Enorme anaconda's die in de regenwouden voorkomen

Enorme anaconda's die in de regenwouden voorkomen Anaconda's behoren tot de grootste slangen op aarde. Zij komen in de waterrijke Amazone voor. Van alle bekende soorten is de groene anaconda het grootst. Hoe groot kunnen zij worden? Er bestaan niet-geverifieerde claims over het bestaan van anaconda's die groter zijn dan die tot nu toe officieel zijn gemeten. Hoe lang worden deze reuzenanaconda's geschat?

Anaconda's


Het leefgebied van de anaconda

Anaconda's komen in de tropische regenwouden van de Amazone voor. De Amazonerivier is de langste rivier op aarde. Er heerst hier een tropisch klimaat. Slangen zijn hier dikwijls in het moeras te vinden omdat het gebied regelmatig onderwater loopt. Ondanks hun formaat zijn de reptielen lastig te ontdekken. Zij komen namelijk in dichtbegroeide omgevingen voor. Hiernaast hebben deze dieren camouflage waardoor zij niet opvallen. Regelmatig wachten zij geduldig af totdat er een prooi in de buurt komt. Deze prooidieren worden daarna onverwachts aangevallen en gewurgd. Anaconda's kunnen enorm worden waardoor zij de mogelijkheid hebben om grote prooidieren te verorberen.

Het verband tussen het klimaat en lichaamsgrootte

Anaconda's behoren tot de grootste slangen op aarde. Hiervan is de groene anaconda het grootst. Soms worden zij ook wel 'reuzenanaconda's' genoemd. Groene anaconda's kunnen een lengte van meer dan 9 meter bereiken. Wanneer zij geboren worden hebben ze echter een lengte van ongeveer een halve meter waardoor zij kwetsbaar zijn voor roofdieren. Roofvogels hebben bijvoorbeeld het vermogen om op kleine slangen te jagen. Wanneer zij niet het slachtoffer worden van een roofdier kunnen zij zo'n 10 jaar oud worden. Volwassen exemplaren hebben het vermogen om op allerlei grote diersoorten te jagen. Het komt dikwijls voor dat hij herten, wilde varkens en jaguars verorbert.

Onderzoekers hebben ontdekt dat een bepaald klimaat bevorderlijk is voor de groei van reuzenslangen. Dit heeft te maken met de werking van zijn metabolisme. In een warm klimaat met voldoende zuurstof hoeven slangen namelijk minder energie te gebruiken. Hierdoor heeft hij energie over om te kunnen groeien.

Reuzenanaconda's kunnen opnieuw "prehistorische lengtes" bereiken
Een groot aantal prehistorische dieren waren vanwege het toenmalige klimaat enorm. De zogenaamde 'titanoboa' was een prehistorische slang die wel meer dan 12 meter lang kon worden. Wetenschappers vermoeden dat hedendaagse slangen opnieuw deze lengtes kunnen bereiken wanneer het klimaat dezelfde temperatuur zou bereiken. Momenteel is de aarde namelijk aan het opwarmen. Hoe snel dit proces zou kunnen gaan is niet duidelijk. Er bestaan allerlei getuigenverslagen die sterk uiteenlopen met betrekking tot de lengte van het dier.

Een getuigenverslag over een enorme anaconda in het Amazonegebied

Een natuurfotograaf kwam in 2012 oog in oog te staan met een enorme anaconda. Hij ontdekte het wezen tijdens het duiken in de Amazone. De natuurfotograaf had de slang op zo'n 8 meter geschat. Dit is een lengte die vaker voorkomt bij volwassen anaconda's. Het gedeelte van de rivier waarin hij zwom behoort tot Brazilië. Hij had hier de mogelijkheid om zeer dichtbij de slang te komen. De anaconda was namelijk op het moment bezig met het verorberen van een waterzwijn en was hierdoor minder bewegelijk. Deze waterzwijnen staan ook wel bekend als 'capibara's'.

Claims van het bestaan van nog grotere exemplaren

Er bestaan verhalen dat men in 1944 een anaconda tegenkwam van 11,40 meter. Deze slang zou men in Colombia tijdens een zoektocht naar petroleum tegengekomen zijn. In een ander geval beweerde een onderzoeker een anaconda doodgeschoten te hebben. Dit exemplaar zou maar liefst 19 meter lang zijn geweest. Dit voorval zou echter al in 1906 zijn gebeurd.

