tot de superfamilie "Pythonoidea". Er bestaan in totaal tientallen verschillende pythonsoorten. Ze zijn grotendeels in Afrika en Azië te vinden. De zogenaamde "python molurus bivittatus" komt óók in de Verenigde Staten voor. Hij staat ook wel bekend als de donkere tijgerpython of Birmese python. Hij komt in de Everglades nationaal park voor als een invasieve soort. Dit betekent dat hij hier schade aanricht aan zijn omgeving en oorspronkelijk ergens anders vandaan komt. Pythons worden maximaal ongeveer tien meter lang. Zij zijn hierdoor de langste slangensoort op aarde. Verhoudingsgewijs zijn zij dunner dan boa's en anaconda's. Ze worden hierdoor maximaal zo'n 113 kilo zwaar.
Eieren
De python legt eieren, terwijl de slangen van de familie boidae hun nageslacht levend baren. De python broedt haar eieren uit door middel van snelle spiersamentrekkingen. Omdat het reptiel koudbloedig is, moet het dier op deze wijze warmte opwekken zodat de eieren warm blijven. Tijdens deze broedperiode zijn de vrouwtjes zeer oplettend en gevaarlijk zodat zij hun eieren veilig kunnen stellen. Pythons die niet hun nageslacht hoeven te verdedigen en op jacht zijn, wachten geduldig af of er een nietsvermoedende prooi voorbij komt. Ondanks zijn enorme lengte valt hij namelijk niet op. Eerdere soorten hadden gifklieren nodig om te kunnen overleven.
Sporen van gif
De python staat bekend als een wurgslang, echter draagt hij op een minimale wijze gif bij zich. De gifklieren die hij heeft zijn overblijfselen van slangen waar hij van afstamt. Toen zijn spieren beter begonnen te ontwikkelen had deze slangensoort uiteindelijk zijn gif niet meer nodig om zijn prooi te kunnen doden.