Nog extremere lengtes
Sommige verhalen gaan zelfs over slangen van tientallen meters. Al deze beweringen kunnen echter niet geverifieerd worden. Het bewijs bestaat slechts uit getuigenverklaringen of foto's waarbij de schaal niet duidelijk is. Hierbij werd de lengte regelmatig grofweg geschat omdat er weinig vergelijkingsmateriaal was. Hiernaast hebben ooggetuigen meestal moeite om de lengte van slangen te kunnen bepalen omdat deze dieren meestal niet geheel uitgestrekt zijn. Tevens worden deze reptielen regelmatig in een moeras ontdekt waar maar een deel van het lichaam zichtbaar is. In het algemeen wordt de lengte hierdoor vaker overschat dan onderschat. Als gevolg hiervan zijn er door de jaren heen een groot aantal gigantische anaconda's gerapporteerd. Wetenschappers vermoeden dat al deze reuzenanaconda's echter maximaal "maar" 9 meter lang waren.

Reuzenanaconda's

Diverse plekken in Suriname zijn nog onontdekt. Onderzoekers hebben ontdekt dat hier enorme anaconda's te vinden zijn. Om de dieren verder te onderzoeken worden er soms ontdekkingsreizen georganiseerd. Soms worden er beelden gemaakt voor documentaires over deze anaconda's. Net als in het Amazonegebied heeft het reptiel hier de mogelijkheid om geheel afgezonderd van de mens te kunnen leven. Naast anaconda's kunnen pythons óók een enorme omvang bereiken.

Enorme pythons

Pythons kunnen enorm worden, echter zijn zij minder dik dan anaconda's. In 2004 heeft men in de regenwouden van Indonesië een exemplaar gevangen dat volgens dorpelingen meer dan tien meter lang was. Deze slang is echter niet in de Guiness World Records opgenomen waardoor de daadwerkelijke afmetingen van het dier discutabel zijn.

De langste slang in gevangenschap

De langste slang (in gevangenschap) die in de Guiness World Records is opgenomen is 'Medusa'. Medusa is een netpython van bijna 8 meter lang. Op het moment dat hij gevonden was had hij een lengte van 7,67 meter. Het reptiel woog op dat moment ongeveer 160 kilogram. Ter vergelijking: anaconda's kunnen in totaal maar liefst 250 kilogram wegen. De afmetingen en het gewicht van Medusa heeft men op 12 oktober 2011 weten te verkrijgen. Netpythons behoren gemiddeld tot de langste slangen op aarde. De meeste netpythons worden echter slechts enkele meters lang.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anaconda - een van de grootste slangen ter wereldDe anaconda - een van de grootste slangen ter wereldDe anaconda is een van de meest gevreesde slangen ter wereld. Terecht, want het is ook een van de grootste slangen ter w…
De drie grootste slangen op aardeDe drie grootste slangen op aardeDe grootste slangen op aarde komen meestal in dezelfde soort gebieden voor. Dit heeft te maken met hun metabolisme. Daar…
De Titanoboa, een enorme slangensoort uit de prehistorieDe Titanoboa, een enorme slangensoort uit de prehistorieDe Titanoboa was een prehistorische slang die vele malen groter kon worden dan hedendaagse slangen. Wetenschappers hebbe…
Prehistorische reuzen: TitanoboaIn 2002 onderzochten wetenschappers in het noorden van Colombia de fossiele resten van een tropisch regenwoud. Deze ware…

Angst voor slangen: Officieel bekend als ofidiofobieAngst voor slangen: Officieel bekend als ofidiofobieOfidiofobie, letterlijk vertaald slangenvrees, is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Angst voor slangen komt wa…
Wat is een reptiel en hoe herken ik een reptiel?Wat is een reptiel en hoe herken ik een reptiel?Reptielen hebben een aantal specifieke kenmerken waarmee zij zich onderscheiden van andere diersoorten. Ze komen grotend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wagnermeier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_anaconda
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/duiker-ontdekt-gigantische-reuzenanaconda-video
  • http://www.nbcnews.com/id/3845750/ns/world_news/t/-foot-python-captured-indonesia/#.Vvjp8NLhBkg
  • http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/longest-snake-ever-(captivity)
  • http://animals.nationalgeographic.com/animals/reptiles/green-anaconda/
  • https://books.google.nl/books?id=vZ9T_8aavsYC&pg=PA20&lpg=PA20&dq=giant+anaconda+witness&source=bl&ots=voEwICvgZd&sig=jRT5N0uRpWlOXXjrO4H0yoJJ6Dc&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjj173wkfPLAhUBHA8KHd25C_oQ6AEIIzAB#v=onepage&q=giant%20anaconda%20witness&f=false
  • http://www.waterkant.net/suriname/2012/01/01/presentator-op-zoek-naar-reuzenanaconda-in-suriname/
  • http://www.wired.com/2014/05/absurd-creature-of-the-week-the-2500-pound-snake-that-devoured-gigantic-crocodiles/
  • http://archief.wereldomroep.nl/suriname/article/zoektocht-naar-surinaamse-anaconda-op-nederlandse-televisie
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.